Η ιστορία του Διαδικτύου εν συντομία. THE HISTORY OF THE INTERNET


1969: Arpanet

01_09-02_arpanetmap1977

Το Arpanet ήταν το πρώτο πραγματικό δίκτυο που έτρεχε με packet switching τεχνολογία (κάτι νέο για τη εποχή του). Στις 29 Οκτωβρίου 1969 υπολογιστές στο Stanford και UCLA συνδέθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Στην ουσία ήταν οι πρώτοι οικοδεσπότες σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Διαδίκτυο. Το πρώτο μήνυμα που εστάλει μέσω του δικτύου ήταν υποτίθεται η λέξη "Login", αλλά σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, η σύνδεση μεταξύ των δυο κολεγίων έγινε με το γράμμα "g".
1969: Unix

02_09-03_unix

Ένα άλλο σημαντικά κύριο σημείο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 ήταν η έναρξη του Unix: το λειτουργικό σύστημα που επηρέασε πολύ την εξέλιξη των Linux και FreeBSD (τα λειτουργικά συστήματα που είναι πιο δημοφιλή στους σημερινούς κεντρικούς υπολογιστές ενός δικτύου ή web server).
1970: Arpanet network
Ένα arpanet δίκτυο καθιερώθηκε μεταξύ του Harvard, MIT και BBN (η επιχείριση που δημιούργησε το "interface message processor" για να ενώσει τους χρήστες των υπολογιστών μέσω του δικτύου) το 1970.
1971: Email

04_09-04_email

Το e-mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) αναπτύχθηκε αρχικά το 1971 από τον Ray Tomlinson, ο οποίος έλαβε επίσης την απόφαση να χρησιμοποιήσει το "@" (παπάκι όπως λέμε στα ελληνικά), για να χωρίσει το όνομα του χρήστη από το όνομα του υπολογιστή (που αργότερα έγινε το όνομα του διακομιστή).

1971: Project Gutenberg and eBooks

05_09-05_project_gutenberg

Μια από τις εντυπωσιακότερες εξελίξεις του 1971 ήταν και η έναρξη του προγράμματος Gutenberg. Το πρόγραμμα Gutenberg, γι' αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, είναι μια παγκόσμια προσπάθεια στο να γίνουν όλα τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και να δίνονται δωρεάν. Η αρχή έγινε όταν ο Michael Hart υποστήριξε πως το μέλλον των υπολογιστών δεν ήταν απλά στο να υπολογίζουν κάτι, αλλά στην αποθήκευση και την ανάκτηση πληροφοριών που μέχρι τότε υπήρχαν μόνο στις βιβλιοθήκες. Δακτυλογράφησε μόνος του το "Declaration of Independence" και προώθησε το πρόγραμμα Gutenberg για να καταστήσει τις πληροφορίες του βιβλίου ευρέως διαθέσιμες με ηλεκτρονική μορφή. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν και το πρώτο eBook.
1972: CYCLADES
Η Γαλλία άρχισε ένα παρόμοιο με το arpanet δίκτυο το 1972, αποκαλούμενο CYCLADES. Ενώ τελικά το CYCLADES διακόπηκε, έφεραν μια άλλη καινοτόμο ιδέα: ο host computer πρέπει να είναι αρμόδιος για τη μετάδοση στοιχείων και όχι το ίδιο το δίκτυο.
1973: The first trans-Atlantic connection and the popularity of emailing
Το Arpanet έκανε την πρώτη υπερατλαντική του σύνδεση το 1973, με το πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, το email αποτέλεσε το 75% από όλη την δραστηριότητα του Arpanet δικτύου.
1974: The beginning of TCP/IP

03_09-06_internet_transmission

Το 1974 ήταν ένα πολύ σημαντικό έτος. Μια πρόταση δημοσιεύθηκε για να συνδέσει το Arpanet με ένα αποκαλούμενο "inter-network", το οποίο δεν θα είχε κανέναν κεντρικό έλεγχο και θα λειτουργούσε με την βοήθεια ενός πρωτοκόλλου μετάδοσης (το λεγόμενο TCP/IP).
1975: The email client
Με τη δημοτικότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το πρώτο σύγχρονο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναπτύχθηκε από τον John Vittal, έναν προγραμματιστή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας το 1975. Η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδος αυτού του προγράμματος (που ονομάζεται MSG) έγινε όταν προστέθηκαν οι λειτουργίες "Reply" και "Forward".
1977: The PC modem

06_09-07_dalehetherington

Το έτος 1977 ήταν μια σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν η χρονιά που εφευρέθηκε το πρώτο PC modem, που αναπτύχθηκε από τον Dennis Hayes και τον Dale Heatherington, εμφανίστηκε και αρχικά πωλήθηκε σε χομπίστες υπολογιστών.
1978: The Bulletin Board System (BBS)
Το πρώτο bulletin board system (BBS) αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια μιας χιονοθύελλας στο Σικάγο το 1978.
1978: Spam is born
Το 1978 είναι επίσης το έτος που έφερε το πρώτο ανεπιθύμητο μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με σκοπό την διαφήμιση (αργότερα γνωστό ως spam), εστάλη σε 600 χρήστες του Arpanet στην Καλιφόρνια από τον Gary Thuerk.
1979: MUD – The earliest form of multiplayer games

07_09-08_mud

Ο προάγγελος του World of Warcraft και του Second Life αναπτύχθηκε το 1979 και ονομαζόταν MUD. Το MUD ήταν ένα παιχνίδι που βασιζόταν στο κείμενο και όχι σε 3D γραφικά όπως θα έχετε ήδη καταλάβει και περιείχε εικονικούς κόσμους, συνδυάζοντας το παιχνίδι με στοιχεία ρόλων, διαδραστικό, φαντασία και φυσικά online chat.
1979: Usenet
Το 1979 μπαίνει επίσης στη σκηνή: Το Usenet που δημιουργήθηκε από δυο μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το Usenet είναι μία υπηρεσία που δίνει σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε θέματα που τους αφορούν. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για αυτό στο link που σας παραθέτω από το adslgr.
1980: ENQUIRE software
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (πιο γνωστό ως CERN) προώθησε το ENQUIRE (γραμμένο από τον Tim Berners-Lee), ένα hypertext πρόγραμμα που επιτρέπει στους επιστήμονες του εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής να παρακολουθούν τα άτομα, το λογισμικό, καθώς και projects με την χρήση υπέρ σύνδεσης (hyperlinks).
1982: The first emoticon

08_09-09_first_emoticon

Στης 19 Σεπτεμβρίου 1982, ο πανεπιστημιακός καθηγητής υπολογιστών Carnegie Mellon Scott Fahlman εισήγαγε το πρώτο smiley emotion σε έναν απευθείας σύνδεσης πίνακα μηνυμάτων για να διαχωρίσει τα σοβαρά θέματα από τα αστεία. Έκτοτε ο Fahlman είναι γνωστός ως "πατέρας του smiley". Μπορείτε να δείτε σχετικό άρθρο μας με τίτλο "10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα Emoticons :)"
1983: Arpanet computers switch over to TCP/IP
Στης 1 Ιανουαρίου του 1983 ήταν η προθεσμία του Arpanet για να αντιμεταθέσει το TCP/IP πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από τον Vinton Cerf. Μερικοί εκατοντάδες υπολογιστές επλήγησαν από έναν διακόπτη. Το όνομα του διακομιστή αναπτύχθηκε επίσης το '83.
1984: Domain Name System (DNS)

09_09-10_domain_name_space

Το domain name system δημιουργήθηκε το 1984 μαζί με το πρώτο Domain Name Server (DNS). Ο ερχομός του domain name ήταν πολύ σημαντικός για την ιστορία του Διαδικτύου γιατί δημιουργήθηκαν διευθύνσεις που ήταν πιο φιλικές προς το ευρύ κοινό απ΄ότι η IP. Έτσι οι DNS servers επιτρέπουν στον χρήστη απλά να πληκτρολογήσει την αγαπημένη του ηλεκτρονική διεύθυνση και το σύστημα την μετατρέπει αυτόματα σε IP διεύθυνση.
1985: Virtual communities
Το 1985 έφερε την ανάπτυξη του The WELL, μια από τις παλαιότερες εικονικές κοινότητες που είναι ακόμα σε λειτουργιά. Η δημιουργία του οφείλετε στους Stewart Brand και Larry Brilliant τον Φεβρουάριο του '85. Ξεκίνησε ως μια κοινότητα από αναγνώστες και συγγραφείς του περιοδικού Whole Earth Review και ήταν μια ανοικτή, αλλά "εντυπωσιακά στοιχειώδης και ανεμπόδιστη πνευματική συγκέντρωση". Το The WELL έγινε σύντομα "Η πιο μεγάλη επιρροή σε απευθείας σύνδεση κοινότητα στον κόσμο".
1986: Protocol wars
Το αποκαλούμενο πρωτόκολλο wars άρχισε το 1986. Οι Ευρωπαϊκές χώρες εκείνη την εποχή επιδίωκαν το Open Systems Interconnection (OSI), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν το Internet/Arpanet πρωτόκολλο, το οποίο κέρδισε τελικά στο τέλος.
1987: The Internet grows
Από το 1987 υπήρχαν περίπου 30.000 τερματικά στο Διαδίκτυο. Το αρχικό πρωτόκολλο Arpanet είχε περιοριστεί στα 1.000 τερματικά, αλλά υιοθετήθηκε το πρότυπο TCP/IP όπου και κατέλαβε τα περισσότερα τερματικά.
1988: IRC – Internet Relay Chat

10_09-11_irc

Το 1988 (οι παλιοί είμαι σίγουρος πως το θυμούνται αν και δεν έχει σβήσει ακόμα) αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το Internet Relay Chat (IRC), ανοίγοντας το δρόμο στην συνομιλία σε πραγματικό χρόνο και στα προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που χρησιμοποιούμε σήμερα.
1988: First major malicious internet-based attack
Ένα από τα πρώτα μεγάλα worms, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 1988. Αναφέρεται ως "The Morris Worm", γράφτηκε από τον Robert Tappan Morris και προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε τμήματα του Διαδικτύου.
1989: AOL is launched

11_09-12_aol

Όταν η Apple έβγαλε το πρόγραμμα AppleLink το 1989, το project μετονομάστηκε και η Online Apple γεννήθηκε. Το AOL εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα, αργότερα έγινε ένα δημοφιλές μέσο για τους χρήστες του Διαδικτύου.
1989: The proposal for the World Wide Web

12_09-13_wwwdiagram

Το 1989 επέφερε επίσης την πρόταση για το World Wide Web που γράφτηκε από τον Tim Berners-Lee. Αρχικά δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του MacWorld και εκ νέου έγινε η διανομή τον Μάιο του 1990. Γράφτηκε για να πείσει το CERN ότι ένα παγκόσμιο σύστημα υπερκειμένων ήταν για το συμφέρον του CERN. Αρχικά ονομαζόταν "Mesh". Ο όρος "World Wide Web" επινοήθηκε το 1990 ενώ έγραφε τον κώδικα ο Berners-Lee.
1990: First commercial dial-up ISP
Το 1990 επίσης επέφερε τον πρώτο εμπορικό πάροχο του dial-up Internet στον κόσμο. Το ίδιο έτος το Arpanet έπαψε να υπάρχει.
1990: World Wide Web protocols finished
Ο κώδικας για το World Wide Web γράφτηκε από τον Tim Berners-Lee, βασισμένο στην πρόταση του το προηγούμενο έτος, μαζί με τα πρότυπα για το HTML, το HTTP, και το URL.
1991: First web page created

13_09-15_firstwebpage

Το 1991 έφερε ορισμένες καινοτομίες στον κόσμο του Διαδικτύου. Η πρώτη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε και το πρώτο e-mail εξηγούσε την ήταν ακριβώς το e-mail, σκοπός της σελίδας ήταν να εξηγήσει στον κόσμο τι ακριβός είναι το World Wide Web.
1991: First content-based search protocol
Επίσης το ίδιο έτος προωθήθηκε το πρώτο πρωτόκολλο αναζήτησης αρχείων και όχι απλά του ονόματος των αρχείων, ονομαζόταν Gopher.
1991: MP3 becomes a standard
Όσο προχωράμε φτάνουμε σιγά σιγά και στα πολύ ωραία που έλυσαν τα χέρια όλων μας. Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν (κατά την δίκη μου ταπεινή άποψη) ήταν και αυτή των αρχείων Mp3 που καθιερώθηκε ως πρότυπο το 1991. Τα συμπιεσμένα αρχεία Mp3 έγιναν πολύ γρήγορα τα δημοφιλέστερα αρχεία για τον διαμοιρασμό τραγουδιών μέσο του Διαδικτύου.
1991: The first webcam

14_09-16_first_webcam

Μια ακόμα από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις αυτής της εποχής ήταν και η πρώτη Webcam. Η ανακάλυψη της έγινε σε ένα εργαστήριο υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Cambridge και ο σκοπός της ήταν να επιβλέπει έναν ιδιαίτερο κατασκευαστή καφέ έτσι ώστε οι χρήστες του εργαστηρίου να μην χρειάζεται να σπαταλούν τον χρόνο τους εκεί.
1993: Mosaic – first graphical web browser for the general public

15_09-18_mosaic

Ο πρώτος browser διατίθεται ευρέως για κατέβασμα, ονομαζόταν Mosaic και κυκλοφόρησε πρώτη φορα το 1993. Αν και το Mosaic δεν θεωρείτε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο Web, θεωρείτε όμως το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που έκανε εύκολη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από χρήστες που δεν ήταν προγραμματιστές.
1993: Governments join in on the fun
Το 1993 ο Λευκός Οίκος και τα Ηνωμένα Έθνη ήρθαν online και σηματοδότησαν την αρχή του .gov και του .org στα domain names.
1994: Netscape Navigator

16_09-19_netscapenavigator

Ο πρώτος μεγάλος ανταγωνιστής του Mosaic, το Netscape Navigator κυκλοφόρησε το έτος 1994.
1995: Commercialization of the internet
Το 1995 θεωρείτε ως το πρώτο έτος που το διαδίκτυο πέρασε στο εμπόριο. Στην πραγματικότητα υπήρχαν εμπορικές επιχειρήσεις σε απευθείας σύνδεση πριν το '95, αλλά το έτος αυτό σηματοδότησε μερικές βασικές εξελίξεις. Πρώτον, η κρυπτογράφηση SSL (Secure Sockets Layer) αναπτύχθηκε από την Netscape καθιστώντας πιο ασφαλή τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών (όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες και οι κάρτες αναλήψεων) χρησιμοποιώντας την σύνδεση του δικτύου.
Επιπλέον το ίδιο έτος ξεκίνησαν και οι δυο πιο γνώστες επιχειρήσεις του Διαδικτύου. Η πρώτη πώληση στην "Echo Bay" έγινε το 1995, ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε eBay. Το Amazon.com ξεκίνησε επίσης το 1995 αν και δεν είχε κανένα κέρδος για 6 ολόκληρα χρόνια μέχρι δηλαδή το 2001.
1995: Geocities, the Vatican goes online, and JavaScript
Άλλες σημαντικές εξελίξεις αυτού του έτος ήταν η λειτουργία του Geocities (που επίσημα έκλεισε στης 26 Οκτωβρίου του 2009). Το Βατικανό προχώρησε σε για πρώτη φορά σε απευθείας σύνδεση.
Η Java και η JavaScript (που αρχικά ονομαζόταν LiveScript από τον δημιουργό της Brendan Eich αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιήγησης Netscape Navigator - βλ. σχόλιο για περαιτέρω επεξήγηση στα αγγλικά) εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινό το 1995. Η ActiveX ξεκίνησε από την Microsoft το επόμενο έτος.
1996: First web-based (webmail) service

17_09-17_hotmail

Το 1996 ξεκίνησε το HoTMaiL (τα κεφαλαία γράμματα είναι ένας φόρος τιμής για το HTML), ήταν η πρώτη υπηρεσία webmail.
1997: The term "weblog" is coined
Ενώ τα πρώτα Blogs ήταν τριγύρω για μερικά χρόνια με την μια ή την άλλη μορφή, το 1997 ήταν το πρώτο έτος που χρησιμοποιήθηκε ο όρος "weblog".
1998: First new story to be broken online instead of traditional media
Το 1998 η πρώτη "σημαντική" ιστορία ειδήσεων γίνεται γνωστή on-line και ήταν για το σκάνδαλο του Bill Clinton/Monica Lewinsky (επίσης αποκαλούμενο "Monicagate" μεταξύ και άλλων nicknames), το οποίο ποσταρίστηκε στο The Drudge Report αφού το Newsweek έπνιξε την ιστορία.
1998: Google!

18_09-21_google

Το Google τέθηκε σε λειτουργία το 1998, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του Internet αναζητούσαν πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
1998: Internet-based file-sharing gets its roots

19_09-20_napster

Το 1998 άρχισε επίσης το Napster, ανοίγοντας τις πύλες για την διακίνηση αρχείων όπως τα αρχεία ήχου μέσο του Διαδικτύου.
1999: SETI@home project
Το 1999 είναι το έτος κατά το οποίο ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα μέσο του Διαδικτύου. Λεγόταν SETI@Home. Το project αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που έτρεχε σε ένα πλέγμα υπολογιστών για την ανίχνευση εξωγήινης ζωής από τα βαθύ του διαστήματος. Πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο διέθεταν την επεξεργαστική δύναμη του υπολογιστή τους κάθε φορά που έτρεχαν το πρόγραμμα για να βοηθήσουν στο έργο. Το έργο σταμάτησε να λειτουργεί στης 15 Δεκεμβρίου του 2005.
2000: The bubble bursts
Το 2000 ήταν το έτος που κατέρρευσε το dotcom, με αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες για τους επενδυτές. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ορισμένες από τις οποίες ποτέ δεν είχαν αποδώσει κέρδος για τους επενδυτές τους. Το NASDAQ, το οποίο αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό εταιρειών τεχνολογίας που επλήγησαν από τη φούσκα, κορυφώθηκε σε περισσότερες από 5000 και τελικά έχασε στην συνέχεια το 10% της αξίας του μέσα σε μια μέρα όταν έπεσε τον Οκτώβριο του 2002.
2001: Wikipedia is launched

20_09-22_wikipedia

Μετά την κατάρρευση του dotcom το 2001 μπαίνει σε λειτουργία η Wikipedia μια από τις ιστοσελίδες που άνοιξε το δρόμο για τη συλλογή πληροφοριών στο web.
2003: VoIP goes mainstream
Το 2003: Το Skype εμφανίζεται στο web και είναι προσιτό στο κοινό, δίνοντας ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον για Voice over IP κλήσεις.
2003: MySpace becomes the most popular social network
Επίσης το 2003 ανοίγει τις πόρτες του το MySpace. Αργότερα γίνεται το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μέσα σε ένα χρόνο (βέβαια με την εμφάνιση του Facebook πλέον θεωρείτε ξεπερασμένο).
2003: CAN-SPAM Act puts a lid on unsolicited emails
Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη το 2003 ήταν η υπογραφή της Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act που ήταν περισσότερο γνωστή ως CAN-SPAM Act από τα αρχικά της.
2004: Web 2.0
Παρόλο που επινοήθηκε το 1999 από τον Darcy DiNucci, ο όρος "Web 2.0" αναφέρεται σε ιστοσελίδες και Rich Internet Applications (RIA) που είναι άκρως διαδραστική και καθοδηγείτε από τους χρήστες, έγινε δημοφιλής περίπου το 2004. Στην διάρκεια του πρώτου συνεδρίου για το Web 2.0 ο John Batelle και ο Tim O’Reilly περιγράφουν το concept της "Web ως πλατφόρμα": εφαρμογές λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί για να επωφελούνται από την σύνδεση στο Διαδίκτυο, απομακρύνονται από την επιφάνεια εργασίας (το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες, όπως η εξάρτηση από το λειτουργικό σύστημα και η δυσλειτουργία).
2004: Social Media and Digg
Ο όρος "social media" πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Chris Sharpley που επινοήθηκε κατά το ίδιο έτος με το "Web 2.0" που έγινε μια γενική έννοια. Τα Social media–sites και οι web εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται πληροφορίες.

21_09-23_digg

Το Digg είναι ένας δικτυακός τόπος που μπορείς να βρεις κάθε είδηση που σε ενδιαφέρει, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2004 ανοίγοντας τον δρόμο για δικτυακούς τόπους όπως το Reddit, Mixx, και το Yahoo! Buzz. Το Digg φέρνει την επανάσταση στον παραδοσιακό τρόπο εύρεσης κάποιας είδησης, οι χρήστες του διαβάζουν κάποιο άρθρο και το βαθμολογούν.
2004: "The" Facebook open to college students

22_09-24_facebook

Το Facebook ξεκίνησε το 2004 αλλά αρχικά ήταν ανοικτό μόνο για φοιτητές και ονομαζόταν "The Facebook". Αργότερα το "The" αποσύρθηκε από το όνομα αν και το URL http://www.thefacebook.com λειτουργεί ακόμα και σήμερα.
2005: YouTube – streaming video for the masses
Το αγαπημένο μας YouTube (που μας έχει σπάσει τα νεύρα τώρα τελευταία διαγράφοντας συνεχώς διάφορα βίντεο) ξεκίνησε το 2005 και είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους χρήστες.
2006: Twitter gets twittering
Το Twitter ξεκίνησε το 2006. Αρχικά θα πρέπει να ονομαζόταν twittr (εμπνευσμένο από το Flickr)? Το πρώτο μήνυμα ήταν "just setting up my twttr".
2007: Major move to place TV shows online

23_09-25_hulu

Το Hulu ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007, μια συνεργασία μεταξύ του ABC, NBC και Fox για την αύξηση της δημοτικότητας της τηλεόρασης που δείχνει να υπάρχει διάθεση παρακολούθησης σε απευθείας σύνδεση.
2007: The iPhone and the Mobile Web

24_09-26_iphone

Η μεγαλύτερη καινοτομία του 2007 ήταν σχεδόν σίγουρα το iPhone, το οποίο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την ανανέωση του ενδιαφέροντος για κινητές εφαρμογές και web design.
2008: "Internet Election"

25_09-27_ron_paul

Η πρώτη "Internet election" πραγματοποιήθηκε το 2008 με τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν στο έπαρκο το internet και όσα έχει να προσφέρει. Η Hillary Clinton χρησιμοποίησε πρώτη το YouTube για μια διαφημιστική καμπάνια της. Σχεδόν κάθε υποψήφιος είχε μια σελίδα στο Facebook ή στο Twitter.
2009: ICANN policy changes
Το 2009 επέφερε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές. Στη διεθνή κοινότητα και στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρεται η εποπτεία της ICANN, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται το Διαδίκτυο, η οποία μέχρι τώρα ελέγχονταν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τη νέα συμφωνία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επικρίνει τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού, αναμένοντας ότι πλέον οι αποφάσεις της ΙCANN θα είναι πιο ανεξάρτητες και πιο υπεύθυνες, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων. Ωστόσο, η νέα συμφωνία δεν χειραφετεί απόλυτα την ICANN, καθώς ο φορέας έχει ξεχωριστή συμφωνία για τη λειτουργία της Αρχής Καταχωρημένων Διαδικτυακών Αριθμών (IANA, o φορέας που ελέγχει το σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου), η οποία λήγει το 2011.                     ΠΗΓΗ ΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: