Ο ιός Ζίκα και… “οι επενδυτικές ευκαιρίες”!

Σε χρόνο ρεκόρ έχει στηθεί ένα άνευ προηγουμένου τρομοκρατικό σκηνικό γύρω από τον ιό Ζίκα που κοντεύει να ξεπεράσει ακόμα κι εκείνο του Έμπολα!


Τα κρούσματα του ιού Ζίκα λέγεται ότι αυξάνονται ραγδαία και οι τοπικοί οργανισμοί υγείας εκδίδουν ανακοινώσεις με οδηγίες.Το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοινώσεις προς… “ναυτιλομένους”:
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Φυσικά όλοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού… ακόμα! Οπότε θα πρέπει να το αναμένουμε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σπείρει τον πανικό τονίζοντας ότι αναμένεται να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπινους οργανισμούς στην Αμερική.
Οπως ανέφερε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο ιός που “δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών” έχει αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας τις τελευταίες ημέρες.
«Πέρυσι, ο ιός εμφανίστηκε στην Αμερική, εκεί όπου τώρα εξαπλώνεται ραγδαία. Σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 ώρες» ανέφερε η Τσαν χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο Οργανισμός θα δράσει ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Τόνισε δε ότι το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι ο ιός που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού έχει εντοπισθεί σε 23 χώρες και περιοχές στην Αμερική, προσθέτοντας ότι από τα 4 εκατ. ανθρώπους που αναμένεται να πλήξει, το 1,5 εκατομμύριο υπολογίζεται στην Βραζιλία.

Μετάδοση του ιού και… χωρίς το κουνούπι!

Όμως, «ο ιός που “δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών”», τώρα λένε μεταδίδεται και χωρίς κουνούπι. Ω, ναι!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υπάρχουν δύο περιστατικά ανίχνευσης του ιού σε ανθρώπινο σπέρμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο εν λόγω κίνδυνος.
Το πρώτο κρούσμα αφορά έναν 44χρονο άντρα, ο οποίος είχε μολυνθεί το 2013 σε ένα ξέσπασμα του ιού στην Γαλλική Πολυνησία. Ο 44χρονος εξετάστηκε και ενώ είχε αποβάλλει τον ιό Ζίκα από το αίμα του, τον είχε στο σπέρμα του και τον μετέδωσε στη σύντροφό του. Το δεύτερο περιστατικό που συνδέει τον Ζίκα με τη σεξουαλική επαφή συνέβη το 2008. Ο βιολόγος-επιδημιολόγος Μπράιαν Ντ. Φόι, βρισκόταν στη Σενεγάλη, μαζί με έναν συνεργάτη του, για να μαζέψει κουνούπια για μια έρευνα για την ελονοσία. Οι δύο επιστήμονες τσιμπήθηκαν αρκετές φορές από κουνούπια. Επιστρέφοντας στο Κολοράντο εμφάνισαν και οι δύο, μία εβδομάδα αργότερα, τα εξής συμπτώματα: έντονοι πονοκέφαλοι, εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια. Εξετάστηκαν για ελονοσία, δάγκειο πυρετό και κίτρινο πυρετό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Το ίδιο διάστημα εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα και η σύζυγος, νοσηλεύτρια του Φόι.
Όταν αργότερα εξετάστηκαν για τον ιό Ζίκα, που τότε ήταν άγνωστος στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως και οι τρεις είχαν μολυνθεί. Η σύζυγος του γιατρού μολύνθηκε από τον ιό, χωρίς να έχει φύγει από την πόλη, όπου δεν υπήρχαν τότε κουνούπια με τον ιό. Επίσης ανησυχητικό θεωρείται ότι κανένα από τα τέσσερα παιδιά τους δεν μολύνθηκε. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μεταδόθηκε με την σεξουαλική επαφή. Ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι τα δύο ύποπτα περιστατικά δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθούν περαιτέρω.
Κι ενόσω βγαίνουν στο φως ακόμα και ξεχασμένες ιστορίες ή ακόμα και ιστορίες τύπου bed time stories, κάποιοι έχουν ήδη βγάλει το κομπιουτεράκι και μετρούν τα κέρδη τους. Το κάτωθι άρθρο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας από ένα διεστραμμένο μέλλον, αλλά από το ήδη υπάρχον παρόν και το παραθέτουμε αυτούσιο ως δημοσιεύτηκε στο newmoney.gr:
zika

Πώς ο ιός Ζίκα γίνεται η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία για όσους ξέρουν

Πολλοί συγκρίνουν τον πανικό που έχει προκληθεί με το ιό Ζίκα, με αυτόν που είχε ξεσπάσει κατά την τελευταία πανδημία του ιού Έμπολα, αν και οι ειδικοί αποφεύγουν να κάνουν σύγκριση των δύο καταστάσεων.
Οι επενδυτές ίσως να είναι αυτοί που θέλουν μία τέτοια σύγκριση, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Cowen and Company για τις μετοχές των αερομεταφορών που τώρα καταγράφουν δραστική πτώση θα ακολουθήσει ισχυρή άνοδος, όπως συνέβη και μετά την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Ebola.
Σύμφωνα με την έρευνα, ειδικά εταιρείες αερογραμμών χαμηλού κόστους θα αποτελέσουν αξιόλογη μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία.
Ο ιός Ζίκα, που διαδίδεται από κουνούπια, έχει ήδη εξαπλωθεί σε Κεντρικη και Νότια Αμερική, ενώ ήδη έχουν προκληθεί πολλές ακυρώσεις ταξιδιών στις περιοχές αυτές, ειδικά από εγκύους, οι οποίος φοβούνται επιπλοκές στα έμβρυα (μικροκεφαλία).
Μάλιστα το Κέντρο Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τις εγκύους να αποφεύγουν τις περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines (-3,10%), η JetBlue Airways (-5,35%), η United Continental (-2,70%) προσφέρουν επιστροφή χρημάτων η re-booking για τους πελάτες τους που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η γεωγραφική εξάπλωση του ιού δείχνει πως εταιρείες όπως η American, Delta Air Lines (-3,18%) και η United είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον ιό.
Η με έδρα τον Παναμά Copa Holdings (-7,08%) και η μεξικανική Volaris Aviation Holding Company (-1,49%), είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης.
Η εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, θα επηρεάσει τις αεροπορικές εταιρείς του Ντάλας και του Μαϊάμι όπως τις JetBlue, Spirit και United.
Στο πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα η βιομηχανία των αερομεταφορών σημείωσε απώλειες 16% ενώ ακολούθησε ράλι 36% με διάρκεια άνω των έξι μηνών.
  • Air Canada AC, -0.77%
  • United UAL, -2.70%
  • Volaris VLRS, -0.72%
  • Delta DAL, -3.18%
  • Skywest Inc. SKYW, -1.34%
  • WestJet Airlines Ltd. WJA, -0.05%
Για όσους ξέρουν, λοιπόν, και για όλους εμάς που πρέπει να μάθουμε, μετράμε τις “μπίζνες” που ήδη έχουν αρχίσει γύρω από τον ιό Ζίκα:
  • Αντικουνουπικά πάσης φύσεως
  • Μεταλλαγμένα κουνούπια – βλέπε άρθρο Από τα εμβόλια για τον Έμπολα στα μεταλλαγμένα κουνούπια για τον Ζίκα!
  • Σύντομα και σε εμβόλιο – είναι θέμα χρόνου
  • Βιομηχανία αερομεταφορών – χρηματιστήριο- και…
  • Ασφάλιστρα κινδύνου για την Βραζιλία που σύντομα θα έχει το παγκοσμίου ενδιαφέροντος καρναβάλι της, ενώ το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίσης γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος
Επίσης παγκοσμίου ενδιαφέροντος θα είναι και η εξάπλωση του ιού πέραν της Βραζιλίας, λαμπρή ευκαιρία ώστε να δοθούν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ οδηγίες προς τις γυναίκες, ίδιες με αυτές που δόθηκαν στις Βραζιλιάνες: Μην γεννάτε άλλα παιδιά!
Ο τρόμος είναι καλή μπίζνα, οι κατασκευασμένοι ιοί είναι καλή μπίζνα και η ανεύρεση άλλου πλανήτη είναι επίσης καλή μπίζνα, όταν μάλιστα έχεις έναν Χοκινγκ να σου λέει ότι ένας από τους τρεις λόγους που θα καταστραφεί η ανθρωπότητα είναι οι εργαστηριακά κατασκευασμένοι ιοί.
 http://nea.allnewz.gr/?p=28645

Δεν υπάρχουν σχόλια: