Αυτά είναι τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού- Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης






Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα
Ότι χρειάζεται να ξέρουμε για τον κοροναϊό και τα συμπτώματά του. Πως μεταδίδεται και πως προστατευόμαστε.
Ενώ ο συναγερμός για τον νέο κοροναϊό, από τον οποίο έχουν νοσήσει περισσότεροι από 200 άνθρωποι και οι νεκροί έχουν φτάσει στους 25, το βασικό ερώτημα πλέον είναι το ποια είναι τα συμπτώγματά του και κατ’ επέκταση πως μεταδίδεται και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε.
Όπως το κοινό κρυολόγημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα τυπικά συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Δηλαδή, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετός. Στη συνέχεια προκαλούνται οι σοβαρές επιπλοκές, ήτοι πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με συνεχείς πυρετούς και διάρροιες και νεφρική ανεπάρκεια.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο κοροναϊός μεταδίδεται βασικά όπως τα κοινά κρυολογήματα. Μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ο άρρωστος άνθρωπος, είτε από την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα.
Μέτρα προφύλαξης και προστασίας
– Φροντίζουμε επιμελώς την υγιεινή μας: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου
– Χρησιμοποιούμε μαντηλάκια μίας χρήσεως
– Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας
– Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα μας με μαντήλι ή τον αγκώνα μας
– Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε
Παγκόσμιος πανικός

Η εξάπλωση του κοροναΐού εχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και ειδικά στην Κίνα, οπου εμφανίστηκε. Μετά λοιπόν την Γουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τεθεί, μία δεύτερη πόλη μπαίνει και αυτή σε καθεστώς καραντίνας.

Πρόκειται για την Χουανγκάνγκ η οποία είναι δίπλα στην Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημόσιες μεταφορές και κανείς δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα των δυο αυτών πόλεων. Στην δεύτερη πόλη η καραντίνα θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 25 ενώ τα κρούσματα είναι 616.
ΠΟΥ: Ισχυρά τα μέτα της Κίνας

Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συναντήθηκαν χθες για να αποφασίσουν αν ο νέος ιός αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας κρίση για τη δημόσια υγεία» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Έτσι ο διευθυντής του ΠΟΥ αποφάσισε η συνεδρίαση να συνεχιστεί από σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική Αφρική από το 2014 ως το 2016 και πλέον επηρεάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2018.

Φωτογραφία: Reuters