Η αποπληρωμή φόρων, σας χτυπά την ...πόρτα!


Για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από 17 δισ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων δεκάδων δισ. ευρώ, που διαμορφώνονται ως εξής: 
Τον Αύγουστο:
  • Τουλάχιστον τρία εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα (σ.σ. όσες κάνουν δήλωση έως 20 Αυγούστου θα πληρώσουν την πρώτη δόση και οι υπόλοιπες τη 2η). Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση.Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα. 
Τον Σεπτέμβριο:
  • Θα είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι πάντες: και τα έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχιστούν, βέβαια, η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Τον Οκτώβριο:
  • Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει «ντεμπούτο» ο ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την καταβολή του φόρου νομικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος.
Νοέμβριος:  
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
Δεκέμβριος: Καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.

Μείωση ΕΝΦΙΑ εως 40%. Ποιοι το δικαιούνται

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» ο ΕΝΦΙΑ, με την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να έχουν συμφωνήσει πως τα επόμενα δυο χρόνια δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στο στόχο των εσόδων από το φόρο στα ακίνητα,ο οποίος θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο της αναπροσαρμογής των βαρών με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Έτσι, εξετάζεται η δυνατότητα να έρθουν αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.Το «μεγάλης» όλα δείχνουν πως καθορίζεται στα 300.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται.Έως και το 40% αναμένεται να φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις για τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας.Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις και στο επίπεδο των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%.
Σε 6 έως 7 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr
- See more at: http://kastamonitis.blogspot.gr/2015/08/40.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/FUDFb+(%CE%91%CE%9DO%CE%A0AI%CE%91+%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3)#sthash.z703esFU.dpuf

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλείνει η ΕΡΤ

Στη πολύωρη συνάντηση της Παρασκευής οι δανειστές παρουσίασαν και συζήτησαν το πακέτο 16 μέτρων με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής τα μέτρα, που ζητείται να υλοποιηθούν εντός τριών μηνών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αλλαγή νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία, για τις ρυθμίσεις μεγάλων χρεών (πάνω από 100.000 ευρώ), ακόμη και για τις επιδοτήσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.Από το πακέτο μέτρων που οι εταίροι θέτουν ως προϋπόθεση για την έναρξη νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Βλημα, δεν λείπουν ακόμη η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση της δαπάνης για επιδόματα θέρμανσης, «ακόμη και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες».Το κοινό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών είναι όλα τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία να έρθουν στη Βουλή ως τις 18 Αυγούστου και να ψηφιστούν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου 10-12 δισ. ευρώ ως τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Το ύψος του συνολικού δανείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχειών που δίνει το Βήμα.Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τα περί «ξηλώματος των 100 δόσεων» και τα «περί άγριων διαθέσεων της τρόικας».
Τα 16 νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα πάντα με το Βήμα της Κυριακής, είναι τα εξής:
1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.
2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.
3. Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για «φακελάκια».
4. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.
5. Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
7. Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.
8. Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.
9. Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.
10. Την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
11. Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)
13. Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
14. Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).
15. Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.
16. Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.
http://www.voicenews.gr/index.php/politiki/32899-2015-08-02-08-29-08.html