Μέγαρο Μουσικής: Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει την ταμπακέρα

Στις πλάτες του ελληνικού λαού επιχειρούν τεχνηέντως να φορτώσουν οι κυβερνώντες την αποπληρωμή των δανειακών χρεών του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230.000.000 ευρώ, με τη δρομολογούμενη ανάληψη από το Δημόσιο του συγκεκριμένου χρέους που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" Παναγιώτη Πικραμμένου.
Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση, αλλά αντιθέτως μέσα από διαρροές επιχειρείται να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει την κοινοβουλευτική συναίνεση για τα σχέδιά της. Παράλληλα δεν γνωρίζουμε το ακριβές business plan, παρά μόνο κάποιες πληροφορίες για άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία, το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε χώρους του των γραφείων της ΚΟΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών και εκμετάλλευση των συνεδριακών του χώρων. Προκειμένου να αναλάβει το Δημόσιο ως οφειλέτης και όχι πλέον ως εγγυητής την αποπληρωμή των δανείων, στην προχθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στο Δημόσιο αφ' ενός η πλειοψηφία στο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΑ με έξι μέλη και αφετέρου το νέο κτήριο του Μεγάρου. Υπ' αυτά τα δεδομένα ανοίγουν πάλι τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησής του μέσω ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι δηλώσεις του Γ. Μάνου μετά τη σύσκεψη ότι "ο πολιτισμός δεν πωλείται" ουδόλως δεσμεύουν το Δημόσιο από οποιαδήποτε "αξιοποίηση" του Μεγάρου. Ήδη έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία γύρω απ' αυτή την "αξιοποίηση" και τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα μ' αυτή υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για εύρεση χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να σκέφτεται το κομμάτι του Μεγάρου που δρομολογείται να περιέλθει στο Δημόσιο.
Το γεγονός είναι ότι τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής έχουν περάσει στις πλάτες του ελληνικού λαού ήδη από το 2011. Απλώς τώρα επιχειρείται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος την ταμπακέρα. Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του ΟΜΜΑ, ύψους 95.000.000 ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα
 της Ελλάδος, ενώ ήταν ήδη εγγυητής για δύο ακόμη δάνεια του Μεγάρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους 150.000.000 ευρώ. Αυτά τα δύο δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχαν ληφθεί στις 25.2.2004 (90.000.000) και στις 7.7.2005 (60.000.000). Στο μεταξύ, όμως, εξοφλήθηκαν κάποιες δόσεις των δανείων, έτσι που το χρέος πλέον ανέρχεται στα 230.000.000 ευρώ. Με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γ. Στουρνάρα το Ελληνικό Δημόσιο έπαψε να πληρώνει τις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του Μεγάρου.

Πηγή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: