Ο εφιάλτης της ανεργίας...........


Η έκθεση τονίζει την έντονη ανησυχία των γραφειοκρατών, για το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας τα 25,3 εκατομμύρια (!), ιστορικά υψηλό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2011, ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 22,7 εκατ. ανέργους, (ποσοστό μικρότερο κατά 11,6%). Το ποσοστό ανεργίας 10,4% σε επίπεδο Ε.Ε. αυξήθηκε σε 17 κράτη- μέλη και οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν εκ νέου, αφενός μεταξύ των χωρών της Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις και αφετέρου μεταξύ των «περιφερειακών» χωρών.Μία πρωτοφανής «ψαλίδα» σε ποσοστό 20,6% διαπιστώνεται μεταξύ του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας (Αυστρία, με 4,5%) και του υψηλότερου (Ισπανία, με 25,1%). Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα με τις χώρες στις οποίες χάθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, σημειώνεται στην έκθεση,ότι στην Ελλάδα χάθηκαν 405.000 θέσεις απασχόλησης, στην Ισπανία 745.000 και την Πορτογαλία 205.000. Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε σε 15 κράτη-μέλη από πέρυσι, φθάνοντας τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ, οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν, πλέον, στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού (+0,4% κατά τη διάρκεια του έτους).
«Μαύρα μαντάτα» για τους νέους- Εκατομμύρια οι υποαπασχολούμενοι
Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την εύρεση εργασίας για τους νέους. Η έκθεση επισημαίνει ότι η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί δραματικά (22,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο) και 12 κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά άνω του 25%,. Στον αντίποδα, μόνο τρία κράτη παραμένουν κάτω από το 10% και πρόκειται για χώρες που ανήκουν στον «προνομιούχο» Βορρά: Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία.
Οι προοπτικές αυτές για τις ευκαιρίες των νέων κατά τη διάρκεια της αναζήτησης δουλειάς στην αγορά εργασίας, αντικατοπτρίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους για μακροχρόνια ανεργία και παρατεταμένη έλλειψη επαγγελματικής δραστηριότητας (αεργία), όπως δείχνει η αύξηση του αριθμού των νέων, οι οποίοι ούτε εργάζονται ούτε παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Παράλληλα με τους ανέργους, καταμετρούνται 8,6 εκατ. υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικού χρόνου -κατά κύριο λόγο γυναίκες- και επιπλέον 10,9 εκατ. άτομα βρίσκονταν σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ αεργίας και ανεργίας, όπως εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας.


(Χάρτης της Ε.Ε.: Ελλάδα και Ισπανία πρωταθλητές στην ανεργία των νέων σε ποσοστό πάνω από 40%. Ακολουθούν η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία).
Συρρίκνωση του εισοδήματος στα νοικοκυριά
Στα συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται και η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Μεταξύ 2009 και 2011 το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά δύο τρίτα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρνητική πρωτιά» σε αυτό τον τομέα κατέχει η Ελλάδα (-15,7%) και ακολουθούν η Ιρλανδία (-9%) και η Λιθουανία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ουγγαρία (άνω του 4%).
Αυτή η εξέλιξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Γαλλία, όπου τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και οι πιο ελαστικές αγορές εργασίας έχουν επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τμήματα του πληθυσμού και έχει προκαλέσει αύξηση της φτώχειας και σε αυτές τις χώρες. Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική δυσχέρεια παραμένει ιστορικά υψηλό. Πάντως, οι πολίτες των χωρών που πλήττονται από τις πιο δραστικές μειώσεις του εισοδήματος είναι, κατά κανόνα, και εκείνες που σχηματίζουν, το πιθανότερο, αρνητική εικόνα για την κοινωνική τους κατάσταση, όπως φαίνεται από το Ευρωβαρόμετρο του 2012 για το κοινωνικό κλίμα.
Θύματα τα παιδιά
«Αγκάθι» για τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τα κράτη-μέλη του Νότου, αποτελεί η παιδική φτώχεια που παρατηρείται σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονέων και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά.
Το ποσοστό των ανήλικων τέκνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) κυμαίνεται από περίπου 10% στη Δανία και τη Φινλανδία, έως άνω του 20% στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.
Το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα των επιδομάτων τέκνων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομικά προσιτή παιδική μέριμνα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, και ιδίως στις μητέρες, να εργάζονται.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έκθεση

Διαβάστε επίσης Ε.Ε.: Στο «κόκκινο» η ανεργία και η παιδική φτώχεια, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 16:43

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

 http://www.zougla.gr/money/article/ftoxeia-eyropi

Δεν υπάρχουν σχόλια: