ΔΝΤ: Η μακροζωία βλάπτει σοβαρά τα ασφαλιστικά ταμεία!




Το ΔΝΤ εκτιμά οτι η μακροζωία ...βλάπτει σοβαρά τα ασφαλιστικά ταμεία. Και προτείνει νέες ριζικές ανατροπές στις συντάξεις, όπως περιγράφονται στην έκθεσή του Global Financial Stability Report.Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή συντάξεων στο μέλλον.Η έκθεση δεν αφορά ειδικά στην Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζει κράτη σαν και αυτή, αναφέροντας ότι όσες χώρες έχουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και μεγάλο κόστος συντάξεων πρέπει να δράσουν άμεσα γιατί οι τριγμοί θα είναι μεγαλύτεροι.Το πρόβλημα σύμφωνα με το ΔΝΤ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλο και συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου διαβίωσης.Εκτιμάται ότι για κράτη με αδύναμα δημοσιονομικά και ελλείμματα το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, και τα μέτρα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν διότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσουν καρπούς.
Υπολογίζει ότι εάν ο καθένας ζει τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι τώρα αναμένεται, θα αυξηθεί κατά 50% το κόστος γήρανσης.Αυτό στις ανεπτυγμένες οικονομίας μεταφράζεται σε αύξηση των πρόσθετων δαπανών διαβίωσης κατά 50% του ΑΕΠ σε τιμές του 2010, ή σε δεκάδες τρις δολάρια.
Προτείνεται μια  τριπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του... "κινδύνου" μακροβιότητας, με μέτρα που θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες προσαρμογές αργότερα.
Το ΔΝΤ καταλήγει πώς αν τα μέτρα ληφθούν τώρα, μπορούν να εφαρμοστούν με σταδιακό και βιώσιμο τρόπο.
«Οι καθυστερήσεις θα αυξηθούν τους κινδύνους για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, και θα απαιτηθούν ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις και μέτρα στο μέλλον».

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: