ΑΙΔΩΣ......Τους ζητούν να δουλεύουν με μπλοκάκι....(ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ)


Eurokinissi
Στο σκλαβοπάζαρο των συμβάσεων έργου με μπλοκάκι, αντί για πλήρη και σταθερή δουλειά, επιχειρεί να οδηγήσει η συγκυβέρνηση τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τις προσλήψεις των οποίων άνοιξαν 85 απ' τα 150 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.Αυτή η τακτική που - πέρα απ' το ότι απειλεί με κλείσιμο τουλάχιστον 90 κλίνες ΜΕΘ - λειτουργεί σαν ένας ακόμα πολιορκητικός κριός σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Πριν δυο χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προσλάβουν νοσηλεύτριες με διετείς συμβάσεις μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επειδή δε δίνονταν κονδύλια για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αρχικά προσλήφθηκαν, με μια χρονική κλιμάκωση, 200 νοσηλεύτριες και ακολούθησαν άλλες 100.
Ηδη, απ' τις 17.10.2011 η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με επιστολή της προειδοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον λήγουν οι συμβάσεις 94 νοσηλευτών και 28 επικουρικών μέσα στο 2011 και 75 νοσηλευτών και 18 γιατρών μέσα στο 2012. Ετσι, έμπαιναν σε κίνδυνο να κλείσουν 40-50 κλίνες το 2011 και 35-45 κλίνες το 2012. (Μάλιστα κάποιες κλίνες, όπως στο «Αττικόν», έκλεισαν μόλις έληξαν οι συμβάσεις).
Στις 20.12.2011 έγινε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, στην οποία αποφασίστηκε η παράταση των συμβάσεων των υπηρετούντων νοσηλευτών στις ΜΕΘ με την ταυτόχρονη υπόδειξη να γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ετσι οι συμβασιούχες νοσηλεύτριες επανήλθαν στη δουλειά τους.
Ομως, τις τελευταίες μέρες οι συμβασιούχες που συνέχισαν την εργασία τους δέχονται πιέσεις τόσο απ' το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και από διοικήσεις νοσοκομείων να υπογράψουν συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Δηλαδή, θα πρέπει να αυτασφαλιστούν στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» - όπου εργάζονται 30 με διετείς συμβάσεις - έγινε προχτές παράσταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ χτες διοργανώθηκε σύσκεψη στην οποία μετείχαν συμβασιούχες - εκτός απ' τον «Ευαγγελισμό» - απ' τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Σισμανόγλειο», «Τζάνειο» και «Ασκληπιείο». Ακολούθησε παράσταση στη Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» με αίτημα να παραταθούν οι συμβάσεις.
Με αυτές τις επιλογές η κυβέρνηση επιτείνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στις ΜΕΘ. Για παράδειγμα στον «Ευαγγελισμό» θα έπρεπε να υπηρετούν - με βάση τα διεθνή στάνταρντς - 180 νοσηλεύτριες για 30 κρεβάτια ΜΕΘ και 20 κρεβάτια Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Το κατώτερο όριο - παραβιάζοντας και τα διεθνή στάνταρντς - που έβαλαν οι υπεύθυνοι ήταν ότι έπρεπε να υπηρετούν 130 νοσηλεύτριες. Τελικά υπηρετούν 109, εκ των οποίων οι 30 είναι συμβασιούχες και 21 συμβασιούχων οι συμβάσεις λήγουν τώρα!...            http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6%2F1%2F2012&id=13856&pageNo=28&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: