Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:
– 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία.
– 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
– 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Αναλυτικά πότε επιβάλλονται πρόστιμα
Αν ο φορολογούμενος που δεν είναι επαγγελματίας (π.χ. μισθωτός, συνταξιούχος) δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, τόσο με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 0,73% επί του φόρου, για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Σε ότι αφορά στους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, υπάρχει το πρόστιμο των 100 ευρώ, σε περίπτωση που η τροποποίηση γίνεται λόγω δικής του ευθύνης και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό ή μηδενικό. Στην περίπτωση που η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου.
Στην περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί, κατ΄ αρχήν, με πρόστιμο 100 ευρώ.
Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
Στους φορολογούμενους που είναι επιτηδευματίες και τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα τους επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ευρώ και να προκύπτει φόρος, θα χρεωθεί και με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής.
Οι φορολογούμενοι που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ξεχάσουν αν υποβάλουν δήλωση, θα χρεωθούν με πρόστιμο 500 ευρώ στο οποίο θα προστεθούν οι τόκοι (0,73%) για κάθε μήνα καθυστέρησης απόδοσης του φόρου.