ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Σε περικοπές συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους οδηγούν οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι τον Νοέμβριο στην νέα κυβέρνηση για να εφαρμοστούν τοΝΈΟΣ έτος.Το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν έως τον Οκτώβριο 2015 νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης τουΣΤΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.Σήμερα το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 2,4 δισ. ευρώ, στα επικουρικά 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έως 850 εκατ. ευρώ θα χάσουν και όσα Ταμεία έχουν έσοδα από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.Η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό εξετάζεται να γίνει με περικοπές στις νέες συντάξεις. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών:


Θα πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξης.
Θα πρέπει να ακολουθήσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Μάλιστα, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση και βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 3863/10. Πιο απλά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/7/2015 η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.Θα ακολουθήσει η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου ανταποδοτικής σύνταξης με ενοποίηση κύριας και επικουρικής.
Θα εφαρμοσθεί ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, δίνοντας χώρο στη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων μέσα από την ιδιωτική και την επαγγελματική ασφάλιση.   .IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2015

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και γιατί



Χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έχουν κάνει στο χρέος τους, αφού μετά τις εκλογές έρχονται νέες αλλαγές και προϋποθέσεις, που θα πρέπει να τις τηρούν όλοι, αλλιώς θα μένουν εκτός ρύθμισης.
Έτσι, οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισης τους, αφού η απόφαση βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών και θα βγει αμέσως μόλις αναλάβει δράση η νέα κυβέρνηση, που θα πρέπει να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει διατάξεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο Μνημόνιο.

Πρώτα απ΄ όλα έρχεται αύξηση του επιτοκίου που επιβαρύνει τη ρύθμιση και μάλιστα ως 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ως τώρα για οφειλές ως 5.000 ευρώ η ρύθμιση ήταν άτοκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα.
Για παράδειγμα,ΑΝ κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ που είναι σήμερα.
Ακόμη και οι μικροί οφειλέτες αποφεύγουν τα νέα μέτρα μόνο εάν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις και μάλιστα σωρευτικά:
1. να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα να μην είναι ούτε καν ελεύθεροι επαγγελματίες
2. η ακίνητη περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
3. το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ