Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση

Με την εγκύκλιο καθορίζονται οι τρόποι αξιοποίησης υπέρ του ασφαλισμένου του χρόνου της παράλληλης και της διαδοχικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/16.

Τι προβλέπει

– Κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά δεν χάνονται.
– Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4387/2016.
– Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φορείς, πριν από την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει για το παράλληλο αυτό διάστημα το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
– Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που, κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντος φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί.
– Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.