Αν πιστοποίησε κάτι η συμφωνία των Βρυξελλών στις 20 Φλεβάρη ανάμεσα στους εκπροσώπους των Τσιπροκαμμένων (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) και στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών δανειστών, είναι πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αποφασισμένοι να υπογράψουν τα πάντα, ώστε να μην αναγκαστούν να προσφύγουν σε εκλογές και να εγκαταλείψουν πρόωρα την εξουσία. Γιατί η προσφυγή στις κάλπες τώρα, με το πρόσχημα της «ηρωικής αντίστασης στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», δε θα είχε τίποτα το ηρωικό. Από πολύ κόσμο θα εκλαμβανόταν ως αποτυχία της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως διάψευση των υποσχέσεων που έδιναν όταν υπέγραφαν το τρίτο Μνημόνιο κι αμέσως έκαναν εκλογές, ως προσπάθεια να τους υποκλέψουν και πάλι την ψήφο.
Θα διακινδύνευαν, δηλαδή, μια τέτοια κίνηση να τους γυρίσει μπούμερανγκ, πέραν του ότι θα εξόργιζε τους ιμπεριαλιστές δανειστές και ιδιαίτερα τους Γερμανούς, που μέχρι τις εκλογές τους το Σεπτέμβρη θέλουν ησυχία στις μπανανίες και όχι προπαγανδιστικά-προεκλογικά «καουμποϊλίκια», που θα επέτρεπαν στην ακροδεξιά AfD να υποστηρίξει το επιχείρημά της ότι η Μέρκελ με τον Σόιμπλε σχεδίασαν μια πολιτική που «ταΐζει τους τεμπέληδες Ελληνες με το υστέρημα του γερμανού φορολογούμενου».
Γι' αυτό και ο ίδιος ο Σόιμπλε, όταν ξεκαθάρισε το τοπίο και οι Τσιπροκαμμένοι είπαν το «ναι σε όλα», φρόντισε δύο φορές (μία με τηλεοπτική συνέντευξή του και μία προσερχόμενος στο Eurogroup) να πει… καλά λόγια για την πορεία του ελληνικού «προγράμματος». Λόγια που εξέπληξαν όσους δεν αντιλαμβάνονται το πώς πολιτεύεται ο γερμανός ιμπεριαλιστής ηγέτης. «Θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη πραγματικά πάει πολύ καλά. Και στην Ελλάδα φαίνονται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Ελπίζω οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια κοινή στάση για την Ελλάδα, περιμένουμε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι έχουμε προϋπολογίσει. αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Θα μπορούσες να το πεις και μαχαιριά στο στήθος του Κυριάκου (ή κλωτσιά στ' αχαμνά του Μπουμπούκου), αν και δεν νομίζουμε ότι ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ποιος θα κερδίσει στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι η Γερμανία θέλει «ησυχία» στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να κάνει την παραμικρή υποχώρηση ως προς τις ιμπεριαλιστικές της απαιτήσεις και ως προς τις ανάγκες της συνεργασίας της με το ΔΝΤ. Από τη στιγμή που οι Τσιπροκαμμένοι (τους οποίους το προηγούμενο διάστημα «καταχέριαζε» σχεδόν σε καθημερινή βάση) το εξασφαλίζουν αυτό, ο Σόιμπλε δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει καλά λόγια, έστω κι αν αυτό θα στενοχωρήσει τον Κυριάκο και τον Μπουμπούκο. Για τη γερμανική πολιτική όλοι οι αστοί πολιτικοί στην Ελλάδα είναι αναλώσιμοι.
Το παιχνίδι για τη ΝΔ αναγκαστικά αναδιατάσσεται. Οι Τσιπροκαμμένοι υπογράφουν, οι εκλογές αναβάλλονται. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν από το 2019, τότε εκλογές πρέπει λογικά να έχουμε μέσα στο 2018 (λογικά, οι Τσιπροκαμμένοι θα θελήσουν να αποφύγουν την εφαρμογή αυτών που θα έχουν ψηφίσει). Οπότε, η ΝΔ πρέπει να περιμένει, διαφοροποιώντας την αντιπολιτευτική τακτική της: αντί να καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση, να την καταγγέλλει για τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δε θα δυσκολευτούν να το κάνουν. Τα αστικά κόμματα είναι συνηθισμένα στις απότομες στροφές και στις κωλοτούμπες.Αναδιάταξη της τακτικής του θα κάνει αναγκαστικά και το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμαστε σ' εκείνους τους πασόκους (λέγε με Λαλιώτη) που θα καλόβλεπαν έναν εκτοπισμό των ΑΝΕΛ για να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ τη θέση τους. Οι ΑΝΕΛ θα υπογράψουν τη συμφωνία και με τα δυο χέρια, όπως φάνηκε καθαρά από την τοποθέτηση του εκπροσώπου τους Δ. Καμμένου στην εκπομπή της ΕΡΤ το βράδυ της 20ής Φλεβάρη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, γιατί επίσημα δεν έκανε κάποιο άνοιγμα σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από την παρούσα Βουλή. Μάλιστα, την Κυριακή, πριν δηλαδή οι Τσιπροκαμμένοι κλείσουν την καταρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η Φώφη επανέλαβε τη γραμμή των «τριάδων», που πρώτος είχε διατυπώσει ο Σκανδαλίδης. «Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι» δήλωσε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ, θέτοντας ως όρο (λέμε τώρα) τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων σε μια μελλοντική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», αφού γίνουν πρώτα εκλογές. Κι όταν της είπαν ότι μ' αυτή τη στάση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκύψει ακυβερνησία, είχε έτοιμη την απάντηση: «Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική (σ.σ. αν οι πρώτες εκλογές δε δώσουν κυβέρνηση, οι επαναληπτικές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο, που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Εμάς μας συμφέρει, τη χώρα ίσως δε θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη. Ας το κάνουν κι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε ναι, θα μπούμε κι εμείς στην κυβέρνηση».Ετσι θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ. Με διμέτωπο κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με την ελπίδα ότι η μνημονιακή βαρβαρότητα θα αποψιλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Δε βάζουν μεγάλες φιλοδοξίες, ένα διψήφιο νούμερο στις επόμενες εκλογές και η τρίτη θέση στη Βουλή θα ήταν ό,τι πρέπει για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τη Φώφη.