Σοκάρουν τα στοιχεία για την φτώχεια στην Αθήνα

Την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην Αθήνα, καθώς και τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
Η έρευνα που δίνεται στην δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού – 17η Οκτωβρίου-διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου και τα συμπέρασμα της θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.
Ο Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, στην Αθήνα, η δημοτική αρχή κατάφερε να κρατήσει τον δήμο όρθιο και αυτό έγινε εφικτό με την άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια», σημείωσε ο κ. Καμίνης. Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από τη δημοτική αρχή αυτό έγινε κατορθωτό - παρά τη μείωση 60% της κρατικής χρηματοδότησης - χάρη στη νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια.
Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.
Σε ότι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους. Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την βούληση να συνεχιστεί η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη των ασθενέστερων αλλά και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, με τη συμβολή νέων δομών και δράσεων, με στόχο να κάνουμε πράξη όπως είπε το: «Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια, κίνημα!».
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου του ΚΥΑΔΑ, κ. Νίκος Κόκκινος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση  και έκανε μια ιστορική ανάδρομη στην δημιουργία του ΚΥΑΔΑ, επισημαίνοντας την διαχρονική προσφορά του και στήριξη στις ευπαθείς ομάδες της Αθήνας.
Η αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κυρία Ελένη Κατσούλη  αναφερόμενη στα  τα στοιχεία που αφορούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, τόνισε ότι το 76% των αιτούντων είναι άνεργοι, ενώ εξ αυτών το 77% είναι χωρίς επίδομα.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους και την πηγή:enikos.gr 
 http://magdatsegkou.blogspot.com/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: