«Antio sas, Ευρώπη» – θλίψη αλλά και ενθουσιασμός για το Brexit στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Αλλοι πανηγυρίζουν, άλλοι όμως φοβούνται το μεγάλο άλμα της Βρετανίας προς το άγνωστο, καθώς από το βράδυ η χώρα βγαίνει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το παράξενο μείγμα ενθουσιασμού, εθνικισμού και ανησυχίας αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα των τρόπον τινά ιστορικών εκδόσεων της Παρασκευής
Protagon Team
31 Ιανουαρίου 2020, 11:11
-
To ξημέρωμα της Παρασκευής ήταν ιδιαίτερο για τους Βρετανούς. Για τελευταία φορά ξύπνησαν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσοι διάβασαν το πρωί εφημερίδα το κατάλαβαν, είτε από την καλή είτε από την ανάποδη – τα πρωτοσέλιδα αντικατόπτρισαν από τη μία τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit και από την άλλη τον φόβο και τον σκεπτικισμό όσων ακόμα επιμένουν ότι η παραμονή στην Ενωση ήταν (και είναι) προς το συμφέρον του βρετανικού λαού.
«Ναι, τα καταφέραμε!», έγραψε η φανατική Daily Express, ένα λαϊκό ταμπλόιντ φύλλο που υπήρξε βασικός υποστηρικτής του Brexit με διαπρύσια πρωτοσέλιδα κατά της ΕΕ εδώ και χρόνια.
Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», ήταν ο τίτλος της Daily Mail, μιας άλλης εφημερίδας που τάχθηκε υπέρ του Brexit. «Στις 11 το βράδυ το περήφανο έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ – πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».
Στον αντίποδα, η κεντροαριστερή εφημερίδα The Guardian, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, κυκλοφόρησε με τον χαρακτηριστικό και απαισιόδοξο τίτλο: «Το μικρό νησί». Σημείωσε δε πως το Brexit είναι «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».
Ο Independent κυκλοφόρησε με έναν αποχαιρετισμό σε όλες τις γλώσσες – και στα ελληνικά: «Antio sas».
H εφημερίδα i που θεωρείται «αδελφή» του Independent –αν και είναι πλέον ιδιοκτησία της ευρωσκεπτικιστικής Daily Mail– κυκλοφόρησε με τίτλο: «Το άλμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο άγνωστο».
Οι Times δημοσίευσαν στο πρωτοσέλιδό τους ανάλυση με τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.
«Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», ήταν ο τίτλος των Times, που βλέπουν προς την επόμενη ημέρα.
Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μείγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».
«Ηταν ένα φοβερό ταξίδι», ήταν ο τίτλος της City AM, εφημερίδας που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το Brexit να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ. Ανάμεσά τους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος του Brexit ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.
«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», ανέφερε η Daily Telegraph, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.
Η ταμπλόιντ Daily Mirror αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού της όχι στο Brexit, αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.
Στη Σκωτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.
Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η Daily Record είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά Brexit εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι». Πηγή: Protagon.gr
Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές
Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.
Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.