125 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΕΣ

...121 πρωτομαγιές έχουν περάσει,οπου το σύνθημα "προλετάριοι ενωθείτε",έβγαινε απ'τα χείλη των εργατών,που καθημερινά ερχόνταν αντιμέτωποι με ένα απάνθρωπο καθεστώς εργασίας! Σχεδόν ένα αιώνα η σύγκρουση εργασίας-κεφαλαίου,καλά κρατεί!.Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί η Πρωτομαγιά έγινε Διεθνής Ημέρα Εργαζομένων και γιατί πρέπει ακόμα να τη γιορτάζουμε!
Όλα άρχισαν πριν από έναν αιώνα όταν η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα που διακήρυξε ότι «οκτώ ώρες θα αποτελούν τη νόμιμη εργασία μιας ημέρας από την 1η Μαΐου 1886 και μετά» Σήμερα 1 Μάη 2011 και σε πρώτη διάταξη και πάλι,το εργατικό κόστος που είναι ακόμη πιό συμπιεσμένο,(φτηνότερο απο ποτέ),το ασφαλιστικό(ανύπαρκτο) και ανεργία....παντού θολό τοπίο! Φυσικά τις πρωτομαγιές,υπάρχει μιά φούντωση,μιά φλόγα των συνδικάτων και της διεκδίκησης,με κοινωνικές αναστατώσεις και εκατοντάδες διαδηλωτές.Πάνω από έναν αιώνα μετά από εκείνη την πρώτη Πρωτομαγιάτικη διαμαρτυρία στο Σικάγο, πού είμαστε; Περιφερόμαστε στη πόλη με τα εμβλήματα του σωματίου μας,για τη μοναδική μέρα της χρονιάς που μπορούμε να τα βγάλουμε έξω από τα γραφεία μας.....Κατόπιν στεκόμαστε ακούγοντας βαρετούς (και συνήθως φοβερά ανούσιες) ομιλίες από τους εξίσου βαρετούς γραφειοκράτες του σωματίου. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι η Πρωτομαγιά ήταν μία μέρα την οποία οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έδειξαν τη δύναμή τους, διακήρυξαν τα ιδανικά τους και γιόρτασαν τις επιτυχίες τους!!Οι συνδικαλιστές,γιά τις "υπηρεσίες τους", απολαμβάνουν μία θέση στη βουλή και 'ζήσαν αυτοί καλά και 'μείς σ΄΄ενα καθεστός ανασφάλειας και μοντέρνας δουλείας....βρωμάει παρακμή τούτη η χώρα,γιατί χάσαμε τούς Μάηδες της ζωής μας.... Ευχομαι να έρθει"  μιά μέρα,που η σιωπη να είναι πιό δυνατή από τις φωνές που καταπνίγουν σήμερα!

2 σχόλια:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

το πιο τραγικό εκτός από το θεαθήναι της Εργατική Πρωτομαγιάς των πατερούληδων, είναι που και οι περισσότεροι από εμάς γιορτάζουν την ημέρα των λουλουδιών και της άνοιξης.
τραγωδία που ελάχιστοι καταλαβαίνουν ή μάλλον θέλουν να καταλάβουν…

evangello είπε...

...ακριβώς όπως τα λές,λυχναράκι ευαίσθητο!!!!!!!!!!