Πρεμιέρα σήμερα για την εστίαση – Πώς θα λειτουργούν καφέ, μπαρ και εστιατόρια
Μετά από lockdown έξι μηνών, η εστίαση ανοίγει ξανά, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου. Μετά το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους, οι πυρετώδεις προετοιμασίες ξεκίνησαν, τα τραπεζοκαθίσματα έχουν ήδη στηθεί και περιμένουν τους πρώτους πολίτες.
Πως θα πάμε σε ένα καφέ ή εστιατόριο
Από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, ανοίγει η εστίαση την οποία και θα μπορούμε να επισκεφθούμε τηρώντας τα μέτρα.
Ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033
Από σήμερα όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033
Αυστηρά μέτρα και έλεγχοι
Είναι αναμενόμενο πως έχει δοθεί η οδηγία για αυστηρούς ελέγχους στην τήρηση των μέτρων τόσο από τους πελάτες όσο και από τους επιχειρηματίες προκειμένου το άνοιγμα να είναι ασφαλές χωρίς να ρισκάρουμε κάποιο «επιδημιολογικό» πισωγύρισμα.
Στην προσφάτως εκδοθείσα ΚΥΑ, προβλέπεται συγκεκριμένα για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
-απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
-τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
-υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
-μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
-τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
-χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
-δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
-οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών
-λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.
Έως έξι άτομα ανά τραπέζι, αποστάσεις και απολύμανση καταλόγων
Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή ( ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετατίθεται στις 23:00 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 22:45.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00», είχε τονίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση.
Γιατί απαγορεύτηκε η μουσική
Όπως εξήγησαν πολλοί ειδικοί, αν υπάρχει δυνατή μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια.
Επίσης, οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα διακινδυνεύοντας όλα όσα χτίσαμε όλο αυτό το διάστημα τηρώντας τα μέτρα.
took
Η τηλεργασία απλώνεται σαν τον ιό παντού
Η επιμένουσα εξάπλωση της Covid-19 επιβάλλει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να υιοθετούν την επιλογή της τηλεργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες καθ' όσον άτομα κάθε ηλικίας, εφόσον το αντικείμενο της εργασίας τους το επιτρέπει, ασκούν τα εργασιακά τους καθήκοντα εξ αποστάσεως , είτε αποκλειστικά είτε εκ περιτροπής, υπό το φάσμα της ψυχικής δυσφορίας.
Η τηλεργασία απλώνεται παντού, μη αναγνωρίζοντας σύνορα, επιβάλλεται όμως να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της και να θέσουμε κανόνες λειτουργίας στη νέα μορφή απασχόλησης για τους υβριδικούς εργαζόμενους. Η ψηφιακή επικοινωνία έχει διαμορφώσει ένα νέο modus vivendi καθ' όσον η πρόοδος της τεχνολογίας και η έλευση του 5G στη χώρα μας δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά με απόσταση, αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό με τους συναδέλφους καθ' όσον λειτουργεί ως βαλβίδα ψυχολογικής εκτόνωσης και αποσυμπίεσης.
Το μέλλον της εργασίας είναι αβέβαιο ως μια ψηφιακή βόμβα που ενεργοποιήθηκε και ενώ η επιστροφή στο γραφείο είναι αναπόφευκτη με προβλήματα υπερμετάδοσης της Covid-19 στον κλειστό εργασιακό χώρο, η τηλεργασία για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ήρθε για να μείνει. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις, τόσο για την απασχόληση όσο και για την υγεία των υβριδικών εργαζομένων, θα επηρεάσουν την κοινωνική οργάνωση στη μετά COVID εποχή, χωρίς επιστροφή.
Η ψηφιακή κατ΄οίκον απασχόληση θα βιώνεται ως ελευθερία με ανακούφιση από τους ψηφιακά εκπαιδευμένους και ως κόλαση με επιβάρυνση για όσους είναι ψηφιακά απαίδευτοι, όπως στο παρελθόν τα «μπλε» και τα «άσπρα κολάρα», ενώ αυξάνεται το αίσθημα εσωστρέφειας και απομόνωσης καθημερινά στις ανθρώπινες σχέσεις με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις.
Οι θετικές προεκτάσεις είναι το όφελος χρόνου μετακίνησης, τα μειωμένα ή μηδενικά έξοδα μετακίνησης και εμφάνισης, η αύξηση παραγωγικότητας, η καλύτερη συναισθηματική κατάσταση και η μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου με κίνητρο την περαιτέρω εκμάθηση ψηφιακών προγραμμάτων και αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
Οι αρνητικές προεκτάσεις είναι η απομόνωση, η επιβάρυνση σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, αύξηση της συναισθηματικής πίεσης, η κακή συνδεσιμότητα και η παρουσία ατόμων που εξαρτώνται από τη φροντίδα του εργαζόμενου με και οι ενδοοικογενειακές τριβές και εντάσεις.
Η τηλεργασία μεταμορφώνει τον κόσμο της εργασίας
- αφ΄ ενός με τον άνθρωπο να απαιτεί προσωπικά οφέλη εργαζόμενος όπως και όπου θέλει και
- αφ' ετέρου τις νεοφυείς, μικρές, μεσαίες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, να επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ευέλικτη εργασία.
Το Υπουργείο Εργασίας με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιδιώκει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4 ημέρες απασχόλησης και ελαστικό ωράριο κατόπιν όμως αιτήματος του εργαζόμενου και την καταγραφή των υπερωριών online ως «κλειδωμένων» υπερωριών, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ή να συμψηφίσει δημιουργώντας μια «τράπεζα χρόνου» και να τις διαβιβάσει στο online σύστημα «Εργανη II», ενώ ο εργαζόμενος θα τηρεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής αποσύνδεσης.
Η Κυβέρνηση παράλληλα επεξεργάζεται την παροχή ψηφιακής visa με βάση εισοδηματικά και φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δηλαδή των εργαζομένων εξ αποστάσεως, χωρίς να εδρεύουν σε συγκεκριμένη τοποθεσία καθ' όσον βιώνουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση στην εποχή του 21ο αιώνα, με την παντοδυναμία του διαδικτύου, των social media, δημιουργώντας μια νέα εικονική κοινωνία.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες άρχισαν να γίνονται ρυθμιστές των τάσεων σε πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό και προσωπικό επίπεδο γι΄αυτό επιβάλλεται έλεγχος για τη διασφάλιση μιας υγιούς εικονικής κοινωνίας, μέσα από κανόνες που προάγουν την ελευθερογνωμία και
εξασφαλίζουν την ακεραιότητα της προσωπικότητας ενώ παράλληλα αποθαρρύνουν την ασυδοσία, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους μέσω ενός θεσμικού οργάνου, με ευρωπαϊκή φυσιογνωμία, που θα ακολουθεί ένα κοινό σύστημα ρυθμιστικών κανόνων.
Η εξειδικευμένη αυτή αρχή, η οποία πέρα από την κατάρτιση ενός βασικού χάρτη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο σε επίπεδο ψηφιακής πλατφόρμας όσο και σε επίπεδο χρήστη, θα πρέπει να ασκεί κατασταλτικό και προληπτικό έλεγχο για να ισχύει η αποκατάσταση των ισορροπιών μέσα στην εικονική κοινωνία, όπως ακριβώς γίνεται και στην πραγματική ζωή, σε πλαίσιο ανθρωπίνων αξιών συμβατό με την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: Deal News – Tourism Insider, 28 Απριλίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.4.2021.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)