Οδήγηση σε σήραγγες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε [βίντεο]

Νίκος ΛάμπρουΚυριακή, Οκτωβρίου 24, 2021 Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας έχουν πλέον πολλές σήραγγες και η οδήγηση σε αυτές πρέπει να είναι προσεκτική, ενώ συγκεκριμένοι κανόνες πρέπει να διέπουν την συμπεριφορά μας όταν κινούμαστε μέσα σε αυτές. Ειδικότερα: Ανάβουμε πάντα τα “μεσαία” φώτα πριν την είσοδό μας στη σήραγγα. Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα τουλάχιστον 50 μ. Αποφεύγουμε τις άσκοπες αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας. Δεν κινούμαστε ποτέ όπισθεν και δεν σταματάμε εντός της σήραγγας παρά μόνο αν υπάρχει ζήτημα έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης εντός της σήραγγας: Ανάβουμε τα «αλάρμ» του αυτοκινήτου μας και διατηρούμε τουλάχιστον 5μ. απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αν η κυκλοφορία σταματήσει και το όχημά μας ακινητοποιηθεί, σβήνουμε τον κινητήρα, κλείνουμε τα παράθυρα και φροντίζουμε να μην καπνίσουμε εντός του οχήματος. Δε κάνουμε ποτέ αναστροφή εντός της σήραγγας. Ακολουθούμε πιστά τα μηνύματα των φωτεινών πινακίδων ή τις υποδείξεις των αρμοδίων.
Σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης εντός της σήραγγας: Ανάβουμε τα «αλάρμ» και προσπαθούμε να μετακινήσουμε το αυτοκίνητό μας στο δεξί άκρο της σήραγγας. Σε κάθε περίπτωση σβήνουμε τον κινητήρα. Κατεβαίνουμε από το όχημα, αφήνοντας τα κλειδιά στη μηχανή και τις πόρτες ξεκλείδωτες. Στεκόμαστε σε ασφαλή θέση στο πεζοδρόμιο ή στους χώρους στάθμευσης εκτάκτου ανάγκης. Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε όχημα εντός της σήραγγας: Αν είναι δυνατόν, οδηγούμε το όχημα εκτός της σήραγγας. Αν όχι, προσπαθούμε να το οδηγήσουμε στο δεξί άκρο, σβήνουμε τον κινητήρα και το εγκαταλείπουμε αφήνοντας τα κλειδιά στη μηχανή και τις πόρτες ξεκλείδωτες. Αν γνωρίζουμε, χρησιμοποιούμε τους πυροσβεστήρες που βρίσκονται εντός της σήραγγας για να σβήσουμε τη φωτιά. Πορευόμαστε προς την κοντινότερη έξοδο κίνδυνο, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. https://aliartos-boiotias.blogspot.com/2021/10/blog-post_627.html?fbclid=IwAR2DCArsP_J8bIOisJhPOBATaPPmUDuCFDIVz6eJOxc-3cvg5-KXYyiRZs8

Δεν υπάρχουν σχόλια: