ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ....

Οι αλλαγές στο αφορολόγητο και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο
Τη σύνδεση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του φορολογούμενου προβλέπει η νέα πρόταση που κατάθεσε στο κουαρτέτο των δανειστών η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.Με βάση την νέα κυβερνητική πρόταση το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα κυμαίνεται από 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου.Με την πρόταση αυτή, το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ θα δικαιούνται όσοι έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά, ενώ το μικρότερο αφορολόγητο των 8.182 ευρώ οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά.Σε κάθε περίπτωση, το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα το δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.Ειδικότερα το τελευταίο σενάριο προβλέπει σύμφωνα με την Ημερησία:
1. Οι φορολογούμενοι με δύο ή περισσότερα παιδιά θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ. Σήμερα φορολογούμενος με δύο παιδιά και εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ πληρώνει φόρο 4.150 ευρώ. Με το προτεινόμενο σενάριο η ίδια οικογένεια θα πληρώσει φόρο 4.326 ευρώ δηλαδή 176 ευρώ περισσότερα. Αντίθετα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος 244 ευρώ. Συγκεκριμένα σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 6.320 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα μειώνεται στα 6.076 ευρώ. Με τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο και έως 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο στην εφορία, ενώ μείωση του φόρου θα δουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 28.000 έως 43.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα ο φόρος αυξάνεται σημαντικά.
2. Οι φορολογούμενοι με ένα παιδί θα έχουν έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ή έμμεσο αφορολόγητο 8.640 ευρώ. Σήμερα φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει φόρο 2.440 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο σύστημα ο φόρος διαμορφώνεται σε 2.686 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 246 ευρώ.
3. Οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.182 ευρώ. Σήμερα άγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει στην εφορία 2.440 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώσει 2.796 ευρώ.
Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2016 θα υπολογισθεί με ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ενώ αυτοτελώς με διαφορετική κλίμακα θα φορολογούνται όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.
'Εμμεσοι φόροι
Στο πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% που οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής καθώς και σε υπηρεσίες και στον κλάδο της εστίασης.Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στο πακέτο της έμμεσης φορολογίας περιέχεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο και τσιγάρα, η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, η επιβολή ειδικού τέλους στη χρήση του διαδικτύου αλλά και η επιβολή φόρου διέλευσης για τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες.