Ποιες σημαντικές διατάξεις θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Αρκετές διατάξεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κόμβου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που θα αφορούν :

1) Την αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα, που απασχολεί πολύ τους μηχανικούς και τους δικηγόρους. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

2) Την δυνατότητα ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων για
μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές με την απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

3) Την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών από τον Ε.Φ.Κ.Α.

4) Την υποχρέωση δήλωσης των υπερωριών  πριν την πραγματοποίησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

5) Το δικαίωμα στους αγρότες να εξαγοράζουν με μικρή εισφορά πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

6)  Νέες ευέλικτες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες κυρώσεων (έως και κλείσιμο επιχείρησης) για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

7) Ρυθμίσεις για την επέκταση της προστασίας που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα, και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

8) Ρυθμίσεις για τους απλήρωτους εργαζομένους.
9) Ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της  κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από  ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.
10) Ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, από ιατρικού που είναι έως σήμερα. Ενδεικτικά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών αρχών να προχωρήσουν σε καθολικό σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους.
11) Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει την ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους και τη μέθοδο Μπράιγ (Braille) ως επίσημη μέθοδο γραφής, ανάγνωσης και επικοινωνίας των τυφλών.
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36502

Δεν υπάρχουν σχόλια: