ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ....Δεν φταίει το μαγκάλι!

Το αστυνομικό δελτίου καταχώρισε σήμερα τον θάνατο μιας 13χρονης από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Πρόκειται για κορίτσι από τη Σερβία, που διέμενε με την 54χρονη άνεργη μητέρα του. Κατά τις πληροφορίες, στο σπίτι δεν υπήρχε ρεύμα και χρησιμοποιούσαν για θέρμανση το μαγκάλι.
Συγκλονιστικό, αλλά λάθος είδηση! Η άτυχη μικρή δεν είναι θύμα του μαγκαλιού. Είναι θύμα της φτώχειας!Πίσω από αυτό το τραγικό περιστατικό αξίζει να σταθούμε στην έρευνα της Στατιστικής Αρχής για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των νοικοκυριών - από τις λίγες στατιστικές έρευνες, όπου μέσα από τους αριθμούς και τους δείκτες αποκαλύπτονται εκατοντάδες χιλιάδες «13χρονες» που κινδυνεύουν καθημερινώς να χάσσουν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενός μαγκαλιού!Το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, ή 914.873 νοικοκυριά με 2.535.700 μέλη, ήταν το 2012 (εισοδήματα 2011) σε κίνδυνο φτώχειας, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη - ασφαλώς ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί εφέτος.
Προσοχή για την ερμηνεία του ευρήματος: Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται οι πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άστεγοι, άτομα σε ιδρύματα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά, κ.λπ.Ποιο είναι το λεγόμενο κατώφλι της φτώχειας; Το ετήσιο εισόδημα των 5.708 ευρώ ανά άτομο ή των 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.Αξίζει να σημειωθεί και ας το έχουν καλά στο κεφάλι τους εκέινοι που σχεδιάζουν ενδεχόμενες περικοπές συντάξεων, ότι χωρίς να συνυπολογίζονται οι συντάξεις το ποσοστό των νοικοκυριών που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέρχεται σε 49,8% του πληθυσμού με τις συντάξεις να αποτελούν το 40,5% του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας, εκ του οποίου οι συντάξεις αναλογούν στο 36,1%, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα μόλις στο 4,4%.Τούτων ούτως εχόντων, εκίενοι που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη είναι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, οι μη ενεργοί οικονομικά, οι υπερήλικοι και οι άνεργοι.Όσον αφορά στον πληθυσμό που βρίσκεται σε σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό (πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή με υλικές στερήσεις ή που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας), από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:
• Ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ανέρχεται στο 34,6% του πληθυσμού της χώρας. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος για άτομα ηλικίας 18- 64 ετών (37,7%)
• Ο πληθυσμός ηλικίας 18- 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται για τους Έλληνες σε 36% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 62,7%
• Ο πληθυσμός ηλικίας 18- 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε χώρα εκτός Ελλάδας σε 56,4%.Συγκλονιστικοί οι αριθμοί για μια κοινωνία που επί πέντε χρόνια βιώνει την ύφεση και επί μια τετραετία υπομένει τα μαρτύρια του Ιώβ και υπόκειται σε ανείπωτες θυσίες για να σωθεί η χώρα και να αποφύγει τα χειρότερα - αν είναι δυνατόν να υπάρξουν χειρότερα...
Ας αφιερωθούν τούτα τα στοιχεία στους εκπροσώπους των δανειστών που φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει κάθε μέτρο. Αφού μια κοινωνία που αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις για νοικύρεμα, συνεισέφερε μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της, περιόρισε το βιοτικό της επίπεδο, συμφώνησε σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με δηλώσεις του τύπου «αν θέλετε να σκήσετε κοινωνική πολιτική, ετοιμάστε καταλύματα που θα δεχθούν εκείνους που θα χάσουν τα σπίτια τους!»Ε, όχι!Από την άλλη, προβάλλει πλέον επείγουσα η ανάγκη για μέτρα κοινωνικής προστασίας, στοχευμένα και αποδοτικά. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο!

Κέρδος online   2/12/2013 15:03

Δεν υπάρχουν σχόλια: