Σταματήστε την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Πρωτοφανή κοινωνική πρόκληση συνιστά η κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2012. Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, όταν τα εισοδήματά τους μειώνονται δραματικά, κυρίως όταν όλοι καλούνται να πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ένα ασήκωτο φορολογικό χαράτσι, να προετοιμάζεται και αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ πέραν των κερδών των μετόχων. Στην ουσία η ΔΕΗ εξακολουθεί να απολαμβάνει καθεστώς μονοπωλίου. Το 2009 είχε κέρδη κοντά στο 1 δισ., το 2010 σχεδόν 740 εκατ. ευρώ και το εννεάμηνο του 2011 τα 90 εκατ. ευρώ καθαρά.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου προωθεί τις αυξήσεις με τη γνωστή μέθοδο των πιεστικών διλημμάτων που μας οδήγησαν στο σημερινό χάος. Αν το μνημόνιο επιβάλλει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος (όπως οι ίδιος ισχυρίζεται), θα πρέπει θα θυμίσουμε ότι δεν προέβλεπε ούτε χαράτσι μέσω των λογαριασμών, ούτε την αποτυχία του προγράμματος, ούτε τους δεκάδες φόρους και μειώσεις που επιβλήθηκαν για να επουλώσουν όπως-όπως την αποτυχία του. Και δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολίτες πρέπει να χρηματοδοτήσουν με όλο και περισσότερα χρήματα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Αυτή είναι δουλειά των «επενδυτών», οι οποίοι μάλιστα φιλοδοξούν κάποια στιγμή να αγοράσουν τη ΔΕΗ, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την ιδιωτικοποίησή της το επόμενο διάστημα.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι πολίτες καλούνται να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, θυσιάζοντας το βιοτικό τους επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το τεράστιο χρέος της χώρας. Ταυτόχρονα υποχρεώνονται να συμβάλουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας μέσω του εσωτερικού αποπληθωρισμού των τιμών όπως πρώτος είχε πει ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Εσωτερικός αποπληθωρισμός σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά σημαίνει και μείωση τιμών. Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει τουλάχιστον 30% των αποδοχών τους, οι φόροι -άμεσοι ή έμμεσοι- να έχουν υπερδιπλασιαστεί και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να φέρνει αυξήσεις 10%-20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ολα έχουν ένα όριο.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνέδεσε άρρηκτα τον λογαριασμό της ΔΕΗ με τον βαρύ και διαρκή φόρο στα ακίνητα, δεν μπορεί τώρα να τα αποσυνδέσει. Ο πολίτης υποχρεώθηκε να τα αντιμετωπίζει και να τα πληρώνει ενιαία, με την απειλή της διακοπής ρεύματος να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι του. Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν να πληρώνουν και τους επιπλέον φόρους και να δεχτούν μία ακόμη αύξηση στα τιμολόγια.

Κατά τη γνώμη μου, είναι το πρώτο θέμα στο οποίο η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να «δείξει χαρακτήρα». Τόσο ο πρωθυπουργός, από τον οποίο ο λαός περιμένει μια ορθολογικότερη και δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών, όσο και η Ν.Δ. με τον ΛΑΟΣ που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ψάχνει τη χαμένη του τιμή οφείλουν και κυρίως μπορούν να πουν ένα καθαρό «όχι» στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Mπάμπης Κούτρας

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: