Νέος κοροναϊός: Νέο θύμα από τον ιο που εξαπλώνεται επικίνδυνα..





Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα
Τέταρτος θάνατος ασθενούς στη Βουχάν, 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών στον δήμο έχουν πνευμονία.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.
Το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, γνωστοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν. Υπέκυψε τη 19η Ιανουαρίου (σ.σ. την Κυριακή), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.
Σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον επίσημο λογαριασμό της στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo εξάλλου η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα. Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η επιδημία, που άρχισε στη Βουχάν, εξαπλώθηκε σε άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός συνόρων, στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊλάνδη (2) και στην Ιαπωνία (1).

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 [τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας], μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ύποπτη περίπτωση στην Αυστραλία,
Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.
Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Διάσκεψη Βερολίνου: Εκεχειρία εύθραυστη όσο το γυαλί

Οι ηγέτες σε αναμνηστική φωτογραφία στο Βερολίνο- Τα πρώτα συμπεράσματα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. 


- Άτολμοι οι ηγέτες, εύθραυστη η εκεχειρία, αβέβαιο το μέλλον.

Το πόσο...επιτυχημένη ήταν η διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό πρόβλημα αποδεικνύει μία δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παραδέχθηκε το προφανές: Οτι διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών του λιβυκού εμφυλίου δεν έγινε.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ ότι "η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου" εννοώντας μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Είναι, επίσης, ακόμα πιο χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Σάρατζ όσο και ο Χάφταρ δεν πήραν μέρος στη διαδικασία και ούτε καν φωτογραφήθηκαν με τους άλλους ηγέτες αφού δεν βρίσκονταν στην καγκελαρία. Τον Σάρατζ βέβαια τον εκπροσώπησε ο Ερντογάν (η ταύτισή τους είναι σχεδόν απόλυτη), ο Χάφταρ όμως έμεινε ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου παρήγαγε μία συμφωνία που αριθμεί 55 άρθρα και εκτείνεται σε έξι σελίδες, ουδείς όμως μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα εφαρμοστεί.
Υποτίθεται ότι μπήκε ως βαλβίδα ασφαλείας ο σχηματισμός της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που θα συνεδριάσει άμεσα στη Γενεύη και θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των χωρών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και των αντιμαχόμενων λιβυκών παρατάξεων.
Ωστόσο και πάλι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το αίμα εξακολουθεί να χύνεται
Οσο στο Βερολίνο συζητούσαν, η βία στην Τρίπολη αλλά και σ' όλη την επικράτεια της Λιβύης δεν σταματούσε. Ειδικά γύρω από την πρωτεύουσα που πολιορκούν από τον Απρίλιο οι δυνάμεις του Χάφταρ, η αιματοχυσία (και αμάχων) είναι συνεχής και είναι απορίας άξιον πως θα σταματήσει μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια ώρα οι καταγγελίες για το ρόλο της Τουρκίας ολοένα και πληθαίνουν.Την Κυριακή, λίγο πριν οι ηγέτες συσκεφθούν στο Βερολίνο, υψηλόβαθμος αξιωματικός του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ ισχυριζόταν ότι ο Ερντογάν όχι μόνο στέλνει Σύρους μαχητές σε λιβυκό έδαφος να πολεμήσουν γι' αυτόν αλλά και ότι στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που υπάρχουν στη Λιβύη, τους "περνά" στην ηπειρωτική Ευρώπη ως πρόσφυγες.
Οσον αφορά τη συμφωνία για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Σχετικές αποφάσεις έχει πάρει ο ΟΗΕ και μάλιστα δύο (η 1973 του 2011 και η 2441 του 2018) αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Εικάζεται δε ότι παραβιάστηκαν κατ' εξακολούθηση από συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου (Τουρκία, Ρωσία, Αίγυπτος κτλ).
Περί Ελλάδας
Η ελληνική πλευρά δεν είχε να περιμένει κάτι χειροπιαστό από τη διαδικασία του Βερολίνου. Ηταν πρώτα απ' όλα απούσα αλλά έτσι και αλλιώς το φλέγον, για τα ελληνικά συμφέροντα, θέμα των μνημονίων που υπέγραψαν η κυβέρνηση Σάρατζ με την Τουρκία δεν συζητήθηκε. Και δεν συζητήθηκε καθώς δεν αφορά τις προσπάθειες ειρήνευσης στη χώρα αλλά τις σχέσεις της με τους γείτονές της.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα ακόμα και παρούσα να ήταν, δεν θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα της συνάντησης. Ο Χάφταρ, που υποτίθεται ότι θα έφερνε στο τραπέζι κάποια από τα ελληνικά επιχειρήματα, έμεινε εκτός διαδικασίας, όπως και ο Σάρατζ άλλωστε.
Αυτό που μπορεί να κρατήσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία (σσ των επιτροπών) και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται - για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά". Δεν αποκλείεται μία από αυτές τις χώρες να είναι η Ελλάδα.