SOS....Ρυθμίσεις εξυπηρετούμενων δανείων

Το Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 25 παρ.1 και 6 του ν.3867/2010 για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών του δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, έχει αποφασίσει κατά τις συνεδρίασεις του με αρ. 3363/2-9-2010, 3372/3/27-10-2010,  3384/3/13-1-2011,  3414/5/1-9-2011, 3421/10-11-2011, 3440/22-3-2012 και 3452/21-6-2012 να παράσχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων στεγαστικού τομέα που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 30-12-2011 με το ισχύον επιτόκιο, μείωσης της τοκοχρεολυτικής δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναστολής εξυπηρέτησης για ορισμένο χρονικό διάστημα καθώς και ρύθμισης τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια όλων των κατηγοριών που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 31-12-2011,  με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2132116555, 2103694555 και στη σελίδα για την αναζήτηση πληροφοριών για τη ρύθμιση θεμάτων εξυπηρετούμενων δανείων)

Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση του δανειολήπτη, που μπορεί να υποβληθεί μέχρι 31/12/2012, – με την επιφύλαξη της απόσχισης του εμπορικού κλάδου του Τ. Π και Δανείων (αρθρο 3 του νόμου 3965/2011), οπότε παύει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις - , και να υπαχθούν στι ρυθμίσεις όλα τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 31-12-2011, παρέχονται οι εξής δυνατότητες:
Α. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ
α. ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ
Η επιμήνυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των δανείων πραγματοποιείται με το τρέχον συμβατικό επιτόκιο, καταργουμένου του ορίου ηλικίας των δανειοληπτών.
1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΑΝΕΓΕΡΣΗ, ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ) :
Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι και 40 έτη.
2. ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι και 30 έτη.
3. ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΚΕΥΩΝ – ΜΙΚΡΟΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά 10 έτη και όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 85 έτη.
β. ΟΡΟΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Η δυνατότητα επικήκυνσης της διάρκειας των ανωτέρω κατηγοριών δανείων παρέχεται εφόσον η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση τους είναι ίση ή μεγαλύτερη:
των €300,00 για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια
των € 200,00 για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και
των €100,00 για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων
ή εφόσον το συνολικό ύψος των μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί από το Τ. Π. και Δανείων είναι ίσο ή μεγαλύτερο των €500,00.




ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) Αίτηση (έντυπη) που θα υποβληθεί θα συνοδεύεται και από:
β) Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας
γ) Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης

Για όσους έχουν έναρξη εξυπηρέτησης πριν το 2005.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) Αίτηση (Έντυπη),
β) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ,
γ) Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης,
δ) Δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1,Ε9) και λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κατά περίπτωση την αντίστοιχη ιδιότητά τους ή τους λόγους αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους προς το Τ. Π & Δανείων (πχ λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι, πολύτεκνοι, κλπ).
Ειδικά για τους δανειολήπτες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης είναι και η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση του ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως αναφέρεται παρακάτω στην παράγραφο Δ.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιμήκυνση διάρκειας εξυπηρέτησης του/των δανείου/ων σας συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.
Β. ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΤΙΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
Μετά από αίτηση του υπόχρεου και ανάλογα με τοσυνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση αυτού, να ρυθμίζεται η εξυπηρέτηση δανείων στεγαστικού τομέα με μερική καταβολή – μέχρι του 50% – του ποσού των τοκοχρεολυτικών δόσεων για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την έναρξη της ρύθμισης με τους εξής όρους:
• Αν ο δανειολήπτης έχει τουλάχιστον 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου δεν αποδεσμεύεται από το εκχωρηθέν εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω λύσεως της εργασιακής σχέσης του δανειολήπτη ή του καθολικού διαδόχου του από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και θα καταβάλλεται από αυτόν προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί το εκχωρηθέν εφάπαξ ή η αποζημίωση για την ολοσχερή εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, το απομένον χρεωστικό υπόλοιπο να καταβάλλεται – παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο, ή εφόσον δηλωθεί εγκαίρως από τον δανειολήπτη (τρεις μήνες πριν την λήξη της περιόδου μερικής καταβολής)  σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ανωτέρω ρύθμιση της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων εξυπηρέτησης του/των δανείου/ων του, συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
• Αν ο δανειολήπτης έχει λιγότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου θα καταβάλλεται μετά το τέλος του χρονικού διαστήματος για το οποίο εγκρίθηκε η καταβολή της μειωμένης δόσης – παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο, ή εφόσον δηλωθεί εγκαίρως από τον δανειολήπτη (τρεις μήνες πριν την λήξη της περιόδου μερικής καταβολής)  σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση, αν ο δανειολήπτης καταστεί δικαιούχος του εφάπαξ βοηθήματος κατά τη διάρκεια καταβολής σε δόσεις των οφειλομένων ποσών από την παρούσα ρύθμιση, θα δεσμεύεται ανάλογο μέρος του εφάπαξ βοηθήματος, με σκοπό την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων κατά την ημερομηνία καταβολής του.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ανωτέρω ρύθμιση της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων εξυπηρέτησης του/των δανείου/ων σας, ΧΩΡΙΣ να εκχωρηθεί δικαίωμα δέσμευσης από το εφάπαξ, συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.
Γ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση εξακολουθεί να συντρέχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ – κατά περίπτωση – αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου μέχρι δυο (2) έτη και εντός της επιτρεπομένης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) αίτηση (Έντυπη),
β) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ,
γ) πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης,
δ) δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1,Ε9) και λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κατά περίπτωση την αντίστοιχη ιδιότητά τους ή τους λόγους αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους προς το Τ. Π & Δανείων (πχ λόγοι υγείας, οικογενειακοί λόγοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κλπ).
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ανωτέρω ρύθμιση αναστολής των τοκοχρεολυτικών δόσεων εξυπηρέτησης του/των δανείου/ων σας, συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.


Δ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ


Μετά από αίτηση του δανειολήπτη, παρέχεται η δυνατότητα για όλα τα δάνεια, ανεξάρτητα από την υπαγωγή ή μη στη ρύθμιση της επιμήκυνσης της κανονικής διάρκειας του δανείου, να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με το ισχύον επιτόκιο εξυπηρέτησης, σε πολλές δόσεις, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης και με έκπτωση ποσοστού 50% των τόκων υπερημερίας. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ή για τα οποία έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα αφού καταβληθεί το 5% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους δανείου θα αρχίζει το συντομότερο δυνατό μετά τη σχετική έγκριση της ρύθμισης από το αρμόδιο όργανο.
Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ της ληξιπρόθεσμης οφειλής του δανείου,  ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας.





Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ανωτέρω ρύθμιση του/των ληξιπροθέσμου/ων χρέους του/των δανείου/ων σας, συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.
Ε. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Μετά από αίτηση του δανειολήπτη ή του υπόχρεου, ο οποίος αποχωρεί από την Υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, μπορεί να μην καταβάλλει τις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείου του μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης, οπότε υποχρεούται να καταβάλει άμεσα το σύνολο των οφειλομένων τοκοχρεολυτικών δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, αλλά δεν θα αποδεσμεύεται το εφάπαξ .
Σε περίπτωση που υπάγεστε σε αυτή την κατηγορία, συμπληρώστε και αποστείλτε την αίτηση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
Έγγραφο απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.
ΣΤ. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Οι αιτήσεις δανειοληπτών του Τ. Π. & Δανείων που θα έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία θα ελέγχονται από το Δ.Σ κατά προτεραιότητα και ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση δε μετά την έκδοση της προβλεπόμενης από τα άρθρα 33 παρ. 11 και 34 παρ. 10 του ν.4024/2011 Υ.Α. θα ισχύει η τυχόν ευνοϊκότερη ρύθμιση.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ





1. Οι ως άνω ρυθμίσεις για επιμήκυνση να μπορούν να γίνουν πέραν όσων τυχόν έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ του Τ. Π. & Δανείων σε εφαρμογή προηγουμένων αποφάσεών του. Τυχόν νέο αίτημα για περαιτέρω επιμήκυνση σύμφωνα με την προτεινόμενη επέκταση ρυθμίσεων για δάνεια που έχουν ήδη επιμηκυνθεί, θα εξετάζεται και θα υλοποιείται με ευθύνη της Υπηρεσίας.
2. Από το χρονικό όριο των πέντε ετών δυνατότητας καταβολής μειωμένης τοκοχρεολυτικής δόσης ως άνω, θα αφαιρείται ο χρόνος αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου, που τυχόν έχει εγκριθεί .
3. Στις ρυθμίσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα δάνεια, αλλά τυχόν αιτήσεις που αφορούν δάνεια της κατηγορίας αυτής να εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ.
4. Έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών ορίζεται η 10.11.2011 και σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις θα ισχύουν για αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι την απόσχιση του εμπορικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (άρθρο 3 του ν. 3965/2011).
 http://www.tpd.gr/?p=939&PHPSESSID=c306750074ddcae05a0048a1cdb1953c

Δεν υπάρχουν σχόλια: