Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που δημοκρατικά θα διώξει Μνημόνιο και ΔΝΤ !!

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά οκτώ (!) έρευνες της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν τα ίδια πολιτικά συμπεράσματα: ο δικομματισμός στην Ελλάδα καταρρέει, η Αριστερά ενισχύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτη πολιτική δύναμη, η Ν.Δ. δεν παίρνει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πρώτο κόμμα, τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά μάλλον δεν πιάνουν τις 150 έδρες.
Όλα αυτά τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα οδηγούν σε μία πολιτική εκτίμηση: η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που με δημοκρατικό τρόπο (δηλαδή με εκλογές και όχι με κοινωνική αναταραχή, επαναστάσεις κ.λπ.) μπορεί να αποτινάξει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ και τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.
Το πολιτικό διακύβευμα δεν είναι να πιάσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα του Μνημονίου, το 50% των ψήφων (ήδη οι ηγεσίες των δύο κομμάτων το έχουν ξεγράψει...), αλλά να μην πιάσουν τις 150 έδρες. Το Μνημόνιο δεν θα έχει ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση (50% των ψήφων), ούτε την κοινοβουλευτική (150 έδρες). Αν επιτευχθεί αυτό, το μήνυμα των ελληνικών εκλογών θα “ταξιδέψει” πολύ πέρα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που δημοσιεύεται, δείχνουν ότι παγιώνονται οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος σε τέτοιο βαθμό, που για να μεταβληθούν, θα χρειαστεί κάποιο δραματικό γεγονός (πολιτικό, κοινωνικό, προβοκάτσια ή άλλο). Για παράδειγμα, πώς μπορεί να ανατραπεί το δεδομένο (της RASS) ότι ο 1 στους 2 ψηφοφόρους δεν θέλει ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, αν όχι με πολιτικό γεγονός; Ή το ότι οι 6 στους 10 δεν εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. για τη διαχείριση της κρίσης; Δεν είναι πλέον προφανές ότι το Μνημόνιο και τα κόμματα - εκφραστές του, δεν είναι κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία;
Εκλογικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει τακτικές “των δύο εβδομάδων”, με στόχο να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποδέχονται όπως δεν μπορούν να πετύχουν τον διακηρυγμένο εκλογικό τους στόχο: αυτοδυναμία η Ν.Δ. και πρωτιά το ΠΑΣΟΚ. Με τα στοιχεία της MRB το ΠΑΣΟΚ με πρόθεση ψήφου 12,6% έχει συσπείρωση 33,5%, όμως μόνο το 12,4% των ψηφοφόρων του το 2009 είναι αναποφάσιστοι, καθώς όλοι οι άλλοι πήγαν σε άλλα κόμματα (π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό, 12,8%). Επομένως η τακτική Βενιζέλου είναι να κερδίσει περίπου 4% - 5% των ψήφων και να φθάσει το μάξιμουμ στο 17,5%! Ομοίως, η Ν.Δ. με συσπείρωση στο 58,4% και αναποφάσιστους το 11,8% των ψηφοφόρων του 2009, μπορεί να κυνηγήσει το 3% του εκλογικού σώματος, μπας και ανέβει (από το 20%) στο 23%... Ουσιαστικά και οι δύο έχουν αποδεχθεί την πρωτιά της Ν.Δ. (από 3,4% έως 9% στις δημοσκοπήσεις), αλλά χωρίς αυτοδυναμία (δεν παίρνει πάνω από 24,1%).
ΣΥΡΙΖΑ: Τρίτος σε 6 έρευνες με άξονα την κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς
Την ίδια ώρα η Αριστερά εμφανίζεται συνολικά ενισχυμένη, αλλά με κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει πειστικά την ενωτική πρόταση και την εναλλακτική πολιτική - δύο στοιχεία που φαίνεται πως είναι ζητούμενο για τους πολίτες. Και στη VPRC και στην Public Issue η κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς είναι η πρώτη επιλογή (ποσοστά 21% και 26% αντίστοιχα), πάνω και από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που προβάλλεται ως η μόνη εναλλακτική κυβερνητική προοπτική από τα κυρίαρχα μήντια.
Το ότι οι πολίτες επιλέγουν κυβέρνηση Αριστεράς δείχνει ότι είναι ώριμοι να ακούσουν μία διαφορετική προσέγγιση για την έξοδο από την κρίση και σε ένα βαθμό εξηγεί και την τρίτη θέση που καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 6 από τις 7 δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας (μόνο η Kapa Research τον έχει τέταρτο...). Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εξασφαλίζει το διψήφιο ποσοστό (παίρνει έως και 13,5%) και έχει το προβάδισμα στην “αναμέτρηση” με ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Έλληνες για την τρίτη θέση, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. επιβεβαιώνει την ισχυρή τάση αποδυνάμωσής της που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: