Σχέδιο για «πράσινη» ενέργεια από Ελλάδα σε Γερμανία και ΑυστρίαΑπευθείας ηλεκτρική σύνδεση με Γερμανία και Αυστρία προβλέπει η ελληνική πρόταση – Πώς θα καταστεί εφικτή

Ένα μεγάλο project που προβλέπει την απευθείας ηλεκτρική σύνδεση με την Αυστρία και της Γερμανία, και την εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας από τη χώρα μας προς τους δύο ευρωπαίους εταίρους, δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σχετική πρόταση προς το Βερολίνο και τη Βιέννη, που προβλέπει τα εξής:
Απευθείας ηλεκτρική σύνδεση που θα ξεκινά από την Ελλάδα και με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων, θα φτάνει μέχρι τις νότιες περιοχές της Γερμανίας. Η αρχική ισχύς της διασύνδεσης θα είναι η 3GW, με την προοπτική να φτάσει σε δεύτερο στάδιο στα 9 γιγαβάτ. «Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργάνωσε το energypress. O υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων με Βουλγαρία (θα λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2023), Β.Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία. Αναφερόμενος στα θέματα των ΑΠΕ επεσήμανε ότι την τελευταία τριετία εγκαταστάθηκαν 3800 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών, ενώ μόνο το το 2022 θα εγκατασταθούν συνολικά 1700-2000 μεγαβάτ μέγεθος που είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 οπότε αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 3 φορές και μειώθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή του λιγνίτη. Επτά δισ.ευρώ ενισχύσει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας Ο υπουργός Ενέργειας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι από την αρχή του χρόνου έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 7 δισεκ. ευρώ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, από τα οποία τα 2,3 δισ, είναι από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από την ανάκτηση υπερεσόδων και τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων. «Διασφαλίζουμε, σημείωσε, διαφανείς και προβλέψιμες τιμές». Αναφερόμενος στα θέματα της αγοράς ο υπουργός τόνισε: «Όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να βγάλουν υπερκέρδη που δεν δικαιούνται». Εύσημα για την πρόοδο στις ΑΠΕ Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο στις ΑΠΕ απέδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου αιολικών (Wind Europe), Ζιλ Ντίξον, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέτει το παράδειγμα για πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί προϋποθέτει μαζικές επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και δίκτυα, απλούστευση της αδειοδότησης και νέο πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη υβριδικών μονάδων (αιολικα, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: