Στο καλοριφέρ έχει μπει λουκέτο, τα κλιματιστικά «καίνε» πολύ ρεύμα και το τζάκι μολύνει το περιβάλλον. Πώς αλλιώς θα ζεστάνουμε το σπίτι μας οικονομικά και αποτελεσματικά;
Έξυπνες συμβουλές για θέρμανση και ζεστό σπίτι
—Ηλιασμός
Ο ήλιος μπορεί να γίνει σύμμαχος στη θέρμανση, ακόμα και το χειμώνα. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και σηκώστε τις τέντες (αν υπάρχουν) τις ώρες που ο ήλιος “χτυπάει” το σπίτι. Καλό θα είναι να το κάνετε από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ. σε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό, όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, Μηχανολόγος – Μηχανικός του ΕΜΠ και Ενεργειακός Επιθεωρητής, σε σχετικό άρθρο του in2life.gr.
—Θερμομόνωση
Η τοποθέτηση θερμομόνωσης, με κάποιο μονωτικό υλικό, τύπου armaflex στα εξωτερικά δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων θα μειώσει αρκετά τις απώλειες ζέστης μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.
—Μονώστε τα κουφώματα
Οι χαραμάδες στα κουφώματα επιτρέπουν στη ζέστη να φύγει. Σφραγίστε τις χαραμάδες και τοποθετήστε aerostop στο κάτω μέρος της εξώπορτας ή στην περίμετρο των ξύλινων παραθύρων.
—Διακόσμηση για ζεστή ατμόσφαιρα
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ζεστασιά ενός χώρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την θερμοκρασία, όπως π.χ. το χρώμα των τοίχων. Δείτε, λοιπόν, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε στο σπίτι σας «χουχουλιάρικη» ατμόσφαιρα:
—Κουβέρτες και μαξιλάρια
Η εικόνα και μόνο μιας μάλλινης, μοχέρ ή έστω fleece κουβέρτας στον καναπέ ή στο κρεβάτι και μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια, από πλεκτό μαλλί ή από faux γούνα δίνουν την εντύπωση ενός πολύ ζεστού σπιτιού, ακόμα κι αν το καλοριφέρ είναι κλειστό ενώ προσφέρουν και εκ των πραγμάτων, ζεστασιά.
Τις κουβερτούλες σας μπορείτε να τις ρίξετε είτε αντί για ριχτάρια στον καναπέ (π.χ. μία καρό σε μονόχρωμο μπεζ καναπέ θα έδειχνε υπέροχη) είτε να τις τοποθετήσετε διπλωμένες στην άκρη του, για να τις χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύ ζεστές αλλά και λεπτές και απαλές, και να ταιριάζουν χρωματικά με τις υπόλοιπες αποχρώσεις του σπιτιού. Τα δε μαξιλαράκια θα πρέπει να είναι εξίσου ταιριαστά στα χρώματα και πολύ μαλακά για να χώνεστε σε αυτά και να μην θέλετε να σηκωθείτε.
—Κεριά
Ειδικά αν δεν έχετε τζάκι, μερικά αναμμένα κεριά στο κέντρο του τραπεζιού του σαλονιού ή σε άλλα βοηθητικά τραπεζάκια μπορούν, με την φωτιά τους, να προσφέρουν αίσθημα ζεστασιάς στον χώρο. Προτιμήστε μεγάλα κεριά, τα οποία θα τοποθετήσετε πάνω σε δίσκους, σε χρώματα που θα ταιριάζουν με την διακόσμησή σας, σε βαθύ κόκκινο ή σε εκρού, ενώ προτείνουμε να βρείτε κάποια που να αναδίδουν όμορφα αρώματα.
—Υφάσματα
Τα υφάσματα του σπιτιού παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εικόνα της ζεστής -ή μη- ατμόσφαιρας. Έτσι, φροντίστε να έχετε αντικαταστήσει τις αραχνοΰφαντες και ανοιχτόχρωμες κουρτίνες σας από πιο «βαριές» σε γήινους τόνους. Δεν χρειάζεται, όμως να μελαγχολήσετε με τα καφέ και τα σκούρα πράσινα. Το κόκκινο ή το βαθύ πορτοκαλί είναι εξαιρετικά χρώματα για κουρτίνες.
Επίσης, αν έχετε τραπεζομάντηλο στην τραπεζαρία σας, θα πρέπει και αυτό να είναι από κάποιο «βαρύ» ύφασμα, τώρα τον Χειμώνα. Αν αγαπάτε το κλασικό, προτείνουμε ένα τραπεζομάντηλο από μπροκάρ που θα δημιουργήσει αριστοκρατική εικόνα στην τραπεζαρία σας.
—Χρώμα
Το χρώμα στους τοίχους ή ως διακοσμητική πινελιά σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπορεί αμέσως να «ζεστάνει» την ατμόσφαιρα. Έτσι, μπορείτε να βάψετε κάποιον τοίχο στο χρώμα του κόκκινου κρασιού (σε κόκκινο Βουργουνδίας που είναι φέτος τον Χειμώνα πολύ της μόδας). Αν σας φαίνεται υπερβολικό, προτιμήστε το χρώμα της τερακότα για έναν τοίχο, το οποίο μπορείτε να ταιριάξετε με ένα γλυκό κρεμ για τους υπόλοιπους τοίχους.
Ακόμα, μερικές πινελιές μαύρου στην διακόσμηση μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ζεστασιά, αρκεί να μην το παρακάνετε για να μην «βαρύνει» ο χώρος. Ένα μαύρο βάζο ή μαύρα μαξιλάρια στον καναπέ ή ένα δερμάτινο μαύρο πουφ είναι ό,τι πρέπει.
—Χαλιά και μοκέτες
Εξυπακούεται ότι έχετε στρώσει χαλιά και μοκέτες στο σπίτι σας, τώρα τον Χειμώνα. Τα πιο ζεστά χαλιά είναι τα μάλλινα, ωστόσο αν δεν είναι πολύ καλής ποιότητας μπορεί να «μαδάνε» και να χρειάζεται να βάζετε σκούπα κάθε μέρα για να μαζέψετε το χνούδι τους. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν μοκέτες, οι οποίες δεν μαδάνε και είναι πιο οικονομικές. Κατηγορούνται, όμως, από πολλούς είτε για το συνθετικό υλικό τους είτε επειδή αν είναι μάλλινες μπορεί να βγάζουν «χνούδι». Ό,τι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας. Επίσης, για ακόμα περισσότερη ζεστασιά, φροντίστε να «ντύσετε» κάθε πάτωμα του σπιτιού, ακόμα και αυτό της κουζίνας, με ειδικές αλέκιαστες μοκέτες που μπορείτε να κόψετε στις διαστάσεις που σας εξυπηρετούν.
—Οικονομική θέρμανση
Αν τα παραπάνω δεν αρκούν κι αν το καυστήρας παραμένει άβατο, δείτε με ποιους άλλους οικονομικούς τρόπους μπορείτε να ζεστάνετε το σπίτι σας:
-Σόμπα ξύλου
Προσφέρει καλή θέρμανση, ακόμα και σε ολόκληρο το σπίτι, και είναι αρκετά οικονομική. Ωστόσο, για την εγκατάστασή της, καθώς έχει μπουριά και καμινάδα, απαιτείται ειδικός. Οι τιμές για σόμπες ξύλου ξεκινούν από 150 ευρώ, ωστόσο όσο πιο καλής ποιότητας και πιο αποδοτική σόμπα επιλέξετε, τόσο πιο ακριβά θα σας κοστίσει.
-Σόμπα pellet
Το pellet είναι φυσικό οικολογικό καύσιμο (βιομάζα), που παράγεται κυρίως από ξύλο και άλλη οργανική ύλη και πωλείται σε μορφή μικρών κυλίνδρων. Στην ουσία είναι πεπιεσμένο πριονίδι, το οποίο χάρη στην ελάχιστη υγρασία, την συμπίεση και την ευκολία στην αποθήκευση, βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα της σόμπας. Πωλείται κατά μέσο όρο περίπου κατά 20-27 λεπτά του ευρώ/κιλό (ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου μισό λίτρο πετρελαίου) και το τελικό κόστος θέρμανσης που προσφέρει είναι 50% μικρότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, οι σόμπες pellet είναι πιο ακριβές από τις ξυλόσομπες, με τιμές που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.
-Ηλεκτρικές θερμάστρες – θερμοπομποί – θερμοσυσσωρευτές
Οι συσκευές αυτές επιλέγονται κυρίως από σπίτια που δεν έχουν άλλο μηχανισμό θέρμανσης, τοποθετούνται με απλό τρόπο στους τοίχους του σπιτιού και για να λειτουργήσουν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. θα χρειαστείτε έναν θερμοπομπό ισχύος 400W, o οποίος δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 120 ευρώ (χωρίς το κόστος εγκατάστασης), ενώ η κατανάλωση ρεύματος κατά την χρήση του είναι ανάλογη αυτής ενός κλιματιστικού με inverter.
Πηγή: Mama365
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου