Η Δική σου Διαιτα.......

Οταν σε ρωτάνε τι είναι αυτό που σε παχαίνει ή που σε εμποδίζει να χάσεις κιλά, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι μία τεράστια πίτσα ή ένα λαδωμένο σουβλάκι. Σίγουρα πάντως η πρώτη σκέψη σου δεν είναι το καθημερινό σου άγχος. Εσύ πώς αντιμετωπίζεις το στρες; Το αγνοείς, το αναλύεις ή απλώς σε παίρνει από κάτω; Ο τρόπος με τον οποίο το...

αντιμετωπίζεις μπορεί να σε εμποδίζει να χάσεις κιλά, ανεξάρτητα από τη δίαιτα που κάνεις. Σύμφωνα με έρευνες του Ρόμπερτ Κούσνερ, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νόρθγουεστερν, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο επιτυχημένη θα είναι η δίαιτα που θα ακολουθήσεις. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις αδυναμίες της προσωπικότητάς σου μπορείς να φτάσεις στο στόχο σου: να χάσεις κιλά.
Ο κριτής
Είσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου. Εστιάζεις την προσοχή σου μόνο σε μέρη του σώματός σου που δεν σου αρέσουν, όπως η κοιλιά και το στήθος, και μετά γενικεύεις αυτήν την ατέλεια στην υπόλοιπη ζωή σου λέγοντας στον εαυτό σου ότι δεν αξίζεις τίποτα.
Το πλάνο σου
1. Αλλαξε προοπτική. Κάνε μία λίστα με όλα αυτά που έχεις πετύχει στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή σου. Θα παρατηρήσεις ότι τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σου δεν έχουν σχέση με το σώμα σου.
2. Σταμάτα να προσέχεις μόνο τα προβληματικά σημεία του σώματός σου όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Αντί γι' αυτό, προσπάθησε να δεις το σώμα σου συνολικά.
3. Γίνε θετικός. Αντί να βρίζεις τον εαυτό σου που δεν έχεις καταφέρει να αποκτήσεις το σώμα που θες, συμπεριφέρσου στον εαυτό σου με σεβασμό αναγνωρίζοντας ότι το σώμα σου δεν είναι το ιδανικό και ότι πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό.
Ο βιαστικός
Η καθημερινότητά σου φαίνεται να είναι ένα διαρκές τρέξιμο, χωρίς στο τέλος να προλαβαίνεις τίποτα. Αυτή η προσωπικότητα δύσκολα βρίσκει χρόνο να προγραμματίσει σωστά γεύματα και να κάνει γυμναστική.
Το πλάνο σου
1. Βάλε προτεραιότητες σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Μπορεί να μοιράζεις το χρόνο σου με τους φίλους σου, τη δουλειά και την ξεκούραση. Αν όμως αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε έναν τομέα, τότε βρες τρόπους να επιφέρεις ισορροπία, έτσι ώστε να έχεις χρόνο για όλα.
2. Υποστήριξη από άλλους. Στη δουλειά, όταν είναι εφικτό, ανάθεσε σε άλλα άτομα να κάνουν κάποιες εργασίες. Βρες χρόνο να είσαι με φίλους. Ερευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές έχουν και χαμηλότερη πίεση.
3. Βρες χρόνο για ύπνο και ηρεμία. Προσπάθησε να κλέβεις μισή ώρα την ημέρα χωρίς να έχεις την τηλεόραση ανοιχτή και χωρίς να μιλάς σε κανέναν. Απλώς διάβασε ένα βιβλίο ή πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια. Η τέχνη του να μένεις μόνος σου φαίνεται πως έχει ξεχαστεί στα βάθη του χρόνου. Αν το κάνεις αυτό, θα σου δώσει δυνάμεις για να συνεχίσεις την υπόλοιπη μέρα σου.
Ο αναβλητικός
Αυτά τα άτομα συνεχώς αναβάλλουν τις προσπάθειές τους να χάσουν κιλά. Ενώ θέλεις να χάσεις κιλά έχεις πάντα κάποια δικαιολογία για το λόγο που δεν μπόρεσες να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής: πολλή δουλειά, έδινες εξετάσεις, ταξίδια, γενέθλια, γιορτές, ήρθε η θεία η Κούλα από το χωριό (που είναι και χρυσοχέρα), πέθανε το καναρίνι σου. Κάθε φορά υπάρχει κάποια δικαιολογία. Δεν είσαι ο μόνος. Ερευνες δείχνουν ότι 1 στα 5 άτομα είναι αναβλητικό.
Το πλάνο σου
1. Κάνε λίστα με τα υπέρ και τα κατά πριν κάνεις δίαιτα. Τα υπέρ μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια, απώλεια βάρους. Τα κατά μπορεί να είναι περισσότερος χρόνος για ετοιμασία γευμάτων. Οταν έχεις κάνει αυτήν τη λίστα, σκέψου διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις μια δίαιτα πιο ευχάριστη - π.χ. φτιάχνοντας πικάντικα γεύματα χωρίς πολλές θερμίδες ή επιβραβεύοντας τον εαυτό σου κάθε φορά που κατακτάς έναν μικρό στόχο.
2. Βάλε μικρούς στόχους, που είναι εύκολο να πετύχεις, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να τους αναβάλλεις συνεχώς. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις ότι θα τρως πρωινό κάθε μέρα για να τα καταφέρεις. Π.χ. πήγαινε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσεις γάλα και δημητριακά και ξύπνα 10 λεπτά νωρίτερα.
3. Γράψε τους στόχους σου και την πρόοδό σου σε ένα ημερολόγιο. Ετσι, για παράδειγμα, μπορείς να τσεκάρεις ακριβώς πόσες ήταν οι μέρες που έφαγες πρωινό.
Ο απαισιόδοξος
Αν είσαι ο τύπος που πιστεύει ότι καμία δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική, τότε είσαι ο απαισιόδοξος. Ερευνες δείχνουν ότι έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από τους αισιόδοξους, ίσως γιατί δεν βλέπουν τις ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καλυτερέψουν τη ζωή τους.
Το πλάνο σου
1. Πρώτα συνειδητοποίησε ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις τα γονίδιά σου, όμως έρευνες δείχνουν ότι οι συνήθειες και οι αποφάσεις μας είναι το ίδιο σημαντικές με την κληρονομικότητα.
2. Σταμάτα τις απαισιόδοξες σκέψεις σου. Ετσι, για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι ότι αυτή η δίαιτα θα πάει στον κουβά μαζί με όλες τις προηγούμενες, σκέψου ότι ήταν αποτελεσματική για άλλους και μπορεί να γίνει και για σένα.
3. Βοήθα τον εαυτό σου. Μήπως δεν φταίει η δίαιτα, αλλά κάτι άλλο; Ψάξε και βρες που πρέπει να πέσει το βάρος της αλλαγής στη ζωή σου και κάνε κάτι γι' αυτό.
Ο τελειομανής
Θαυμάζεις τα ελβετικά ρολόγια, την BMW και τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Κάθε καλολαδωμένη μηχανή είναι για σένα έργο τέχνης. Δεν χάνεις όσο γρήγορα θα ήθελες κι αισθάνεσαι απογοητευμένος ακόμα κι όταν έχεις κάνει πρόοδο.
Το πλάνο σου
1. Θέσε το στόχο σου. Συνειδητοποίησε, όμως, ότι δεν έχεις απόλυτο έλεγχο στο πώς αντιδρά ο οργανισμός σου στη δίαιτα και τη γυμναστική.
2. Σημείωσε άλλα οφέλη που θα έχεις αν τρως σωστά και γυμνάζεσαι -εκτός από την απώλεια βάρους- όπως ενέργεια και καλύτερο ύπνο.
3. Βάλε πρώτα έναν μικρό στόχο απώλειας βάρους 10%. Για παράδειγμα, αν ζυγίζεις 90 κιλά, το 10% θα είναι απώλεια 9 κιλών. Μπορεί να μην είναι το βάρος των ονείρων σου, αλλά έρευνες δείχνουν ότι άτομα μπορούν να χάσουν και να συντηρήσουν με σχετική ευκολία μια απώλεια του 10% του συνολικού βάρους τους. Επιπλέον, αυτή η απώλεια αρκεί για να δεις βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και πίεσης. Οταν φτάσεις σε αυτόν το στόχο, μπορείς να χάσεις κι άλλο βάρος αργότερα.

www.menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: