Για πολιτική απάτη κατηγορούν τον Παπανδρέου στην Ευρώπη!

Δεν έχουν ιδέα οι Βρυξέλλες για τις κινήσεις Παπανδρέου, που μάλιστα όπως λέγεται στη Βελγική πρωτεύουσα, τους άφησε άφωνους! «Oυδέν σχόλιον», ήταν η επίσημη αντίδραση της εκπροσώπου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Kαρολίνας Kότοβα στις ανακοινώσεις του Eλληνα πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και για το αίτημα περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Bουλή. «Eίμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση».Μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται απογοητευμένος από την κίνηση Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης, μόλις μια εβδομάδα μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τις προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Μέρκελ – Σαρκοζί και ιδιωτών πιστωτών. Η Ευρώπη αρχίζει να εκτιμά ότι η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για την Ελλάδα, μπορεί και να οδεύσει προς κατάρρευση, γι’ αυτό και αρχίζουν να κατηγορούν τον Παπανδρέου ότι διέπραξε πολιτική απάτη! Μάλιστα, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται για μια ακόμα φορά με την Ελλάδα, λες και κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν διακαώς να είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο! Διαβάστε τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για μας όπως τα έχει “συμμαζέψει” το nooz.gr:
“Η Ελλάδα καλεί σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση” αναφέρει το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι ο Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο στήριξης και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, για να εξασφαλίσει στήριξη για τη συνέχεια της θητείας του, που λήγει το 2013.
Οι Financial Times τονίζουν σε σχετικό άρθρο τους – το οποίο τιτλοφορείται “Οι Έλληνες σε δημοψήφισμα για τη διάσωση” – ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητά την υποστήριξη του λαού, ενώ την ίδια στιγμή καταφτάνουν στη χώρα οι ευρωπαίοι επιτηρητές.
Καυστικό είναι το σχόλιο του BBC, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το δημοψήφισμα για τους Έλληνες θα είναι σαν να ρωτάνε τις γαλοπούλες αν θέλουν να ψηθούν τα Χριστούγεννα”.
“Ο Παπανδρέου αφήνει τους πολίτες να αποφασίσουν για το πακέτο διάσωσης” είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου του Spiegel. Η γερμανική ιστοσελίδα κάνει εκτενή αναφορά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη διάσωση της ευρωζώνης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στην προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας.
Οι γερμανικοί Financial Times γράφουν στο κεντρικό τους θέμα ότι “ο Παπανδρέου θέλει ψήφο για την ελληνική βοήθεια”. Προσθέτουν ότι η Σύνοδος Κορυφής, με το πακέτο διάσωσης που συμφώνησε, “υποσχέθηκε” να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα της ευρωζώνης, αλλά τίποτα δεν είναι πλέον σίγουρο, αφού θα ψηφίσουν οι Έλληνες που είναι κάθετα αντίθετοι στη βοήθεια.
“Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για το νέο πακέτο στήριξης” είναι ο τίτλος της Handesblatt. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι το πακέτο που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής είναι σε κίνδυνο, ενώ προσθέτει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα θα απορριφθεί.
“Η Ελλάδα καλεί σε δημοψήφισμα για την συμφωνία με την Ε.Ε.” τονίζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι ο Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, ζητώντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι “ο Παπανδρέου θέτει στο δανειακό σχέδιο σε δημοψήφισμα”, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πίστη ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη των Ελλήνων.
Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει στους πολίτες την ευθύνη για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας – που προβλέπει “κούρεμα” μέρους του ελληνικού χρέους – εν μέσω φόβων για απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Όπως τονίζει, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν υψηλό το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την απόφαση των Βρυξελλών αρνητική ή μάλλον αρνητική.
Η ιταλική La Repubblica γράφει ότι ο κ. Παπανδρέου στοιχηματίζει στην υποστήριξη του λαού.
Το Al Jazeera, σε κείμενό του για το δημοψήφισμα στο οποίο έχει επιλέξει να βάλει φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να καταλαμβάνει εξαπίνης αρκετούς πολιτικούς της χώρας.
Η αγγλική The Guardian σχολιάζει ότι πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα μετά από αυτό που διενεργήθηκε το 1974, που κατάργησε τη μοναρχία στη χώρα, και το οποίο έγινε μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας.
“Το δημοψήφισμα ισούται με ψήφο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ” τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: