Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς στην απεργία της Πέμπτης


Στην 24ωρη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την προσεχή Πέμπτη, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια.Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα αυτά τα δύο μέσα να μην λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 π.μ. και από 4 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.Τα λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κινούνται από τις 5:00 π.μ. έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Τι προτείνει η Αθήνα για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και 100 δόσεις

Μείωση του ποσοστού των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας που προστατεύονται από τον πλειστηριασμό στο 56% μεσοσταθμικά, επιβολή φόρου σε όλα τα τυχερά παιχνίδια αντί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και σταδιακή αυστηροποίηση του καθεστώτος παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων περιλαμβάνουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του «έντιμου» συμβιβασμού που αναζητείται για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. Παράλληλα, απομένουν περίπου άλλες 10 δράσεις, για τις οποίες, όμως, δεν εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να «κολλήσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι ελληνικές προτάσεις προβλέπουν:
1. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Μεσοσταθμικά προστατεύεται το 56% των ιδιοκτητών, όταν η αφετηρία της ελληνικής πρότασης εξαιρούσε το 99% των περιπτώσεων. Παρά την υποχώρηση αυτή από την ελληνική πλευρά, οι δανειστές –και κυρίως το ΔΝΤ– επιμένουν για περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει φθάσει στα όριά της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι των πλειστηριασμών εξαιρούνται όσοι έχουν σωρευτικά:
• Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ για άγαμο. Το ποσό αυξάνεται για έγγαμους κατά 50.000 ευρώ και για κάθε παιδί –έως τρία το ανώτατο– κατά 25.000 ευρώ. Για 5μελή οικογένεια το ποσό ανέρχεται στα 305.000 ευρώ.
• Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (1.347 ευρώ τον μήνα για 4μελή οικογένεια), το οποίο πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή 1,7 φέτος (27.478 ευρώ ετησίως), 1,6 το επόμενο έτος (25.862 ευρώ) και 1,5 στο τρίτο έτος (24.246 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52% αντιστοίχως. Εναλλακτικά, προτείνεται να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια. Επίσης, η Αθήνα προτείνει να γίνεται κάθε χρόνο αναθεώρηση του συστήματος, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
2. ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο για τη μη επιβολή του ΦΠΑ τη θέσπιση φόρου 0,05 ευρώ ανά στήλη κάθε τυχερού παιχνιδιού. Η πρόταση εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το κατά πόσον αποδίδει τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
3. Ρύθμιση 100 δόσεων: Οι δανειστές είχαν ζητήσει τη μείωση σε 1 ημέρα του περιθωρίου των 26 ημερών που προβλέπεται για την απώλεια της ρύθμισης, όταν δημιουργείται νέα ληξιπρόθεσμη φορολογική οφειλή από τον υπόχρεο. Η Αθήνα αντιπρότεινε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερών ανάλογα με την πορεία και της οικονομίας.

Αναρτήθηκε από