Η επιδημία του βακτηρίου E.coli

Η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως υπάρχουν υποψίες ότι μολυσμένα αγγουράκια, εισαγόμενα από την Ισπανία, προκάλεσαν την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που οφείλεται στο STEC, ένα είδος βακτηρίου E.coli το οποίο παράγει τοξίνες σιγκέλλας.
Το ECDC, που εδρεύει στη Στοκχόλμη και παρακολουθεί τις ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
χαρακτήρισε την επιδημία "μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί στη Γερμανία".
Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 276 κρούσματα του ΟΑΣ. Άλλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, τα θανατηφόρα κρούσματα είναι πέντε αλλά το ECDC έκανε λόγο μόνο για δύο νεκρούς από την επιδημία. Χαρακτήρισε επίσης την επιδημία "ασυνήθιστη" επειδή πλήττει κυρίως ενήλικους και ιδίως γυναίκες. "Μολονότι κρούσματα του ΟΑΣ παρατηρούνται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, σε αυτήν την επιδημία το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικοι και το 68% γυναίκες", ανέφερε.
Το ΟΑΣ επηρεάζει το αίμα, τα νεφρά και, σε σοβαρές περιπτώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Οι αρχές συμβουλεύουν τους Γερμανούς και όσους ταξιδεύουν στη χώρα να αποφεύγουν τα αγγούρια, τις τομάτες και τα μαρούλια.
Μετά τα ισπανικά αγγουράκια και τις γερμανικές φύτρες, η επιστημονική κοινότητα ενοχοποιεί αυτή τη φορά σπόρους μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο ως πηγή της πρωτοφανούς επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο 48 ανθρώπων στη Γηραιά Ηπειρο - 47 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι ερευνητές. Αν και η έρευνα συνεχίζεται, οι ευρωπαικές αρχές προειδοποιούν ότι μολυσμένοι σπόροι μπορούν να κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά της Ε.Ε.
Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, που εδρεύει στη Σουηδία, και την Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων, που εδρεύει στην Ιταλία, δήλωσαν χτες ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν πως "ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων".
"Η ιχνηλάτηση της επιδημίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής όμως έχει δειξει ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο το 2009 ή το 2010 εμπλέκονται και στις δύο επιδημίες", αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ ότι οι σπόροι αυτοι εισήχθησαν από την Αίγυπτο μέσω μιας μόνο γερμανικής εταιρείας εισαγωγής σπόρων.
Η γερμανική εταιρεία οργανικών σπόρων agaSAAT ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει σπόρους στη βρετανική Thomson & Morgan, που θεωρήθηκε ως πιθανή πηγή ξεσπάσματος της μόλυνσης με E.Coli στη Γαλλία.
Πολλά καταστήματα έχουν ήδη απομακρύνει αυτά τα τρόφιμα από τα ράφια    Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ – μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για κάθε νέα εξέλιξη αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.
Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.
    πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: