Η Εθνική τράπεζα προχώρησε στην πώληση 2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στις CarVal Investors και την Intrum AB

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την CarVal Investors και την Intrum AB, για τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων, μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ανεξόφλητο κεφάλαιο του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ περίπου.Η CarVal και η Intrum, διαθέτουν,όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημαντική εμπειρία στην εξυπηρέτηση αυτού του είδους χαρτοφυλακίων και είναι αναγνωρισμένες για την αξιοπιστία των πρακτικών και μεθόδων τους.Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με το σχέδιο μείωσής τους που υπέβαλε η Τράπεζα στον SSM. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, θα ενισχύσει το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μ.β..Ο Παύλος Μυλωνάς, ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες. Το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με τη συναλλαγή, ο Τζέιμς Σάκετ, Principal της CarVal δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής με την ΕΤΕ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά σε ευκαιρίες που θα προκύψουν μελλοντικά στην ελληνική αγορά, όπου διαβλέπουμε ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό. Η συναλλαγή αυτή αποδεικνύει την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύνθετες λειτουργικές λύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε αναπτύξει μέσα από την ευρεία διεθνή εμπειρία μας σε πιστωτικά ζητήματα τα τελευταία 30 χρόνια».
Αντίστοιχα, ο Μίκαελ Έρικσον, διευθύνων σύμβουλος της Intrum, δήλωσε: «Ακόμα μια φορά έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας προτιμά ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».Η εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου θα πραγματοποιηθεί από την QQuant Master Servicer, εταιρεία εξυπηρέτησης ΜΕΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας και ρυθμίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τον Νόμο 4354/2015.Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.
ΠΗΓΗ

Οι λαχνοί που κερδίζουν 1.000 ευρώ στη νέα λοταρία της ΑΑΔΕ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η νέα κλήρωση της φορολοταρίας αποδείξεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις συναλλαγές του Μαΐου.Οι λαχνοί που κερδίζουν 1.000 ευρώ στη νέα λοταρία της ΑΑΔΕ

Από την κλήρωση αναδείχθηκαν 1.000 τυχεροί, με τον καθένα να λαμβάνει από 1.000 ευρώ. Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να ενημερωθεί για τους λαχνούς που κατέχει μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα στο aade.gr. Χρησιμοποιώντας κάποιος τους κωδικούς του Taxisnet μπορεί ήδη να μπει στην εφαρμογή και να δει με πόσους λαχνούς θα μετέχει στη κλήρωση.

Οι φορολογούμενοι που κερδίζουν, λαμβάνουν ειδοποιητήριο μήνυμα, προσωποποιημένο στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.
πηγή
https://www.newsbeast.gr/financial/greek-financial/arthro/3760124/i-lachni-pou-kerdizoun-1-000-evro-sti-nea-lotaria-tis-aade?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

ΕΝΦΙΑ – Ανατροπή: Κατάργηση του φόρου ως ένα ποσό και απαλλαγή από την τελευταία δόση – Πως θέλει να μειώσει τον φόρο η κυβέρνηση



Σε κάθε περίπτωση η όποια αλλαγή δεν θα είναι άμεση. Οι σκέψεις των επιτελών της κυβέρνησης για μείωση του φόρου πάνε για του χρόνου και… βλέπουμε, ενώ εάν υπάρξει η πιθανότητα απαλλαγής από μια εκ των δόσεων (αν και το σενάριο αυτό είναι μάλλον ακραίο)αυτή θα αφορά την πέμπτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Οι υποσχέσεις, μέσω διαρροών, από την κυβέρνηση για μείωση των φόρων συνεχίζονται και με τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα το σενάριο που κυκλοφορεί είναι τριπλό και περιλαμβάνει από κατάργηση του φόρου για μικρές περιουσίες ως και απαλλαγή από την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης για όλους.
Το μεγάλο πρόβλημα για το κυβερνητικό στρατόπεδο με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι η αύξηση που προκύπτει στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Έτσι διαρρέεται πλέον και με συγκεκριμένα παραδείγματα η πρόθεση μείωσης ή συγκράτησης του φόρου, ακόμη και για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα σενάρια για μειώσεις, πάγωμα και απαλλαγές

Μαζί με το “πακέτο” φορο-ελαφρύνσεων που θα φέρουν έμμεση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις διαρρέεται και το σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ.
Στον φόρο ακινήτων η κυβέρνηση για να απαλλαγή από την κατακραυγή για τις αυξήσεις στη λεγόμενη λαϊκή κατοικία διαρρέει ότι εξετάζει κατάργηση του φόρου για όσους έχουν πρώτη κατοικία ως 50 τετραγωνικά μέτρα και η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο όριο, όπως για παράδειγμα τα 50.000 ευρώ.Άλλο σενάριο είναι η μείωση του συντελεστή στον κύριο φόρο για ακίνητα σε περιοχές ζώνης ως 1.050 ευρώ το τετραγωνικό.Όλα αυτά βέβαια πρέπει να κοστολογηθούν και στη συνέχεια να έχουν και την έγκριση των δανειστών.
πηγή

Χαλκιδική: Τα αυτοκίνητα στη θάλασσα και τα κότερα στη στεριά – Χάος στη Νικήτη από την κακοκαιρία [pics, vids]

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Νικήτη. Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες τόσο την πόλη όσο και όλη τη Χαλκιδική προκάλεσε καταστροφές και μεγάλα προβλήματα.
Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε όσα έγιναν στη Νικήτη. Αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν, κότερα βγήκαν στη στεριά, φερτά υλικά κατέληξαν κι αυτά στο νερό, παραλιακά μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές ζημιές, άλλα οχήματα που δεν κατέληξαν στο νερό χτύπησαν σε τοίχους και άλλα σημεία με αποτέλεσμα να υποστούν κι αυτά σοβαρές ζημίες. Σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν, ενώ η άσφαλτος από σημεία των δρόμων έχει ξηλωθεί.
Συνεργεία του Δήμου, της Περιφέρειας, καθώς και ιδιώτες έπιασαν από νωρίς δουλειά στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Θα χρειαστεί όμως να μην αρχίσει εκ νέου η βροχή, αν και η πρόγνωση της ΕΜΥ δεν είναι με το μέρος τους.

Χαλκιδική: Οι εικόνες καταστροφής στη Νικήτη μετά την κακοκαιρία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και μηχανήματα του Δήμου Σιθωνίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος βρίσκεται από την πρώτη ώρα στα σημεία όπου εντοπίζονται τα προβλήματα. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα ζητήσει να κηρυχθεί η Νικήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία θύματα του «γερμανικού κόφτη» Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Μεσοπρόθεσμη ανάσα, μακροπρόθεσμη ομηρία για το χρέος – Οι αποστάσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ και τα πολιτικά συμφραζόμενα της συμφωνίας του Eurogrοup


Όταν τα πράγματα στη Γερμανία πάνε καλά, πολιτικά και οικονομικά, και η γερμανική ελίτ αισθάνεται ισχυρή επιβάλλει το δικό της σε όλη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι γερμανικές κυβερνήσεις αισθάνονται ασταθείς, η γερμανική ελίτ πάλι επιβάλλει το δικό της σε όλη την Ε.Ε. Αυτός είναι ο ιδιότυπος κανόνας που έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια των αλλεπάλληλων θητειών της καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος έχει καταστήσει την Ευρωζώνη αυθεντικά γερμανική, ακόμη και όταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στα διάφορα fora της Ε.Ε. εμφανίζεται μόνος εναντίον όλων. Κι αυτός ο κανόνας επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία απόφαση του Eurogroup που σηματοδοτεί την τυπική έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή περίοδο και τη μετάβασή της στη μεταμνημονιακή επιτήρηση.



Η εξαφάνιση του «γαλλικού κλειδιού»


Αν ακολουθήσει κανείς τη λογική «ό, τι πάρουμε καλόν είναι», η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την απόφαση και τον πολιτικό- επικοινωνιακό της αντίκτυπο. Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (για τα οποία αναλυτικά γράφει ο Π. Δερμενάκης στις σελίδες 8-9) δίνει κάποια μεσοπρόθεσμη ανάσα και επιτρέπει έναν επιφυλακτικό βηματισμό επιστροφής στις αγορές, με την εγγύηση ενός μαξιλαριού διαθεσίμων 24 δισ. που καλύπτει τις ανάγκες περίπου δύο ετών. Κι αυτό αποτιμάται ήδη θετικά –αν και όχι και με έξαλλο ενθουσιασμό– από τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, ως αυθεντικά «γερμανική» η απόφαση του Eurogroup, αναβάλλει για το απροσδιόριστο μέλλον μια ριζική αντιμετώπιση του χρέους. Το περίφημο «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ο μόνιμος αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης αντιστρόφως ανάλογα με την ανάπτυξη, που επί σχεδόν έξι μήνες υποτίθεται ότι ήταν το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δανειστών, κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Ούτε λέξη. Η γερμανική επιμονή να έχει αυτός ο μηχανισμός ημιαυτόματο χαρακτήρα, δηλαδή να συνδέεται με προαπαιτούμενα και να τελεί υπό ετήσιο έλεγχο από τα εθνικά κοινοβούλια, πέτυχε τον υπόρρητο στόχο της, δηλαδή να φύγει εντελώς από το τραπέζι. Υποκαθίσταται από την χαλαρή δέσμευση επανεξέτασης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μετά το 2023.

Προφανώς, η εξαφάνιση του «γαλλικού κλειδιού» ήταν προϊόν της ευρύτερης συναλλαγής Μέρκελ-Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος θυσιάστηκε εν μέρει για να διασωθεί η πρόταση για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, το περιεχόμενο της οποίας θα διαπιστώσουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την τραπεζική ένωση, με την προώθηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων, αλλά πάλι με «γερμανικό κόφτη»: για να συγκροτηθεί, κατά την Μέρκελ, οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνεια.


Το προσφυγικό στη μεγάλη εικόνα


Και το «γαλλικό κλειδί» δεν είναι το μόνο θύμα του «γερμανικού κόφτη», που αυτή τη φορά επιβλήθηκε εν ονόματι της σταθερότητας της γερμανικής κυβέρνησης. Για τη διαμόρφωση της μεγάλης εικόνας θα πρέπει να αναμένει κανείς όχι μόνο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα διαπιστωθεί τι επιβιώνει, αν πράγματι επιβιώνει, από το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης Μακρόν και Κομισιόν. Αλλά και τα deal που θα προκύψουν από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται –με πρωτοβουλία Γιούνκερ και όχι Τουσκ– την Κυριακή για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και 15 ακόμη χωρών. Εκεί θα διαπιστωθεί η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, η επιδείνωση της πολιτικής ασύλου εις βάρος των χωρών πρώτης εισόδου, αλλά και η αδυναμία σύγκλισης σε ένα κοινό σύστημα η οποία θα δώσει το άλλοθι στη Μέρκελ να επιδιώξει διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες επιστροφής προσφύγων, στον ακροδεξιό Κουρτς να στείλει τα προσφυγικά «σκουπίδια» του στα Βαλκάνια και σε όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία να κρατήσει τις προσφυγικές πιέσεις έξω από τα σύνορά της. Κατά κάποιο τρόπο, η γερμανική ελίτ και η Μέρκελ έχει ήδη θέσει το προσφυγικό και στη συνάρτηση του ελληνικού χρέους, ως αντάλλαγμα για τη «γενναιοδωρία» της.


Οι «μακροπρόθεσμες» αποστάσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ


Η σημαντικότερη παρενέργεια του «γερμανικού κόφτη» στο Eurogroup είναι ο τρόπος που αξιολογείται το χρέος από κάθε «παίκτη». Το ΔΝΤ, που επίσημα τίθεται εκτός προγράμματος, παρά τη διατύπωση της απόφασης ότι μένει «ενεργό», περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στη μεταμνημονιακή επιτήρηση, αλλά με «ανεξαρτησία γνώμης» στο θέμα του χρέους. Για το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος μετά την απόφαση του Eurogroup (δεκαετής επιμήκυνση δανείου EFSF, σταθεροποίηση επιτοκίου, επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα) καθίσταται «μεσοπρόθεσμα βιώσιμο», παρότι η Λαγκάρντ έσπευσε να σημειώσει ότι «πρέπει να σκεφτούμε τη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα, και εκεί έχουμε επιφυλάξεις. Αλλά λαμβάνουμε υπόψη τις δεσμεύσεις των εταίρων μας ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί». Με το τρικ αυτό έχει τη δυνατότητα στην έκθεση βιωσιμότητας να καθησυχάζει τις αγορές ότι για περίπου μια δεκαετία μπορούν να «μπαίνουν» προσεκτικά στο ελληνικό χρέος, αλλά κρατά το δικαίωμα να επανέρχεται με πιέσεις στους Ευρωπαίους δανειστές να πράξουν ό,τι οφείλουν. Πανομοιότυπα αντέδρασε η ΕΚΤ, δια του Ντράγκι, που μίλησε για μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Για την έκθεση που και η ΕΚΤ πρόκειται να συντάξει λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η «ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων». Φυσικά, η αξία της δέσμευσης αυτής είναι τόσο ισχυρή όσο και οι αντίστοιχες που είχαν δοθεί το 2012 και το 2016, χωρίς να υλοποιηθούν.

Το σημαντικότερο είναι ότι η αόριστη αυτή δέσμευση συνδέεται ευθέως με το αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης, ο οποία θα ασκείται με τριμηνιαία «κανονικότητα» και με συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα μέχρι το 2023. Δημοσιονομικά, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, αγορές εργασίας και προϊόντων, κοινωνική πρόνοια και δημόσια διοίκηση είναι οι άξονες της επιτήρησης. Φυσικά μαζί με τις νομοθετημένες δεσμεύσεις για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Οι ελευθερίες άσκησης πολιτικών που θα έχει αυτή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής κανονικότητας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σε ορισμένες πτυχές, μάλιστα, όπως η –σε δόσεις και με αιρεσιμότητες– επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, μπαίνουν σε μια τελετουργία επιτήρησης που θυμίζει την εκταμίευση των μνημονιακών δόσεων και εκτείνεται σε βάθος τεσσάρων ετών.


Η Ευρωζώνη στη γκρίζα ζώνη


Παρότι ο «γερμανικός κόφτης» δεν επέτρεψε να βελτιωθεί ριζικά και μακροπρόθεσμα το προφίλ του ελληνικού χρέους, μεταθέτοντας στο μέλλον και στον ενδεχόμενο νέο ρόλο του ESM ως «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» μια νέα παρέμβαση, η συμφωνία του Eurogroup επιτρέπει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου, και να αντλήσει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη απ’ αυτό. Έστω και στο συμβολικό μόνο επίπεδο, έστω κι αν ελάχιστοι πιστεύουν ότι η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή σημαίνει το τέλος της λιτότητας. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς θα «κουμπώσει» η υβριδική μεταμνημονιακή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας με την επιχειρούμενη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Την οποία ο «γερμανικός κόφτης» μέχρι στιγμής την κρατάει σε γκρίζα ζώνη.

Πηγή: e-dromos.gr

Τίποτα δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες..(συμφωνία του Eurogroup )

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup της 22/6/2018 ίσως να είναι από τις λίγες συμφωνίες που δεν κρύβεται τίποτα στις λεπτομέρειες. Είναι όλα φαρδιά πλατιά καταγεγραμμένα στα βασικά άρθρα, χωρίς υπόνοιες, χωρίς παρενθέσεις, χωρίς αστερίσκους, υποδηλώνοντας κραυγαλέα τουλάχιστον ένα πράγμα.Χωρίς να κρατάνε ούτε τα προσχήματα πλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι, μας λένε ορθά κοφτά ότι δεν μας έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των συμφωνημένων.Οι εταίροι μας στην ΕΕ συμφωνούν και επιδοκιμάζουν την έξοδο από τα μνημόνια γιατί προφανώς εννοούν και πανηγυρίζουν για την δικιά τους έξοδο και όχι για την δικιά μας.Και για να μην έχουν τον “φτωχό συγγενή” της παρέας να ξαναζητάει φτηνά δανεικά σε μικρό χρονικό διάστημα, μας δένουν χειροπόδαρα για αρκετά χρόνια. Μας δένουν με σκληρή επιτήρηση μέχρι την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών μέτρων και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Κάποια από τα μέτρα είναι
  • οι περικοπές των συντάξεων κατά 18%,
  • η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς,
  • η κατάργηση του ΕΚΑΣ,
  • η μείωση του αφορολόγητου ορίου,
  • η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,
και κάποιες από τις δεσμεύσεις είναι
  • 3,5% πλεόνασμα μέχρι 2022,
  • 2,2% μέσο πλεόνασμα μέχρι το 2060,
  • Επέκταση του clawback μέχρι το 2022, για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
  • Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Επίσης θα υπάρχουν τριμηνιαίοι αυστηροί έλεγχοι και η δυνατότητα νέων μέτρων σε περίπτωση υποαπόδοσης.
Τι έγινε όμως το 2014 στην αντίστοιχη περίπτωση;
Αν θυμάμαι καλά, το 2014 που ήταν η πρώτη φορά που θα βγαίναμε από τα μνημόνια τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.Μετά το 2014 η εποπτεία θα ήταν κανονική, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μετά το 2018 θα είναι αυστηρή τριμηνιαία.Μετά το 2014, εζήταγαν 1,6 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα, μετά το 2018 ζητάνε 5,2 δισεκατομμύρια μέτρα με την δυνατότητα αύξησης.
Μετά το 2014 οι δανειστές ζητούσαν πλεονάσματα μέχρι το 2022, μετά το 2018 ζητάνε πλεονάσματα μέχρι το 2060.Μετά το 2014 και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης το χρέος ήταν βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετούμενο, και προβλεπόταν να πέσει στο 110% έως το 2022. Μετά το 2018, το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο και το 110% δεν το βλέπουμε ούτε με τα κιάλια.
Μετά το 2014, και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, η επερχόμενη ανάπτυξη των επομένων ετών θα ήταν του επιπέδου του 3% με 3,5%. Μετά το 2018 αυτούς τους ρυθμούς δεν τους βλέπει πλέον κανείς.
Μετά το 2014 είχε συμφωνηθεί η επιστροφή των υπερκερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το 2018 θα ισχύσει σε βάθος χρόνου και για ένα μέρος αυτών.Όσο για την πολυσυζητημένη διαγραφή μέρους του χρέους, όταν σου ζητάνε 2 δις πλεόνασμα και εσύ φέρνεις 7 δις, τα τελευταίο πράγμα που θα έκαναν θα ήταν να σου μειώσουν το χρέος.Για να ήμαστε ακριβοδίκαιοι, πήραμε μια 10ετή επιμήκυνση των υποχρεώσεων μας έναντι των δανειστών. Αυτό μεταφράζεται σε πλεονέκτημα μερικών ή και αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν πάρεις τις παρούσες αξίες από τους τόκους που θα γλυτώσεις σε αυτήν τη δεκαετία.Σαν χθες θυμάμαι την καμπάνια της «ελπίδας», από τον Γενάρη του 2015, που μίλαγε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και άλλα πολλά που ντρέπομαι να ξεστομίσω.Τέσσερα χρόνια αργότερα και η συγκομιδή των κερδών από την «περήφανη» διαπραγμάτευση αλλά και από τις γενικότερες πρακτικές από τους γητευτές των αδαών είναι τουλάχιστον απογοητευτική.
Μα πιο απογοητευτική από όλα είναι η συμπεριφορά της συγκυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ, που κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πρεσβεύατε αρκετές δεκαετίες, δεν σταματήσατε ποτέ
– να εκμεταλλεύεστε την άγνοια και την δυστυχία του κόσμου,
– να δηλητηριάζετε την νοοτροπία του παραθέτοντας ψεύτικες ελπίδες,
– να επιδεινώνετε την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος,
– να διχάζετε την κοινωνία με την καραμέλα του «βρώμικου» και του «καθαρού», και
– να στήνετε πανηγύρια για δήθεν «καθαρές» εξόδους και επιστροφή στην κανονικότητα.

Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Καμμένος.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε:Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση

«Την Τετάρτη αναμένουμε από την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας - Αυστραλίας μία τεκμηρίωση ιστορικών, που μου την έστειλε ο Πρόεδρος κ. Μιχαλόπουλος, βάση της οποίας, η σύμβαση μπορεί να κηρυχθεί άκυρη διότι πρέπει να κηρυχθεί πρώτα άκυρη η Σύμβαση του Βουκουρεστίου για να υπογραφεί αυτή που υπέγραψαν στις Πρέσπες. Θα έχουν πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση. Το λέω για να καταλάβουμε ότι δίνεται ένας αγώνας, δεν είπα τυχαία ότι δεν έχει ισχύ η υπογραφή του κ. Κοτζιά, διότι η κυβέρνηση μας έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην την κυρώσει στην Ελλάδα και εσείς κάνετε τσάμπα δουλειά κ. Ζάεφ».Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι νομικοί ετοιμάζουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό, ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η συγκατάθεση του ελληνικού λαού.


Περισσότερα: Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση | E-Daily.gr