Τι αναμένεται να αλλάξει στις δηλώσεις για όλους τους φορολογούμενους

Νωρίτερα επιδιώκεται να γίνει φέτος το ραντεβού των φορολογούμενων με την εφορία, καθώς στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η πρεμιέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Τaxisnet είναι να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση μελετάται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός εξόφλησης των φόρων, με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να δηλώνει πρόσφατα ότι εξετάζονται «όλες οι περιπτώσεις ώστε κάποιοι φόροι να πληρώνονται σε περισσότερες δόσεις».
Το σχέδιο που φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών αφορά σε πρώτη φάση την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε έως τέσσερις διμηνιαίες δόσεις από τρεις που ισχύει σήμερα ή ενδεχομένως και σε έως 8 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο που θα δείχνει το εκκαθαριστικό σημείωμα είτε σε 4 διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου ή σε 8 μηνιαίες δόσεις στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος με τον μήνα.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης σημειώνουν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να κάνουν καλύτερη διαχείριση ή διαφορετικά να «σπάσουν» σε μικρότερα ποσά τον οφειλόμενο φόρο. Επίσης εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα βάλει φρένο στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς οι φορολογούμενοι θα μπορούν ευκολότερα να ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποίες θα έχουν σπάσει σε περισσότερες δόσεις.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, εξετάζεται να εισπράττεται κάθε μήνα προκαταβολικά από την αρχή του έτους. Το καλοκαίρι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι φορολογικές Αρχές να βεβαιώνουν τον ΕΝΦΙΑ από την αρχή κάθε έτους και με την έκδοση προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να τον πληρώνουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου.
Αν και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα διευκολύνει τους φορολογουμένους καθώς οι πληρωμές των ετήσιων φορολογικών τους υποχρεώσεων δεν θα πέφτουν μαζεμένες στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο αλλά θα απλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, το θέμα είναι ότι οι φορολογούμενοι αποκτούν ακόμη πιο στενές επαφές με την Εφορία.
Σήμερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια εξοφλείται σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/4438267/ti-anamenetai-na-allaxei-stis-diloseis-gia-oloys-toys-forologoymenoys?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

Δεν υπάρχουν σχόλια: