«Επεσαν οι υπογραφές» για EAST MED μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου - Και απέναντι... η Τουρκία!


«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακή επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προσφέροντας απόλυτη γεωστρατηγική κάλυψη έναντι της Τουρκίας.
Κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί, κατά πόσον δηλαδή το Ισραήλ θα θελήσει ή θα μπορέσει να αντιταχθεί ενεργά σε τυχόν προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να μπλοκάρουν το έργο που υποστηρίζει η Αγκυρα ότι περνά μέσα από την δική τους υφαλοκρηπίδα.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη και της ολοκλήρωσης των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε». Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός κάνει μια τέτοια αναφορά. Σε μία κοινή ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ των τριών χωρών.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της Τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε:
«Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των αρχηγών στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: