ΠΡΟΣΟΧΗ...Γνωρίζεις ότι έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις;


"Το δικαίωμα να γνωρίζω" είναι δικαίωμα που άπτεται του δικαίου του περιβάλλοντος, στα πλαίσια του χώρου εργασίας και κοινοτήτων....

"Το δικαίωμα να γνωρίζω" ξεκίνησε ως κίνημα που έγινε δημοφιλές από την Rachel Carson με το βιβλίο της Silent Spring. Είναι ένα περιβαλλοντικό επιστημονικό βιβλίο που εκδόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1962, για να τεκμηριώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της αδιάκριτης χρήσης των φυτοφαρμάκων.
​Η 
Rachel Carson ξεκινάει το βιβλίο της γράφοντας για έναν δηλητηριασμένο υποθετικό κόσμο στον οποίο όλη η ζωή είχε νεκρώσει, τα έντομα είχαν εξαλειφθεί και τον οποίο είχαν εγκαταλείψει τα πουλιά, μη βρίσκοντας πλέον τροφή.

«...Μια παράξενη επιδημία απλώθηκε στην περιοχή και τα πάντα άρχισαν να αλλάζουν. ... Παντού υπήρχε η σκιά του θανάτου. Οι γεωργοί μιλούσαν για αρρώστιες στις οικογένειές τους. ... Τα πουλιά για παράδειγμα. Πού είχαν πάει; ... Μόνο σιωπή απλωνόταν πάνω από τους αγρούς και τα δάση και το έλος. ... Δεν ήταν μάγια ή εχθρικές πράξεις αυτό που επέβαλλε να σιγήσει η αναγέννηση της νέας ζωής σ’αυτόν τον κόσμο που είχε πληγεί. Ήταν το έργο των ίδιων των ανθρώπων».
Το DDT μάλιστα, που αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους της Carson, συχνά χρησιμοποιείται ως μέτρο τοξικότητας, όταν αναφέρεται σε ακόμη πιο επικίνδυνες συνθετικές χημικές ενώσεις.
​Σήμερα το "Το δικαίωμα να γνωρίζω" είναι η νομική αρχή που δίνει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να γνωρίζει τα χημικά προϊόντα στα οποία μπορεί να εκτεθεί στην καθημερινή του ζωή ή στην εργασία του.
ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Ευρώπη έχουν η κάθε μία τη δική τους νομοθεσία που καθορίζεται από κάποια γενικά πλαίσια της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και από τοπικές αποφάσεις.
Στις χώρες της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα η κάθε μια να έχει τους δικούς της νόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει κεντρική πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους ρυθμιστικούς οργανισμούς και νόμους. "Το δικαίωμα να γνωρίζω" (Right to Know) για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
"Το δικαίωμα να γνωρίζω" για τους κινδύνους στο χώρο εργασίας διοικείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια.

 Η Κινητή τηλεφωνία χάνει τη μάχη ενάντια στο "Δικαίωμα να γνωρίζω" 
24η Απριλίου, 2017: Σήμερα το Reuters συνόψισε την ομοσπονδιακή απόφαση έφεσης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την υπόθεση ακτινοβολία στο Berkeley σε ένα άρθρο με τίτλο, « Όταν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις να μιλήσουν.»

Περίληψη: Σύμφωνα με το νόμο "Το δικαίωμα να γνωρίζω" στην εν λόγω πολιτεία, τα καταστήματα που πουλούν κινητά υποχρεούνται να έχουν αναρτήσει σήμανση σχετικά με τους κινδύνους της κακής χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Η CTIA - The Wireless Association προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας να μην υπάρχει αυτή η σήμανση γιατί "τρομοκρατεί" το καταναλωτικό κοινό, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διάταγμα και την αγωγή δείτε:  
Berkeley κινητό τηλέφωνο «Δικαίωμα να ξέρετε» Διάταγμα: Media κάλυψηΤην απόφαση  από το Εφετείο για την 9η Circuit των ΗΠΑ μπορείτε να το κατεβάσετε από το  http://bit.ly/CTIABkly042117Το εφετείο αποφάσισε ότι προηγείται ο πολίτης έναντι των συμφερόντων των εταιρειών ασύρματης τεχνολογίας.
Ανύπαρκτη η Ελλάδα στην Ευρώπη, ανύπαρκτο "Το Δικαίωμα να γνωρίζω" στην Ελλάδα!
Στο φόρουμ της ΕΕΑ  όπου βρήκαμε ολόκληρο άρθρο/ερώτηση κάποιου πολίτη σχετικά με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία, με έκπληξη είδαμε ότι στις επιλογές γλώσσας (αριστερά κάτω από το μενού) απουσιάζει η Ελληνική, ενώ υπάρχουν άλλες μη Ευρωπαϊκές, όπως Σουαχίλι, Κινέζικα, Χίντι κ.λ.π.

Μήπως γιατί ποτέ κανένας Έλληνας δεν έκανε χρήση του δικαιώματος να γνωρίζει αφού δεν γνωρίζει ότι έχει αυτό το δικαίωμα; Ή μήπως στην Ελλάδα δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε;

Κατά πάσα πιθανότητα και τα δυο. Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, υπουργοί Περιβάλλοντος αλλάζουν στις καρέκλες των υπουργείων, αλλά "Το Δικαίωμα να Γνωρίζω" δεν ακούγεται από κανενός τα χείλη. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και εμείς θα φροντίσουμε να γίνουμε ισότιμοι με τους πολίτες του κόσμου.

Στις 2 Απριλίου 2017, για πρώτη φορά η ιατρική κοινότητα ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα της ακτινοβολίας: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για την μη ιονίζουσα ακτινοβολία – Οδηγίες και για παιδιά!

Τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς κι ελπίζουμε σε συνεργασία. Ακόμα,
  1. Προσυπογράφουμε τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου
  2. Ζητούμε την ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων στην ορθή ενημέρωση της νεολαίας. Μια ενημέρωση παντελώς ανύπαρκτη και απουσιάζουσα από τις θεματικές του υπουργείου
  3. Ζητούμε να αναγνωρισθεί και επίσημα από το υπουργείο Υγείας το σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής Υπερευαισθησίας που τείνει να πάρει επιδημικό χαρακτήρα, ώστε τα άτομα που υποφέρουν από αυτό να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και να προστατεύσουν εαυτούς
  4. Ζητούμε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και παροχής σταθερής + ίντερνετ να αναγράφεται στη συσκευασία (όπως και στα τσιγάρα) ότι η μη σωστή χρήση κινητών και ρούτερ εμπεριέχουν κινδύνους για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά
  5. Ζητούμε από τις εταιρείες να χαμηλώσουν τη δυνατότητα έντασης του ασύρματου wifi που έχει αποδειχθεί ότι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή -όπως μια πολυκατοικία- η μια ακτινοβολία ενός ρούτερ διαπερνά τους τοίχους οικιών και διαμερισμάτων και χτυπά πάνω στην άλλη. Οι εντάσεις αυτές είναι παράλογα ισχυρές για μικρά σπίτια και διαμερίσματα. Ιδιοκτήτες μεγάλων οικιών με μεγάλες εκτάσεις οικοπέδου να μπορούν κατόπιν αίτησης να έχουν μεγαλύτερες εντάσεις. 
  6. Να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν κανονισμοί σε πολυκατοικίες και συγκροτήματα το ασύρματο ίντερνετ να σωπαίνει την ώρα του ύπνου
  7. Να συμμορφωθούν οι δήμοι που έχουν βάλει σε ολόκληρες τις πόλεις τους wifi (Τρίκαλα και Βόλος, μπορεί και αλλού) με τις προτάσεις κι επισημάνσεις του Ιατρικού Συλλόγου, του οποίου εξάλλου το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Ας υπάρχουν wifi spots για όσους ενδιαφέρονται αλλά όχι σε ολόκληρη την πόλη και μάλιστα τις νυχτερινές ώρες! Σε Τρίκαλα και Βόλο ο καρκίνος εκτοξεύτηκε μετά από αυτά τα 'δώρα'!
  8. Οργανισμοί, τράπεζες, σούπερ μάρκετ κ.λ.π που επίσης προσφέρουν τον καρκίνο ως 'δώρο' στους πελάτες τους θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν τη νέα αυτή μόδα. Πολλοί είναι οι πολίτες που χαίρονται για αυτό, φυσικό είναι αφού δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν!
  9. Τέλος, ενθαρρύνουμε καφέ και ξενοδοχεία να βγάλουν το ασύρματο wifi, διαφημίζοντας ότι στην επιχείρηση τους εφαρμόζουν μια νέα πολιτική που προστατεύει την υγεία των πελατών τους. Ειδικά στα ξενοδοχεία, το διαδίκτυο στα δωμάτια μπορεί να είναι ενσύρματο. Ήδη στο εξωτερικό, οι "ελεύθερες" ζώνες από "ελεύθερο wifi" κάνουν θραύση και σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινόχρηστους χώρους είναι μάλιστα επιβεβλημένες για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής Υπερευαισθησίας

"Το δικαίωμα να γνωρίζω", το μέχρι τώρα ανύπαρκτο στη χώρα μας, είναι καιρός να αποκτηθεί από τους ταλαίπωρους πολίτες της, που φαίνονται να έχουν μόνο υποχρεώσεις. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα να ξέρουν τι τρώνε, τι φάρμακα/εμβόλια παίρνουν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ασύρματης τεχνολογίας.

Ειδικά για την τελευταία, που είναι και αόρατη, και που έχει τη δυνατότητα να διαπερνά τοίχους, να παραβιάζει ατομικές επιλογές και να επιβάλλεται στους ανημέρωτους πολίτες εν είδει εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσίας.
Πηγή

Bloomberg: Πολύ σύντομα η Ελλάδα πιθανόν να νοσταλγήσει τον Σόιμπλε


Όσοι πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καλό θα ήταν να φυλάξουν τις σαμπάνιες τους, υποστηρίζει γνωστός αρθρογράφος του Bloomberg. Ο Leonid Berhidsky σε άρθρο του με τίτλο: «Γιατί οι γερμανικές ανακατατάξεις δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα» υποστηρίζει ότι «ο διάδοχός του μπορεί να μην είναι τόσο πεισματάρης, ωστόσο οι νοτιοευρωπαίοι -και πάνω απ’ όλους οι Έλληνες- δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση».
Αφού υπενθυμίζει ότι ο 75χρονος πολιτικός από το 1972, όταν πρωτοεξελέγη, μέχρι σήμερα, έχει υπηρετήσει το κόμμα του από διάφορες θέσεις, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι και από τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου θα αποτελεί μια επιβλητική φιγούρα, αμέσως μετά τη γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με τον Berhidsky, η πολιτική θεωρία που εφάρμοσε ο Σόιμπλε κατά τη πολυετή υπουργική θητεία σου, γνωστή ως «ordoliberalism» (φιλελευθερισμός με τάξη) δεν είναι άλλη από τη μακρά πολιτική γραμμή του κόμματός του, η οποία αναδύθηκε πολύ πριν ο Σόιμπλε αναλάβει ως υπουργός Οικονομικών.
«Επομένως, η αποχώρηση του Σόιμπλε από το ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί το τέλος της εποχής Σόιμπλε στην πολιτική. Τώρα μάλιστα που η γερμανική βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους ακροδεξιούς του AfD και τους αποφασισμένους να εναντιωθούν στη Μέρκελ Σοσιαλδημοκράτες, ο Σόιμπλε από τη θέση που θα βρίσκεται θα μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την καγκελάριο και το CDU». Σημειώνοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα προκύψει, πιθανότατα, από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που μαζί με τους Πρασίνους θα συνασπιστούν με το CDU της Μέρκελ, ο αρθρογράφος σημειώνει: «Δυστυχώς για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αναζητούν οικονομική βοήθεια, οι πιθανοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι σχεδόν τόσο σφιχτοχέρηδες όσο ήταν ο Σόιμπλε. Τo FDP δεν είναι ορθοφιλελεύθερο, είναι εντελώς νεοφιλελεύθερο. Είναι εντελώς αντίθετο με παροχή δημοσιονομικών κινήτρων, με διαγραφές χρέους, με μεταφορές γερμανικών χρημάτων σε γείτονες χώρες και με δημοσιονομικά ελλείμματα. Και η εναντίωσή του αυτή έχει λιγότερο να κάνει με τη συνέχιση αυτού που αντιπροσωπεύει ο Σόιμπλε: είναι θέμα αρχής». Αν και φαινομενικά άτεγκτος, ο Σόιμπλε έβαζε νερό στο κρασί του, όπως γινόταν για παράδειγμα με τον ΕSM, ένας Μηχανισμός που αποτελούσε συμβιβασμό, επιτρέποντας τη μεταφορά της οικονομικής φήμης στις προβληματικές οικονομίες χωρίς την άμεση μεταφορά των χρημάτων των φορολογουμένων, υπογραμμείζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας:
«Το FDP αντίθετα, δεν συμπαθεί τον ESM, θεωρώντας ότι αποτεί ένα απατηλό τέχνασμα. Η πίστη των ηγετών του FDP στον καπιταλισμό είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Σόιμπλε. Αντίστοιχα πιο ασθενής είναι η πίστη τους στην αλληλεγγύη. Οι φιλελεύθεροι θέλουν να κυνηγήσουν τις χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις, την ώρα που ο Σόιμπλε ήταν πιο διαλλακτικός. ΟΙ εταίροι του Σόιμπλε στο Eurogroup ήξεραν ότι ο Γερμανος δεν ικανοποιείται εύκολα, είχαν ωστοσο συνηθίσει το άγριο στιλ του και είχαν κατανοήσει πώς να εργαστούν μαζί του. Κάτι που ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο με έναν υπουργό του FDP, που στην αρχή τουλάχιστον είναι πιθανό να είναι περισσότερο ζηλωτής παρά φύλακας της παρακαταθήκης του Σόιμπλε».
«Είναι πιθανό ότι οι νοτιοευρωπαίοι πολύ σύντομα θα νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε», καταλήγει το άρθρο.



iefimerida.gr

Ο Φόβος ως εργαλείο υπακοής στα Μνημόνια

Posted on by



Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
Συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 Η διαρκής αναφορά στα Μνημόνια, στους δανειστές, στον Σόιμπλε, στην Γερμανία, στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει έναν αντικειμενικό σκοπό: να επιβάλει μια κουλτούρα φόβου ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες. Ποιος ωφελείται από την κουλτούρα του φόβου;
featured image Φόβος
Είναι ένα ερώτημα πάρα πολύ απλό μα ισχυρό. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την εφαρμογή των Μνημονίων. Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές και συνήθως αιωρείται κάποια αξιολόγηση, κάποιο ζήτημα με την τρόικα, τότε αρχίζει έντονα να πλανάται ο φόβος στους πολίτες. Θα πάρουμε τη σύνταξη αναρωτιέται ο συνταξιούχος. Θα πάρουμε τα 400 ευρώ την εβδομάδα, αναρωτιέται ο ιδιώτης.Είναι πλέον κλασικό το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ: «1984». Σ’ αυτό του το βιβλίο ο Όργουελ πιστεύει στη δύναμη της γλώσσας. Σκοπός του σύγχρονου ολοκληρωτισμού είναι η αλλαγή της σημασίας των λέξεων ώστε να επέλθει η σύγχυση. Σήμερα «ιδιώτες» ονομάζουμε τους αεριτζήδες, τους καταπατητές που τείνουν να μεταπηδήσουν στην κατάσταση των λαμογιών.Ο φόβος ταράσσει τη λογική. Αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί όλων των κομματικών παρατάξεων.Το έργο τους το δημαγωγικό διευκολύνεται κάτω από τον φόβο και έτσι περνάνε εύκολα τα μηνύματά τους και υφαρπάζουν τις ψήφους των πολιτών. Πολλά και διάφορα συμβαίνουν κάτω από τον φόβο. Ποιος ωφελείται από τον φόβο και ποιος θέλει την κουλτούρα του φόβου; Ωφελούνται εκείνοι που έφεραν την κρίση στην Ελλάδα. Ωφελούνται εκείνοι που κατάφεραν να ξεφτιλίσουν διεθνώς τη χώρα, που πλήγωσαν την εθνική υπερηφάνεια. Ωφελούνται με άλλα λόγια οι υπεύθυνοι της κρίσης. Ωφελείται το κομματικό σύστημα που δημιούργησε τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, τα χρέη.Έτσι, ο πολίτης όταν καλείται να ψηφίσει πηγαίνει στην κάλπη με παράλυση της λογικής με σύγχυση των λέξεών του κάτω από τον φόβο. Σωστά ο Brzezinski τονίζει ότι:
«…ο φόβος σκοτεινιάζει τη λογική, κάνει έντονα τα αισθήματα και ευκολότερο στους δημαγωγούς να κινητοποιούν το πλήθος υπέρ των ενεργειών που θέλουν οι ίδιοι να κάνουν».
Δηλαδή, στην ουσία ο φόβος είναι το αποτελεσματικό εργαλείο της χειραγώγησης του πλήθους. Έτσι, στη διάρκεια των Μνημονίων που ζούμε κατά καιρούς χρησιμοποιείται ο φόβος από την πολιτική ως  χειραγωγικό εργαλείο.Οι Έλληνες πολίτες κατά τακτά διαστήματα πληροφορούνται για τις Συνεδριάσεις του Eurogroup, για την αξιολόγηση, για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, για τις προβλέψεις του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την ελάφρυνση του χρέους, για τις περικοπές των συντάξεων, για τα εκκρεμή εργασιακά θέματα (ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, εργαλειοθήκες), για τις περικοπές σε αφορολόγητο, για την εκταμίευση των δόσεων από ΕΕ και ΔΝΤ, για το γεγονός ότι στην Αθήνα έρχονται οι δανειστές προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση για την β’ αξιολόγηση, για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 86 δις ευρώ κλπ.Αυτά όλα τα μεμονωμένα γεγονότα λειτουργούν στη διαδικασία της ανανέωσης του φόβου. Για παράδειγμα ξαφνικά ακούει ο Έλληνας πολίτης για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ στην αρχή είχε ακούσει για χρέος και του δημιούργησε φόβο, συνήθισε το χρέος και μετά από ένα χρονικό διάστημα πληροφορείται για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και εκεί το αίσθημα του φόβου ξαναζωντανεύει.Η δημιουργία και η συντήρηση του φόβου προκαλείται κατά δόσεις με διαδοχικά κύματα φόβων. Η γεννήτρια του φόβου είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα με στόχο τη  λογική, τις πεποιθήσεις τα αισθήματα των πολιτών. Αρκεί οι πολίτες να νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, τότε το εργαλείο του φόβου λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η τρίτη αξιολόγηση των Μνημονίων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τι μας πληροφορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ότι:
 «Είμαστε στον όγδοο χρόνο της διαπραγμάτευσης και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φανούν λογικοί οι δανειστές»
 Και ο Υφυπουργός Πιτσιόρλας δηλώνει στη RealNews:
 «Η τρίτη αξιολόγηση – όπως και οι προηγούμενες – θα αποτελέσει μια σύνθετη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση και όλα τα επιχειρήματα να επιδιώξει τη γρήγορη ολοκλήρωσή της. Επειδή όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε το να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με πιέσεις και υπερβολικές απαιτήσεις, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αφαιρέσουμε έγκαιρα όλα τα πιθανά προσχήματα. Η πορεία της οικονομίας μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.»
 Έρχονται και οι δανειστές οι οποίοι απαιτούν να πουληθούν σε fund τα «κόκκινα δάνεια». Η εκπρόσωπος της κομισιόν Αννίτα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι:
 «Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο Μνημόνιο και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές Αρχές».
Παρατηρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες ζουν κάτω από διαδοχικά κύματα απειλών που δημιουργούν τις καταστάσεις του φόβου. Κάτω από τις απειλές και τους φόβους εύκολα επιταχύνεται η υποταγή και ο συμβιβασμός. Έχουμε εθιστεί στην κατάσταση του φόβου και των Μνημονίων. Ο εθισμός είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις.
Ο εθισμός καταλύεται με την αλλαγή.
took

Τα επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση: Δείτε ποιοι την βγάζουν… καθαρή


Τους κλάδους που παρά την ύφεση και την τεράστια ανεργία αντιστέκονται και «γεννούν» απασχόληση καταγράφουν οι Οικονομικές Εξελίξεις του ΚΕΠΕ...
«Αντέχουν» τα επαγγέλματα υψηλής κατάρτισης, αλλά και οι αγροτοεργάτες, οι πλανόδιοι πωλητές και οι οικιακοί βοηθοί. Μετά την κρίση βελτιώθηκε και η ζήτηση για μερικές κατηγορίες ειδικευμένων γεωργών, και για ορισμένα τεχνικά επαγγέλματα όπως οι σιδηρουργοί και οι τεχνικοί.
Οι κλάδοι που κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης και μετά το 2008 που ξεκίνησε η κρίση(στοιχεία έως το τέλος του 2010 είναι):

• Φυσικοί, μαθηματικοί, βιολόγοι, κλπ κυρίως σε κλάδους υπηρεσιών όπως δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας – μέριμνας. Αύξηση απασχόλησης κατά 7% μετά το 2008.

• Επιστήμονες με αύξηση 3%.

• Αρχιτέκτονες μηχανικοί κυρίως σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, κατασκευές και άλλες εταιρείες (0,6%).

• Βιολόγοι, γεωπόνοι με 1,2%

• Εκπαιδευτικοί με αύξηση 1,8%

• Ειδικευμένοι πωλητές (πχ χρηματιστές) με 0,8%

• Ανειδίκευτοι εργάτες και αλιεργάτες με 32,7%

• Λογιστές και στελέχη επιχειρήσεων (0,3)

• Πλανόδιοι πωλητές και οικιακοί βοηθοί με 4,8% αύξηση.

• Νομικά επαγγέλματα με 1,4%

• Οδηγοί μέσων μεταφοράς (2,4%).

• Τεχνικοί συντήρησης οχημάτων (0,3%).

• Γεωργοί ειδικευμένοι στην καλλιέργεια δέντρων (αύξηση 10% της απασχόλησης ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται σε γεωργούς με ετήσιες καλλιέργειες).

• Τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου (0,4%).

• Χύτες και συγκολλητές (1%).

• Ειδικευμένοι πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι (9,7%)

και

• Γεωργοί πολυκαλλιεργητές με 7% άνοδο της απασχόλησης μετά το 2008.​​
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/04/blog-post_5256.html

SOS.....Νέα επίθεση των Anonymous - «Χτύπησαν» την Τράπεζα της Ελλάδος...


Νέα επίθεση των Anonymous - «Χτύπησαν» την Τράπεζα της Ελλάδος


Συναγερμός έχει σημάνει καθώς οι αστυνομικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με άλλη μία επίθεση των Anonymous Greece, η οποία αυτή τη φορά «χτύπησαν» την σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εκτόξευσαν και νέες απειλές. 
Οι Anonymous Greece μία ημέρα μετά τις απειλές τους για νέα χτυπήματα, προχώρησαν σε αυτά και έριξαν την σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για άλλη μία φορά εκτόξευσαν και νέες απειλές κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 
Μάλιστα, δημοσίευσαν στο Facebook και αποδεικτικά στοιχεία για το νέο χτύπημά τους. 
Οι ίδιοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προειδοποιήσει μέσω του Facebook για το χτύπημα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ανάρτησή τους οι Anonymous Greece αναφέρουν πως η σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει ακόμα εκτός λειτουργίας και προειδοποιούν την ΑΑΔΕ πως είναι ο επόμενος στόχος. 

Το χτύπημα στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Την προηγούμενη ημέρα οι Anonymous Greece είχαν καταφέρει να ρίξουν τη σελίδα των ηλεκτρικών πλειστηριασμών και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.
4236873
Στο μήνυμά τους οι Anonymous Greece προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χαρακτηρίζουν αρπακτικά.
4236874
Εκτός όμως από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο χθεσινό τους μήνυμα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στη μικρή Νεφάλη κάνοντας λόγο για ανάλγητη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που αρνείται να καλύψει τα έξοδα μετάβασης του μικρού κοριτσιού στο εξωτερικό. 
Αναλυτικά το μήνυμα των Anonymous Greece
«Αγαπητή ελληνική κυβέρνηση,στην χώρα όπου η πρόσβαση στην Υγεία κατάντησε πολυτέλεια για τον φτωχό, η ανάλγητη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αρνείται να καλύψει τα έξοδα μετάβασης της μικρής Νεφέλης στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ασθένειά της.
Η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πλησιάζει, όλα τα ξένα κοράκια έχουν πάρει θέση και περιμένουν πώς και πώς να αρπάξουν τις περιουσίες των φτωχών Ελλήνων πολιτών!
Αρπακτικά νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να το κάνετε; Αν νομίζετε πως ναι, είστε πολύ γελασμένοι, σύντομα θα πάρετε την απάντηση από τους Anonymous Greece για να δείτε τη δύναμη των Ελλήνων!ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Κυβερνητικοί μασόνοι και μη θα τα πούμε σύντομα.
Υ.Γ. Υπολογίσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα σας δώσουμε τα «κλειδιά στο χέρι»».


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/823507/ektakto-nea-epithesi-ton-anonymous-xtypisan-tin-trapeza-tis-ellados#ixzz4tbf53qvp

Αρχίζουν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2016-17


 Από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του.
Όπως... ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι δικαιούχοι-φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται σε σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
To Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, από το 2004 που χορηγείται το στεγαστικό επίδομα, στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων.
Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα οικονομικά στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος αντλούνται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ. Έντυπες βεβαιώσεις απαιτούνται για εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο

Ποιοι δικαιούνται εποχικό βοήθημα έως 916 ευρώ


Ποιοι δικαιούνται εποχικό βοήθημα έως 916 ευρώ
Xρηματική ενίσχυση από 300 έως 916 ευρώ αν υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουν χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι εποχικής απασχόλησης αλλά και κάτοικοι ορεινών περιοχών από όλη την Ελλάδα.Κάτοικοι περιοχών από όλους τους νομούς της Ελλάδος (πλην Αττικής) μπορούν να κάνουν στα ΚΕΠ την αίτησή τους και να λάβουν το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2017 που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Το επίδομα δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε:
- 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ 3.000 ευρώ ετησίως και
- 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.
Επίδομα έως ότου ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν μπορούν να λάβουν και 150.000 περίπου υπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό κλάδο, με μια απλή αιτήσή τους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.
Το επίδομα ανέρχεται σε 458,15 ευρώ το μήνα και αρκεί μια απλή εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
Τέλος, ειδικό εποχικό βοήθημα έως και 916 ευρώ χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε όσους εργάζονται εποχικά και υποβάλουν την σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Το επίδομα αφορά όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου και σμυριδεργάτης.
Το ύψος του εποχικού επιδόματος
1. Προκειμένου για οικοδόμους, το επίδομα ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (678,06 ευρώ).
2. Για σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (916,30 ευρώ).
3. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (641,41 ευρώ).
4. Για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου και χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (458,15 ευρώ).

ΣΟΣ ρεεεεε.....Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ποιους αφορούν, πότε γίνονται, τι ισχύει για την πρώτη κατοικία


Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, σε βάρος των τραπεζών και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα» αναφέρουν νομικοί με γνώση της τραπεζικής πραγματικότητας.

Παράλληλα τονίζουν οι ίδιες πηγές «δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες». Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου 2017, ενώ όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται και βέβαια όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται.
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών γύρω από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους πλειστηριασμούς γενικότερα δίνουν οι ιδιες πηγές νομικών με γνώση της τραπεζικής πραγματικότητας.

1. Πότε γίνεται πλειστηριασμός.
Ο πλειστηριασμός εδώ και 150 χρόνια είναι η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται για την είσπραξη ενός χρέους όταν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετεί οικειοθελώς τις υποχρεώσεις του. Πλειστηριασμό δεν κάνουν μόνον οι Τράπεζες ή το Δημόσιο, αλλά και οι ιδιώτες για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων, που όμως αποτελεί το έσχατο μέσο, και το χρησιμοποιούν οι δανειστές μόνο όταν έχει αποκλειστεί κάθε περιθώριο να βρεθεί λύση, και αυτό συμβαίνει κατά κανόνα επειδή ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος. Διασφαλίζει το δανειστή, αλλά και τους συνεπείς δανειολήπτες.

2.Πώς εξασφαλίζεται ο οφειλέτης ότι είναι νόμιμη η διαδικασία του πλειστηριασμού;
Καταρχάς για να γίνει πλειστηριασμός θα πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποιος οφείλει συγκεκριμένο ποσό και ότι αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις: Η Τράπεζα ή οι ιδιώτες, πριν κάνουν πλειστηριασμό, πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση ή δικαστική διαταγή, που να δέχεται ότι ο οφειλέτης χρωστάει. Δεν μπορούν να κινηθούν αυθαίρετα. Για να εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση ή η δικαστική διαταγή έχει προηγουμένως λάβει έγκαιρα γνώση ο οφειλέτης ώστε να μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά τη θέση του. Δεν γίνεται ο πλειστηριασμός ξαφνικά. Συνήθως, πριν γίνει ο πλειστηριασμός περνάει ένας τουλάχιστον χρόνος, για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή η διαταγή πληρωμής. Στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρωστάει ή ότι χρωστάει λιγότερο, και αν το αποδείξει και τον δικαιώσει το δικαστήριο, τότε δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό. Αν όμως οφείλει, τότε στο διάστημα αυτό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να ζητήσει ρύθμιση των υποχρεώσεών του και να αποφύγει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Επίσης, και σε όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή από την ειδοποίηση, την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, πάλι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 8 τουλάχιστον μηνών. Δηλαδή με βάση το δικαστικό μας σύστημα και όλες τις εγγυήσεις που υπάρχουν, ένας οφειλέτης έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του (γύρω στο 1,5 έτος) για να επεξεργαστεί λύσεις. Μπορεί επίσης να ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρωθεί η εκτέλεση εάν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό ή και τυπικό λάθος από το δανειστή. Η Ελλάδα διαθέτει ένα δικαστικό και νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει πλήρως τους οφειλέτες. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει πλειστηριασμός χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση που θα κρίνει ότι κάποιος οφείλει και θα επιτρέπει τον πλειστηριασμό. Πρέπει σε όλους να είναι σαφές ότι για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όχι μόνο τα περιθώρια συζήτησης, αλλά και κάθε άλλης λύσης από το ίδιο το δικαστήριο. Όταν υπάρχει μία δικαστική απόφαση που λέει ότι κάποιος χρωστάει και πρέπει να πληρώσει δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

3. Υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστεί ένας οφειλέτης και να δει ξαφνικά ότι χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό;
Σε καμία περίπτωση. Όπως ήδη διευκρινίσαμε για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό χρειαζόμαστε ή δικαστική διαταγή ή δικαστική απόφαση. Και πριν αυτές εκδοθούν ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση. Εκτός από τη δικαστική διαδικασία έχει και η διαδικασία του πλειστηριασμού πολλά στάδια. Όπως είπαμε χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έτος κατ’ ελάχιστον για να φτάσουμε στη διενέργεια πλειστηριασμού. Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει – πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων – να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση σε συνεργασία με το δανειολήπτη. Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 έως 2,5 χρόνια. Τα 2,5 αυτά χρόνια ο οφειλέτης ξέρει ότι έχει οφειλές και πρέπει να ανταποκριθεί και να τις ρυθμίσει. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν αιφνιδιάζεται από τον πλειστηριασμό.

4.Πλειστηριασμό κάνουν μόνο οι Τράπεζες;
Όχι όσοι είναι δανειστές κάνουν πλειστηριασμό: Και επιχειρηματίες, και ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ένα σπίτι ή ένα μαγαζί σε κάποιον και έχουν να εισπράττουν χρωστούμενα ενοίκια από αυτόν, και ένας εργαζόμενος που θέλει να εισπράξει τις δεδουλευμένες αποδοχές του ή την αποζημίωση από τον εργοδότη. Βέβαια κατά κανόνα πλειστηριασμούς κάνουν οι μεγάλοι δανειστές, όπως είναι το Δημόσιο, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, οι τράπεζες, γιατί συνήθως έναντι αυτών υπάρχουν υποχρεώσεις. Ο νόμος είναι γενικός και ισχύει για όλους. Δεν ξεχωρίζει μικρούς και μεγάλους δανειστές ή οφειλέτες.

5. Χρειαζόμαστε τον πλειστηριασμό;
Ναι τον χρειαζόμαστε, για όλους εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία, και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Γιατί όσοι ανταποκρίνονται, επιδιώκουν να βρουν μια λύση με το δανειστή τους και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βέβαια για να γίνει πλειστηριασμός ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει κάποια περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, μετοχές ή μετρητά. Η λογική είναι ότι δεν μπορείς να χρωστάς, να μην ανταποκρίνεσαι στα χρέη σου και να διατηρείς τα περιουσιακά σου στοιχεία. Αυτό δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και είναι άδικο. Λ.χ. εάν κάποιος δεν έχει ιδιοκτησία και νοικιάζει ένα σπίτι για να μείνει, εάν δεν πληρώσει 3-4 ενοίκια κινδυνεύει με έξωση. Δεν γίνεται κάποιος να έχει αποκτήσει στέγη με δανεικά και να λέει ότι δεν πληρώνει. Είναι θέμα κοινωνικής ισότητας.

6. Γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια είμαστε τόσο αρνητικοί με τους πλειστηριασμούς;
Από το 2008 και μέχρι τέλη του 2014 ο νόμος δεν επέτρεπε τον πλειστηριασμό για ορισμένα χρέη (λ.χ. μέχρι 200.000 ευρώ και μάλιστα ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) ή επιχειρήσεις Και αυτό έγινε για να προστατευθούν όσοι είχαν ανάγκη, πραγματική ανάγκη. Παράλληλα, όμως, κανένας νόμος δεν είπε ότι δεν θα πληρώνουν, έστω με ρυθμίσεις οι οφειλέτες. Η λογική του νόμου για την απαγόρευση του πλειστηριασμού δεν ήταν προφανώς να χαριστούν τα χρέη (γιατί αυτό δεν γίνεται, χωρίς να επιβαρύνουμε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες, ή φορολογούμενους) η λογική του νόμου ήταν να δοθεί μία χρονική άνεση και ανάσα στους δανειολήπτες, ώστε να μπορέσουν προστατευμένοι να καταλήξουν σε μια ρύθμιση. Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτός ο σκοπός του νόμου παρερμηνεύθηκε. Οι δανειολήπτες πίστεψαν ότι δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους. Και αυτό είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης:
· οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά,
· νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και
· υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη.
Τελικά, το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι.

7. Τί αλλάζει με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.
Όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός. Αντί να πηγαίνει ο συμβολαιογράφος στο Ειρηνοδικείο, όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα τρόπο δίκαιο και αδιάβλητο. Παντού γίνεται αυτό στην Ευρώπη.. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Εξάλλου είναι δυνατό (το επιτρέπει ρητά ο νόμος) ο δανειστής τελικά να επιλέξει το φυσικό πλειστηριασμό.

8. Περιορίζονται και θίγονται τα δικαιώματα του δανειολήπτη με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό;
Καθόλου. Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται. Η διαδικασία πριν τον πλειστηριασμό είναι η ίδια. Πάλι χρειάζεται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους, πάλι ο οφειλέτης ενημερώνεται, πάλι πριν τις δικαστικές ενέργειες και την καταγγελία του δανείου ακολουθείται από την τράπεζα ο κώδικας δεοντολογίας, ώστε να δούμε εάν ο δανειολήπτης είναι ή δεν είναι συνεργάσιμος και θέλει να κάνει κάποια ρύθμιση, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες. Σε αυτό το στάδιο αυτό που εξετάζεται κυρίως είναι αν πρόκειται για ένα δανειολήπτη που πράγματι βρέθηκε σε δυσκολία λόγω της κρίσης, της μείωσης του μισθού και του εισοδήματός του. Δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση.

9. Ο φυσικός πλειστηριασμός όμως μέχρι τώρα γινόταν μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο ηλεκτρονικός θα γίνεται τρεις. Δεν επιταχύνεται έτσι η διαδικασία; δεν αυξάνει ο αριθμός των πλειστηριασμών;
Πράγματι με τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα διεξάγονται πιθανότατα να αυξηθεί. Πρέπει, παρόλα αυτά να διευκρινιστούν τα εξής: Όπως ήδη τονίστηκε πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, προηγούνται η διαδικασία του κώδικα δεοντολογίας και η δικαστική διαδικασία και εκεί κρίνεται εάν τελικά υπάρχει απαίτηση και πρέπει να κινηθεί η αναγκαστική διαδικασία είσπραξης. Ο πλειστηριασμός με βάση το νόμο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα δανειολήπτη ξεχωριστά, δεν ενδιαφέρει αν θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Η κατοχύρωση του δανειολήπτη είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει να γίνει πλειστηριασμός πριν περάσουν 7 μήνες από την κατάσχεση. Εξάλλου πρέπει να είναι γνωστό ότι ακόμη και την ίδια τη μέρα του πλειστηριασμού ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την υποχρέωσή του και να αποτρέψει τον πλειστηριασμό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να αποφύγει έως την ύστατη στιγμή τον πλειστηριασμό με την κατάλληλη ρύθμιση. Ο πλειστηριασμός είτε είναι φυσικός, είτε είναι ηλεκτρονικός αποτελεί την ύστατη λύση.

10. Πότε θα γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;
Ο νόμος για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό άρχισε να ισχύει τυπικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα αφορά κατά κύριο λόγο όσες διαδικασίες ξεκινήσουν με κατάσχεση μετά την ημερομηνία αυτή. Και πάλι, όμως, διευκρινίζεται ότι ο δανειστής μπορεί να επιλέξει από την αρχή τη διαδικασία και να γνωστοποιήσει στο δανειολήπτη ότι επιλέγει τον ηλεκτρονικό έναντι του φυσικού πλειστηριασμού. Ο νόμος επιτρέπει ρητά όμως να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για παλιές διαδικασίες, δηλαδή για κατασχέσεις που είχαν γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Αλλά και πάλι ο οφειλέτης θα λάβει επίσημη ειδοποίηση από τις τράπεζες. Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου 2017.

11. Είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων;
Μέχρι την έναρξη της κρίσης η είσπραξη των δανείων σε καθυστέρηση και η αξιοποίηση της υποθήκης και της προσημείωσης που είχαν οι τράπεζες σε εξασφάλιση των δανείων τους γινόταν ομαλά και ουδέποτε απασχόλησε η διενέργεια πλειστηριασμών, γιατί πάντα υπήρχαν οι εγγυήσεις που υπάρχουν και σήμερα, ότι δηλαδή για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ο οφειλέτης ήταν συστηματικά ασυνεπής και πάντα υπήρχε η ασφάλεια της δικαστικής κρίσης. Μετά την έναρξη της κρίσης, τα πολλά και μακρόχρονα προγράμματα προστασίας του νόμου δεν έδωσαν ανακούφιση μόνο σε πράγματι αδύναμες ομάδες πολιτών (που πάντα τους προστατεύουν τα ίδια τα δικαστήρια), αλλά έδωσε και άλλοθι μη εξυπηρέτησης σε ομάδες πολιτών και επιχειρήσεων, που ενώ μπορούσαν έστω με κάποια ρύθμιση να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, αδιαφόρησαν παντελώς. Για όλους αυτούς τους λόγους ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει κυριολεκτικά πνίξει την οικονομία. Όσο δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια τόσο δεν μπορεί να δοθεί νέα ρευστότητα σε συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις, που παρά την κρίση με προσωπικές τους θυσίες εξυπηρετούν τα χρέη τους. Είναι λοιπόν ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και δικαιοσύνης η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

12. Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία;
Από το 2010 ισχύει ο ν. 3869 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη), που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους από το Δικαστήριο. Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο. Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου. Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.

13.Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουν θέσει οι τράπεζες;
Οι Τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, σε βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη , ή πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση ενώ χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SOS για την ιλαρά από το ΚΕΕΛΠΝΟ! Κίνδυνος εξάπλωσης, εμβολιαστείτε!


Μέο Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης της στη χώρα μας είναι υπαρκτό, προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ένας από τους κύριους επιστημονικούς συμβούλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας εξηγεί ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν. Η σύσταση δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και πολλούς ενήλικες.

«Η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, σταθμίζει τα δεδομένα και ενδέχεται -ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων- να συστήσει πρόσθετα μέτρα», τονίζει.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά

Όπως αναφέρει, σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.
Επίσης, λέει πως η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Εμβολιαστείτε!

Γι’ αυτό, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά.
Τα δεδομένα, δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες και δεν είναι μια ασθένεια που επανεμφανίσθηκε εξαιτίας των μεταναστών.

Όλη η συνέντευξη

Με βάση την πιο πρόσφατη επιδημιολογική παρατήρηση μπορεί να μιλήσει κάποιος για επιδημία ιλαράς στη χώρα μας; Οι αριθμοί τι δείχνουν;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω των συστημάτων «επιδημιολογικής επιτήρησης» (όπως λέγονται), παρακολουθεί την πορεία των νοσημάτων στην Ελλάδα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί, επίσης, τις διεθνείς εξελίξεις. Σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες.

Τι πρέπει να γίνει

Υπάρχει ανησυχία στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα; Ποιο είναι το μέτρο που μπορεί και πρέπει να λάβει άμεσα η Πολιτεία για να ανακόψει την αυξητική πορεία των περιστατικών;
Το ενδεχόμενο της εξάπλωσης της ιλαράς στη χώρα μας είναι υπαρκτό. Τα κύρια μέτρα που μπορούν να ληφθούν, και σε μεγάλο βαθμό λαμβάνονται ήδη, είναι:
Α: Η ευρεία ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις
Β: η εφαρμογή δράσεων εμβολιασμού των παιδιών από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την πρόληψη της ιλαράς, για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της;
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR). Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως για πιο πολύ από 4 δεκαετίες.
Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι αρκετά χαρακτηριστικά: πυρετός με εξάνθημα (δηλαδή, κοκκινίλες-σπυράκια), ενώ συνήθως προηγείται μια φάση με γενικά συμπτώματα (καταρροή κ.λπ.). Ειδική θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει. Χρειάζονται υποστηρικτικά μέτρα και θεραπευτική αγωγή για τυχόν επιπλοκές. Η εξέταση από γιατρό είναι μια καλή πρακτική για να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. Η πλειονότητα των αρρώστων δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

«Είναι σοβαρή ασθένεια»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, πέρα από τα παιδιά που πρέπει να εμβολιάζονται και να κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις, υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν και άλλες ομάδες του πληθυσμού;
Ναι, οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν περάσει ιλαρά. Αυτοί θα πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάριά τους και εάν δεν έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου (με τη μορφή του μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή του μικτού εμβολίου MMR) θα πρέπει να συμπληρώσουν τις δόσεις που χρειάζονται.
Γιατί πρέπει να ελέγξουμε ξανά την ιλαρά; Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της και ποια η πιο σοβαρή;
Η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια. Σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.
Γιατί η επανεμφάνιση της ιλαράς που θεωρείται μια παιδική αρρώστια μας ανησυχεί σε επίπεδο δημόσιας Υγείας. Ο φόβος εστιάζεται στις επιπλοκές της;
Κατ’ αρχάς «παιδικές αρρώστιες» δεν υπάρχουν πια, δηλαδή δεν είναι πια αναμενόμενο ή ανεκτό όλα σχεδόν τα παιδιά να περνάνε κάποια αρρώστια. Κι αυτό γιατί τώρα έχουμε τα εμβόλια. Η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει επίσης την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Ανυπόστατη η φημολογία για τα εμβόλια

Σε ποιό βαθμό εκτιμάται πως το εντιεμβολιαστικό κίνημα που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέβαλε στην επανεμφάνιση της ιλαράς στη χώρα μας;
Ίσως είναι ακριβέστερο να μιλάμε για αντιεμβολιαστικές απόψεις και όχι για κίνημα, γιατί κίνημα δεν είναι. Το φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη διασπορά της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ενδέχεται αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα εάν η επιδημική έξαρση επεκταθεί περισσότερο.
Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά, και του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) ειδικότερα.
Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με ειδικούς πληθυσμούς, συμπεριφορές αλλά και ολιγωρία της Πολιτείας, οι οποίοι ενδεχομένως συνέβαλαν στην επανεμφάνιση της ιλαράς;
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σημερινή επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα συνδέεται με την εξάπλωσή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες έχουμε πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είναι συνέπεια του κύματος προσφύγων και μεταναστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι από το 2016 όλοι -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- έχουν δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, υπάρχουν ακόμη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης.
Τι επιπλέον μέτρα σχεδιάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ; Υπάρχει ενδεχόμενο η κατάσταση να οδηγηθεί εκτός ελέγχου;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, σταθμίζει τα δεδομένα. Ενδέχεται -ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων- να συστήσει πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον έλεγχο μιας επιδημίας τα οποία εφαρμόζονται κάθε φορά πρέπει όχι μόνο να είναι αποτελεσματικά αλλά και να ακολουθούν την «αρχή της αναλογικότητας» προκαλώντας το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ! Για νέα μέτρα το 2018 μας προετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ



Το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, άφησαν ανοιχτό πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσαν ότι για φέτος αναμένεται υπεραπόδοση και παραδέχτηκαν ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, διόρθωση στη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών καθώς, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το 2017, δημιουργεί κίνητρο για να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Τα πεδία ανησυχίας στην παρούσα διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι τόσο τα προαπαιτούμενα, όσο οι διαθέσεις του ΔΝΤ, που όπως επισήμαναν, ανησυχούν ακόμη και το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η έκβαση των γερμανικών εκλογών.
Το δημοσιονομικό μέτωπο
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.
Για το πόση θα είναι η δημοσιονομική «τρύπα» το επόμενο έτος, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι, αν υπάρξει, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος».
Οι τελικές αποφάσεις για το 2018 και για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα και πόσα θα είναι αυτά, εξαρτώνται από τα συνολικά έσοδα. «Θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, η επισκόπηση δαπανών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε», είπαν.
Έξοδος στις αγορές
«Μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες θα γίνουν και άλλες προσπάθειες εξόδου στις αγορές, είτε είναι για νέο χρήμα είτε για διαχείριση του χρέους που ήδη υπάρχει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Μέρισμα φέτος
Σχετικά με το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν ότι το μέρισμα συμφωνήθηκε να μην διατεθεί φέτος για τις συντάξεις. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι σχετίζονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με αναπτυξιακά προγράμματα.
Ανέφεραν ότι έχει ήδη γίνει ένας σχεδιασμός κατανομής ανάλογα με το ύψος του μερίσματος που μπορεί να είναι 300 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ ή 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.
Πρόβλημα στα επιδόματα
Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην μείωση των επιδομάτων. «Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων» ανέφεραν και ουσιαστικά ζητείται «αναδιάρθρωση χωρίς να μειωθεί ο προυπολογισμός». Αλλά, εξήγησαν ότι αυτό μπορεί «να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα».
Ο πραγματικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος», είπαν. Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.
Σε ερώτημα αν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ απάντησαν με νόημα ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων.
Τράπεζες
Ως προς το ζήτημα που θέτει το ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ». Πρόσθεσαν ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR, εάν το ζητήσει η ΤτΕ, θα δούμε. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη του 2017″. Τα στοιχεία που θα ληφθούν τότε για τις τράπεζες, πρόσθεσαν, «θα περιλαμβάνουν δύο χρόνια ανάπτυξης, δύο χρόνια υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που θα καλυτερεύει την εικόνα των τραπεζών».
«Δεν ανησυχούμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές»
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,  ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να στείλει τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να αιτηθεί τη δεύτερη υπο-δόση αξίας 800 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επίτευξη του στόχου», σημείωσαν.
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το υπουργείο μεταφέρει τα λεφτά στους φορείς και αυτοί με την σειρά τους πληρώνουν και έτσι «χάνεται η εποπτεία του Υπουργείου». Για παράδειγμα είπαν ότι «πρέπει ο Ξανθός να κυνηγήσει τα νοσοκομεία που έχουν πολλούς προμηθευτές, αυτό εξηγεί γιατί παίρνει καιρό από την μία πλευρά να μαζέψει όλα τα στοιχεία και από την άλλη να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Πεδία ανησυχίας
Για τις γερμανικές εκλογές, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι «αν είναι μία κυβέρνηση φιλελεύθερων με το CDU δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλεοψηφία».
Ξεχωριστά είπαν ότι στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί και το θέμα παράτασης της επιβολής του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικό πρόβλημα.
«Σούπερ ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο»
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι «το ΑΕΠ θα πάει σούπερ το 3ο τρίμηνο» αν και προέβλεψαν χαμηλότερες “πτήσεις” το 4ο τρίμηνο καθώς «πάντα είναι χειρότερα τα πράγματα μετά το 3ο τρίμηνο και ειδικά φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο κακά». Εκτίμησαν ότι στο σύνολο του έτους «ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% ενδεχομένως να είναι εφικτός».

ΝΕΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! Ποιοι θα πληρώσουν ένα ακόμα χαράτσι




Η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» νόμο του 1931 που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να εισπράξουν τα χρήματα -μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις -που δαπάνησαν για την απαλλοτρίωση αυτών των οικοπέδων και ήδη ορισμένοι δήμοι έχουν κινήσει τη διαδικασία στέλνοντας τα σχετικά «ραβασάκια».Ο επίμαχος νόμος 5269/1931, ο οποίος τροποποιήθηκε το 1989, προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ‘’Ελευθερίας του Τύπου’’,  την καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης από τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης, με το σκεπτικό ότι με τη δημιουργία μιας πλατείας ή ενός άλσους το ακίνητο αναβαθμίζεται και ανεβαίνει η εμπορική του αξία.
Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων!© Sofokleousin.gr Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων!
Το κόστος της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πρόσοψης του κάθε κτιρίου προς την πλατεία ή το άλσος που δημιουργήθηκε. Αν το κτίριο είναι πολυκατοικία, το ποσό διαιρείται με παρονομαστή τα διαμερίσματα, όπως συμβαίνει με τα κοινόχρηστα.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών με την ρύθμιση που πέρασε στον νόμο 4483/2017 δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη τους προς τους δήμους για τις απαλλοτριώσεις μέσα σε 15 χρόνια.