Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία για τα 30 εκατ. στα κόμματα σε θύελλα διαφωνιών.....


Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία για τα 30 εκατ. στα κόμματα σε θύελλα διαφωνιών περί αντιστυνταγματικότητας. Τους «άδειασε» ο Γιαννίτσης

Την απουσία από τη Βουλή επέλεξαν πολλοί βουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Γ. Ραγκούσης, Ε. Παναρίτη, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Σ. Ξυνίδης, Άρ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Όλ. Κεφαλογιάννη, Φ. Πιπιλή,  Χ. Αράπογου, Τσουμάνη- Σπέντζα), προκειμένου να μη ψηφίσουν την τροπολογία
για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με 30 εκατ. ευρώ , την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως αντισυνταγματική ή έστω προκλητική, αλλά υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Θύελλα προκλήθηκε για τα «30 αργύρια» στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας - του «ναού της Δημοκρατίας»- πρίν κλείσει.
 Επί  των 215 παρόντων,  «ναι» ψήφισαν  155  βουλευτές, «όχι» 56, «παρών» 3 ενώ 75 απουσίαζαν. Από το ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή-Tέντε.  Υπερψήφισαν την τροπολογία, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και καταψήφισαν ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες,  ΔΗΣΥ,  Κοινωνική Συμφωνία, Παρών ψήφισε το ΚΚΕ.
Να σημειωθεί ότι η θετική ψήφος στην τροπολογία από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, προοιωνίζει πιθανή επιστροφή τους στα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων (Αποστολάκη, Τσετίν Μάντατζη, κ.α).
Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, η Βουλή απέρριψε το αίτημα όχι ως αβάσιμο, αλλά ως διαδικαστικά εκπρόθεσμο!
Αντεπίθεση Γιαννίτση στα κόμματα
Ήταν τόση η ένταση στη Βουλή, ώστε ο εισηγητής υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, είπε στη δευτερολογία του σήμερα: ««Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της». Μάλιστα αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας για αντιφάσεις τους επικριτές του οι οποίοι ήταν πολιτικά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και θα μπορούσαν να καταθέσουν άλλη τροπολογία, υπονοώντας σαφώς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Έριξε δε το «γάντι» λέγοντας ότι μπορούν  τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ποιοι  από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες;»
Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;»
Ο υπουργός σημείωσε την ανάγκη τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» .
Μπακογιάννη: Αντισυνταγματική η τροπολογία
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ΝτόραΜπακογιάννη, την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και διεμήνυσε πως ακόμα και αν περάσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Κάλεσε τον ίδιο τον  πρωθυπουργό  να δώσει τώρα εντολή να ανακληθεί και να μην προχωρήσει η ψηφοφορία . Τόνισε πως αν παρά ταύτα η τροπολογία «ψηφιστεί τυχόν από τους βουλευτές των δύο κομμάτων -υπάρχει ατομική ευθύνη των βουλευτών- θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε στην πράξη τις διοικητικές πράξεις που θα παραχθούν από αυτήν» .
Εξαπέλυσε επίθεση στους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προωθούν μια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματά τους να ανοίξουν το συρτάρι του δημόσιου ταμείου και να πάρουν όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκλογές», παρατήρησε και μάλιστα προσδιόρισε το σχετικό ποσό στα 30 εκατ. ευρώ το οποίο παίρνουν από τους αγρότες καταθέτες της Αγροτικής Τράπεζας. Και όλα αυτά, πρόσθεσε, συμβαίνουν ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να βρουν λύσεις για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ και αρνούνται να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα.
Γ. Καραζαφέρης: Κλοπή
«Πρόκειται για κλοπή από το ισχνό πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη», δήλωσε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Δεν είναι δυνατόν, αυτήν την περίοδο, να δίνονται 30 εκατομμύρια στα κόμματα. Να κάνει ο καθένας το κουμάντο του!» ... «Δεν πρέπει να δοθούν λεφτά. Είναι άνισος ο αγώνας. Τα σπαταλήσανε όπως τα σπαταλήσανε. Λεφτά πήρανε και τα σπαταλήσανε. Επειδή αυτά γίνανε προβληματικές επιχειρήσεις, όπως κι εσείς είπατε στην πρωτολογία σας, δεν σημαίνει ότι αντέχει ο λαός, ο καταδυναστευμένος λαός, ο πεινασμένος λαός, να βάλει το χέρι στην τσέπη για να δώσει κεφάλαια στα κόμματα τα προβληματικά». Πρότεινε δε, «υπηρεσιακή κυβέρνηση για να πάμε σε δίκαιες εκλογές».  
Άκουσα την κοινή υπερασπιστική θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τα ίδια πράγματα! Έχουμε τύπο και ουσία. Έστω ότι ο τύπος είναι με την πλευρά τους, η ουσία όμως; Είναι συνταγματικό ή αντισυνταγματικό; Γιατί φοβόμαστε να το πούμε στον ελληνικό λαό; Πιστεύω ότι η κα Μπακογιάννη έχει απολύτως δίκιο, να θέσουμε το θέμα σε συζήτηση και να μη φοβόμαστε. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά! Τόσα ώστε να γελοιοποιούνται κάποιοι!».
ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίσαμε αλλά...
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία αναφέρει:
«Η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταψήφισε την Τροπολογία που προστατεύει ή απαλλάσσει κατά απαράδεκτο τρόπο τα χρηματοδοτούμενα κόμματα από υποχρεώσεις, συνέπειες και βάρη (κατάσχεση ή εκχώρηση), τα οποία όμως εξακολουθεί να έχει κάθε φτωχός πολίτης που δανείζεται από τράπεζες ακόμα και για βασικές βιοτικές του ανάγκες. Εναντιώθηκε, επίσης, και στην προκαταβολή δόσεων επί τη βάσει εκλογικής καταγραφής του παρελθόντος. Η εναλλακτική, όμως, λύση δεν μπορεί να είναι τα κόμματα των πλουσίων και των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων.  Η ύπαρξη και η αυτόνομη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων αποτελεί προϋπόθεση και πυλώνα της Δημοκρατίας. Η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα είναι η έμπρακτη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των κομμάτων και πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους».
Π. Καμμένος: Αντιστυνταγματικό
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε:  «Στο σημείο αυτό που έχει φτάσει ο Ελληνικός λαός σε απόλυτη δυστυχία, την ώρα που τρέχουν τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, με προκλητική συμπεριφορά να συμφωνούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να δοθούν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν εκλογές ενισχύοντας τα μεγάλα κόμματα κατά παράβαση ουσιαστικά των άρθρων του Συντάγματος. Υπάρχειπλήρης δυσαρμονία μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τουεκλογικού σώματος και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο στα πλαίσια τωναρμοδιοτήτων του να πράξει τα δέοντα».  

Ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, σχολίασε εκτός Βουλής: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίσαμε την τροπολογία ως ένα σκανδαλώδες ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στον εαυτό του και ως προσβολή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πνίγονται στα χρέη. Οι βουλευτές των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από κομματικές σκοπιμότητες. Ή μήπως φοβούνται πως θα τους διαγράψουν επειδή αρνήθηκαν μια μορφή διαγραφής κομματικών χρεών»;



Πηγή

1 σχόλιο:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

μμμμ ντρέπονται, μα... θα τα πάρουν...