BRAVO.....Κοινό μέτωπο από τους δημάρχους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
Χτες, ήταν η σειρά του δήμου Θεσσαλονίκης (και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) να διαβεβαιώσει ότι με εντολή δημάρχου δε θα αποστείλει στο υπουργείο καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων που υπόκεινται στη διάταξη του μεσοπρόθεσμου για υποχρεωτικές μετατάξεις, ενώ, λόγω κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, υπό κατάληψη βρίσκονται τα δημαρχεία Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου.
Προσφυγές και παραιτήσεις
Ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης υιοθετεί τα ψηφίσματα τόσο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), όσο και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τα οποία αντιδρούν στο μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ αποφάσισε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη διάταξη του μεσοπρόθεσμου που προβλέπει τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που, όπως λένε οι δήμαρχοι, καταργεί το... αυτοδιοίκητο της αυτοδιοίκησης.
Δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τις παραιτήσεις τόσο των δημάρχων όσο και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας προτείνει η ΠΕΔΚΜ, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού των δήμων, με τις οποίες το όργανο διαφωνεί κάθετα.
Καταλήψεις δημαρχείων
«Κόκκινο πανί» για τους εργαζομένους στους δήμους αποτελεί η διάταξη που προβλέπει διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, που σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ ανέρχονται σε 2.750 σε όλη την Ελλάδα. Από σήμερα οι εργαζόμενοι αναμένεται να προχωρήσουν σε καταλήψεις ακόμη περισσότερων δημαρχείων (από χτες τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη τα δημαρχεία Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου). Αλλωστε, σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί προκειμένου να παραστούν στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση των δημάρχων που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, χτες σε πολλά δημαρχεία οι εργαζόμενοι σφράγισαν τα γραφεία προσωπικού και πρωτοκόλλου, που είναι επιφορτισμένα να στείλουν τα επίμαχα στοιχεία στο υπουργείο.
Γιουχάισμα
Τις έντονες αποδοκιμασίες και τις ύβρεις εκατοντάδων εργαζομένων στους δήμους, που έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η τοποθέτηση του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκπροσώπου του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα. «Φτάνει η κοροϊδία, ο ίδιος ο κ. Γκιουλέκας υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο», φώναζαν οι εργαζόμενοι, όταν ο κ. Καρακωστάνογλου άρχισε να λέει ότι την ώρα εκείνη ο κ. Γκιουλέκας βρισκόταν στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού για διευκρινίσεις επί των επίμαχων διατάξεων.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι με δική του εντολή δεν πρόκειται να φύγει καμία τέτοια λίστα από το δήμο, «αφού έτσι κι αλλιώς μας κοροϊδεύουν», όπως είπε.
«Η παράταξή μας είναι εναντίον κάθε απώλειας θέσης εργασίας και διαβεβαιώνει ότι όλοι οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι όλοι κρίθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια», επισήμανε η Πολυξένη Δρίτσα από τη μείζονα αντιπολίτευση. «Στην ουσία, η πολιτική αυτή ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι οι δήμαρχοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών, αφού τονίζουν μεν ότι οι ίδιοι δε θα δώσουν καμία λίστα, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει από αλλού τα στοιχεία των εργαζομένων που εμπίπτουν στην κατηγορία περί μετατάξεων. «Ολοι είναι χρήσιμοι για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου», είπε η Ελένη Τζιούτζια από την παράταξη του Στ. Παπαθεμελή, ενώ για εμπόλεμη κατάσταση που απαιτεί ανυπακοή από τους δημάρχους έκανε λόγο ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από τη «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη». «Δε δεχόμαστε καμία απόλυση», ξεκαθάρισε και ο Μάκης Στεργίου, ενώ ο Χρήστος Μάτης τόνισε ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους.
Το ψήφισμα
Με ομόφωνο ψήφισμά του (κατόπιν πρότασης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλου), το οποίο επικρότησαν οι παραβρισκόμενοι εργαζόμενοι, το δημοτικό συμβούλιο υιοθετεί τα ψηφίσματα της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ, δηλώνει αντίθετο σε κάθε απόλυση εργαζόμενου και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με το ψήφισμα, το δ.σ στηρίζει την απόφαση του δημάρχου να απαγορεύσει στις υπηρεσίες του δήμου να αποστείλουν οποιαδήποτε λίστα στο κράτος, παρέχει την αμέριστη στήριξή του με όλες τις νομικές και δικαστικές συμπαραστάσεις και εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στις υπηρεσίες του δήμου, για μη αποστολή οποιωνδήποτε στοιχείων στο υπουργείο.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: