- Στατιστικά που σοκάρουν ...Σε πλήρη εξέλιξη η τραγωδία των κατασχέσεων


Δημήτρης Τσιμούρας


Κι ενώ η αδικία ξεχειλίζει από παντού, κι ενώ η φτώχεια και η εξαθλίωση έχουν εισχωρήσει βαθιά στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου οι κυβερνώντες να εξασφαλίσουν κάποιους μήνες παράτασης, ως εντολοδόχοι και διαχειριστές των δανειστών, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.
Είναι προφανές ότι το νέο μνημόνιο που ψήφισαν θα λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης της πορείας  κινεζοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Η αρπαγή των μικρών και μεσαίων περιουσιών -γιατί περί αρπαγής πρόκειται- είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση αυτής της πορείας.Κι όμως, το θράσος και το ψέμα των αυτοαποκαλούμενων «αριστερών», να επιμένουν ότι τάχα στοχεύουν στα μεγάλα εισοδήματα, όχι μόνο ξεπερνά κάθε όριο κοινής λογικής, αλλά αποτελεί και μεγάλη πρόκληση και κοροϊδία για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που στην κυριολεξία δεινοπαθούν.Από την άλλη, το μαύρο δάκρυ που χύνουν οι μνημονιακοί που δεν είναι στην κυβέρνηση είναι ψεύτικο και επιχειρούν να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά τους ψηφοφόρους –όταν οι «προστάτες» ορίσουν εκλογές στο προτεκτοράτο- για την υφαρπαγή και πάλι της ψήφου. Εξ άλλου οι ίδιοι δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν ως κυβέρνηση και ό,τι δεν ψήφισαν ως… αντιπολίτευση!Είναι γεγονός ότι με όλους τους  παράγοντες  που δημιουργούν χρέη προς το Δημόσιο –χωρίς προϋπόθεση εσόδων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα λεγόμενα τεκμαρτά εισοδήματα κλπ- όλοι οι μνημονιακοί είναι σύμφωνοι,  όπως επίσης  και με τις κατασχέσεις και έχουν αναλάβει φυσικά όλες τις ανάλογες δεσμεύσεις με τα μνημόνια και τους νόμους που ψήφισαν!
Τώρα, και για τον πιο δύσπιστο –εάν θέλει να δει-  είναι ορατή η άλλη άκρη του τούνελ. Αυτοί θα μας αφήσουν «ήσυχους»,  μόνο όταν καταφέρουν να αρπάξουν και το τελευταίο περιουσιακό μας στοιχείο, όταν καταφέρουν δηλαδή να κινεζοποιήσουν  την ελληνική κοινωνία.
Τα  στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε για τη «δράση» της  η λεγόμενη «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», όχι μόνο απλά τους διαψεύδουν  σε σχέση με το κλίμα ευφορίας και προσδοκίας που καλλιεργούν, αλλά προκαλούν σοκ σ’ όλους   εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη δίνη της  μνημονιακής λαίλαπας.
Συγκεκριμένα
Πάνω από 4 εκατομμύρια οι οφειλέτες του Δημοσίου με το χρέος να ξεπερνά  τα 93 δις ευρώ
  • Το 80% των οφειλετών χρωστά μόλις το 2% του συνολικού ποσού
  • Ενώ το 0,1% των φορολογούμενων ή 7296 οφειλέτες χρωστούν το 70% του συνολικού χρέους
Ενδεικτικά

Σελίδα 38 του απολογισμού του 2016 της «Ανεξάρτητης Αρχής». Πίνακας 2.1.7.  Σύμφωνα με τον πίνακα,  με την είσοδο του 2017, για τους οφειλέτες του δημοσίου προκύπτουν τα εξής:

  • α) Την 1/1/17 χρωστούσαν στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 4 εκατ.  300 χιλ. φορολογούμενοι,  ένα ποσό που αγγίζει τα 93 δις ευρώ.
  • β) Σχεδόν το 80% εξ  αυτών, δηλαδή περίπου τα 3,5 εκατομμύρια, χρωστά μέχρι 2000 ευρώ, ένα συνολικό ποσό γύρω στο 1,8 δις ευρώ. Δηλαδή το 80% των φορολογουμένων χρωστά σχεδόν μόνο το 2% του συνολικού ποσού των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο!
  • γ) Απ’ την άλλη άκρη του πίνακα προκύπτει ότι μόλις το 0,1% των φορολογούμενων  ήτοι 7296 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που ξεπερνάει τα 72 δις ευρώ(!) και σε ποσοστό που πλησιάζει το 70% του συνολικού χρέους!
  • δ) Στους  ενδιάμεσους του πίνακα  που αντιπροσωπεύουν το 20%  και που δεν ξεπερνούν τις 800 χιλ  αναλογούν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 18 δις ευρώ.


Σελίδα 40 του απολογισμού  του 2016 της «Ανεξάρτητης Αρχής». Πίνακας 2.1.9.  Με απλή ανάγνωση προκύπτει ότι για τη χρονιά που μας πέρασε πάρθηκαν μέτρα  αναγκαστικής είσπραξης για 1.602.835 φορολογούμενους, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα αναγκαστικά μέτρα που πάρθηκαν για το 2015 που ήταν μόνο για…  746.707 φορολογούμενους που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα χρέη αυξάνουν με ρυθμό 1,1 δις ευρώ το μήνα



Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχαμε  αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο κατά 3,3 δις ευρώ, ήτοι το χρέος αυξάνεται με ρυθμό του 1,1 δις ευρώ το μήνα, οι δε κατασχέσεις ανήλθαν σε 50.399 και επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε πάνω από 800 χιλ φορολογούμενους,  ενώ ο αριθμός των φορολογούμενων για τους οποίους θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία,  προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς!

Κατάσχονται περιουσίες για χρέη προς το Δημόσιο με όριο τα  500 ευρώ!


Είναι ολοφάνερο λοιπόν προς τα πού κατευθύνεται η στόχευση και, για να μην υπάρχει η αμφιβολία, έρχεται η εγκύκλιος – εντολή  της «Ανεξάρτητης αρχής» προς τις εφορίες και πολίτες που διευκρινίζει ότι  στο στόχαστρο των κατασχέσεων μπαίνουν όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, δηλαδή σίγουρα τα εκατομμύρια των μικροοφειλετών.

Ήδη, με το νέο μνημόνιο αυξάνουν οι φόροι, ενώ παράλληλα μειώνονται τα εισοδήματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ήδη μεγάλος αριθμός των «οφειλετών» προς το δημόσιο, αφού όλο και λιγότεροι θα μπορούν να ανταποκριθούν στη φοροκαταιγίδα που μας έχουν επιβάλει.
Και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με την δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες και θα περιορίσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες αντίδρασης των πολιτών για το συγκεκριμένο μείζον θέμα, ενώ προηγουμένως υπήρχε η δυνατότητα τέτοιων αντιδράσεων και μάλιστα έντονων.
Από την όλη κατάσταση, όπως περιγράφεται με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι δημοσιοποιούν, από πού λοιπόν προκύπτει ότι η στόχευση είναι στα μεγάλα εισοδήματα, όπως κατά κόρον ισχυρίζεται η κυβέρνηση και αναμασούν οι… «αριστεροί» που είναι στοιχημένοι πίσω της;   Βέβαια, ένα ψέμα ακόμα! Τι κοστίζει μπροστά στα όσα μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί;
Δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες


Κι ενώ όλοι τους, όσοι πίνουν νερό στο όνομα των δανειστών, αποσιωπούν το θέμα ουσιαστικά της αρπαγής των μικρών και μεσαίων περιουσιών, μεταφέρουν το «παιχνίδι» στο γήπεδο του χρέους προς τους δανειστές και στην αναμενόμενη πολυσυζητημένη ανάπτυξη... γαλέρας δημιουργώντας  ψεύτικες προσδοκίες  σ’ εκείνους που καθημερινά διευρύνουν τη φτώχεια τους και τους αρπάζουν τις περιουσίες.Είναι αυτονόητο  λοιπόν ότι πλέον η λύση είναι στα χέρια του λαού. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι σαφές:  ή μένει παρατηρητής σε μια προδιαγραμμένη πορεία που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας ή παίρνει τις τύχες στα χέρια του.ΥΓ. Δεν έχει γίνει αναφορά  στα χρέη προς τις τράπεζες. Από εκεί έχουμε ένα δεύτερο μέτωπο. Οι τράπεζες πουλούν τα χρέη των πολιτών στα funds  ακόμη και στο 15% της αξίας τους και εκείνα παράλληλα με τους μηχανισμούς του δημοσίου έχουν αναλάβει δράση.

Πηγή: faretra.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: