Παγκόσμιος σάλος με τη σύγκρουση κυβερνήτη αεροπλανοφόρου με Πεντάγωνο: «Σώστε το πλήρωμά μου» είπε & αυτοί τον απέλυσαν

Μία σύγκρουση μεταξύ του κυβερνήτη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, πλοιάρχου Μπρετ Κροζίερ και του Πενταγώνου, το οποίο τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως.
Ο κυβερνήτης απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο, που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle την Τρίτη, λέγοντας πως εκατοντάδες ναύτες του έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μάλιστα μία φράση του έχει προκαλέσει ερωτήματα καθώς ανέφερε «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες».
Να σημειώσουμε πως το USS Theodore Roosevelt όπως και όλα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα , έχει μεγάλο αριθμό από πυρηνικά όπλα (πυραύλους και βόμβες) τα οποία μπορεί να καταστρέψουν... 2 φορές τον πλανήτη, κι αυτό χωρίς να υπολογίσουμε κάποια διαρροή ενέργειας από τον πυρηνικό του αντιδραστήρα.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι, ανακοίνωσε μετά από λίγες ώρες ο κυβερνήτης απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του.
 Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», ανέφερε ο Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να προσθέσει: «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση».
Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον απαραίτητο «επαγγελματισμό» υποστήριξε ο Μόντλι, το αξίωμα του οποίου έχει τον τίτλο του υπουργού αν και στην πράξη είναι υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας. Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ τον Νοέμβριο.
Μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό.
Περίπου εκατό μέλη από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του Ρούζβελτ που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό άρχισαν να αποβιβάζονται χθες στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό.
Το ερώτημα που εγείρεται, είναι γιατί, εφόσον οι Αρχές των ΗΠΑ τελικά άρχισαν να εκκενώνουν το πλοίο, δηλαδή ακολούθησαν αυτά που έγραφε ο κυβερνήτης στην επιστολή του που διέρρευσε, τον απάλλαξαν από τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες αναφέρουν πως ο κυβερνήτης Κρόζιερ πρότεινε να μεταφερθεί το αεροπλανοφόρο στη Ρωσία, η οποία δεν πλήττεται από την επιδημία, μία πρόταση που σόκαρε το αμερικανικό Πεντάγωνο και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. 
Μάλιστα το αεροπλανοφόρο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν ανοικτά του ειρηνικού ωκεανού σε σχετικά κοντινή απόσταση από την ανατολική Ρωσία.
Ερωτηθείς σχετικά με τον πλοίαρχο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πανδημία, ο Τραμπ διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. «Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο», επέμεινε.
Η εικόνα του Ναυτικού  των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Δείτε πως αποχαιρέτησαν εκατοντάδες μέλη του πληρώματος τον κυβερνήτη USS Theodore Roosevelt την ώρα αποχώρησής του από το σκάφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!