Κυβερνητικά μέτρα για Ρομά: Χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ και Αστυνομία

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!

Με πλήθος μέτρων και παρεμβάσεων που ξεκινούν από την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, την είσοδο των Ρομά χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και την αστυνομία  μέχρι και τη μετεγκατάσταση ολόκληρων οικισμών, ανακοίνωσε  η κυβέρνηση.
Οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μέτρα για την περιοχή.
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες  για τους τοξικοεξαρτημένους και προγράμματα αθλητισμού που ήταν πάντα μέσο απογκετοποίησης. Επίσης υποσχέθηκε νέες παροχές στους τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού στις συγκεκριμένες περιοχές με έμφαση στο Μενίδι. Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε «αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή».Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της αστυνόμευσης του Μενιδίου και άλλων περιοχών, με στόχο την πάταξη των φαινομένων της διακίνησης ναρκωτικών και οπλοκατοχής.  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξεταστεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θέματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν».

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι:
— Στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25
— Θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά
—  Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά σχολή γονέων
— Αλλαγή στο νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις.
αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους και ουσιαστικά διάλυση κάποιων των αυθαίρετων οικισμών, με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατοικίας τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι στο Μενίδι θα μεταβεί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας θα γίνει εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής.
Επιπλέον, ο κ. Βασιλειάδης προανήγγειλε αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά.
[etypos] [newsit]

Ελλάδα: Συμφωνία στο Eurogroup – Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ


«Λευκός καπνός» βγήκε πριν από λίγη ώρα από το Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς για περισσότερα, η συμφωνία «έκλεισε» στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς και με την υπόσχεση» για ελάφρυνση του χρέους, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.
Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται  οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.
Σε λίγη ώρα αναμένεται η σχετική συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιγκ.