Οι παγίδες και οι αδικίες του ενιαίου φόρου ακινήτων

Παγίδες αλλά και μεγάλες αδικίες κρύβει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που από το 2014 θα επιβαρύνει πάνω από 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Το “έκτακτο” χαράτσι που εισπράττεται φέτος για τελευταία φορά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γίνεται πλέον μόνιμο και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ακόμη και η μικρή μείωση κρύβει παγίδες αφού για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε περιοχή με Τιμή Ζώνης 3.000 ευρώ, εαν έχει κι ένα αγροτεμάχιο τότε θα διαπιστώσει πως η μείωση για το διαμέρισμα θα γίνει αμέσως επιβάρυσνη για το σύνολο της περιουσίας του.Επίσης, όπως επισηαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, ο φόρος υπολογίζεται σε Τιμές Ζώνης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία. Αν ο φόρος υπολογιστεί στις πραγματικές αξίες και όχι στις αντικειμενικές τότε θα είναι μειωμένος εως και 50%.Για πρώτη φορά φορολογούνται ακόμη και τα μαντριά Για πρώτη φορά φορολογούνται από το 1ο κιόλας τετραγωνικό χωρίς κανένα αφορολόγητο, οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ από τη νέα φορολογία δε γλιτώνουν ούτε τα μαντριά, τα ημιτελή κτίσματα, οι θέσεις στάθμευσης, τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα.Σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ”, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για κατοικίες παλαιότητας ως 26 ετών καθώς και για εκείνες που βρίσκονται στο 2ο όροφο και πάνω. Πρόσθετος φόρος θα προκύψει επίσης και για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε περισσότερο από έναν δρόμο.
Επίσης, θα προκύψει αυξημένος φόρος και για τα αγροτεμάχια ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, τη θεση που βρίσκονται, την απόσταση από τη θάλασσα και την πρόσοψη σε επαρχιακή οδό!Μάλιστα, ο φόρος του αγροτεμαχίου θα πενταπλασιάζεται αν μέσα σε αυτό υπάρχει κτίσμα το οποίο και θα φορολογείται ξεχωριστά!Σημειώνεται ότι στο φορολογικό προβλέπεται και μία σειρά απαλλαγών με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. 
Έκπτωση φόρου με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
- Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα εως 7.000 ευρώ
- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα εως 8.000 ευρώ
- Έγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εως 9.000 ευρώ
- Έγγαμος με δυο παιδιά: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εως 10.000 ευρώ
- Συνολική επιφάνεια κτισμάτων οικογένειας: Εως 150 τ.μ
- Συνολική επιφάνεια οικοπέδων οικογένειας: Εως 500 τ.μ
- Συνολική επιφάνεια αγροτεμαχίων οικογένειας: Εως 6 τρέμματα

Προσοχή! Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου είναι να μη χρωστά σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο κανένα μέλος της οικογένειας. Για την πλήρη απαλλαγή από το φόρο προϋπόθεση είναι η οικογένεια να έχει τρία παιδιά και άνω και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να έιναι εως 11.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από το τρίτο.

About ""

Δεν υπάρχουν σχόλια: