Πώς θα υπολογίζεται στο εξής το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

-Ποιές οι διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων
-Θα επιβάλλεται τεκμαρτός φόρος ανεξάρτητα απο τα δεδομένα που έχουν εμφανιστεί στις φορολογικές δηλώσεις
-Προβλέπεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου.Με έξι κριτήρια θα προσδιορίζεται από δω και στο εξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Όπως γράφει το Έθνος, τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν χθες και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην επίσπευση των διαδικασιών, καθώς μετά από συμφωνία με την τρόικα το νέο μοντέλο εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιστολής της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα διεξαχθεί το Eurogroup στο οποίο θα αποφασιστεί η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, χωρίς να αποκλείεται και προκαταβολική αποδέσμευση επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του Ιουνίου.
Με τις υπουργικές αποφάσεις καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών. Με βασικές τις αναλυτικές οδηγίες οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν από την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσης τους και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Με την εγκύκλιο ορίζονται οι διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα εξής κριτήρια.
1.Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις υπόλοιπες μορφές αποτεμιέυσεων
2.Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία
3.Τις δαπάνες διαβίωσης
4.Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα μισθοδοσίας
5.Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου
6.Τη σχέση τιμής πώλησης στο συνολικό όγκο κύκλου εργασιών
Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλέπεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.
Διαβάστε επίσης

"Χλωμή" η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Για τα καύσιμα σχεδόν αποκλείεται!

Νέα τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες
Θα πέσει στο μισό ο φόρος μεταβίβασης στα ακίνητα
Καμία δίωξη για όσους έβγαλαν μαύρα στο εξωτερικό
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=208605&nslt=1&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: