Τελεσίγραφο από τον Α.Τσίπρα στους δανειστές: "Για εμάς υπάρχει μόνο η ελληνική πρόταση - Take it or leave it"

"Συζητάω μόνο την ελληνική πρόταση και καλώ την ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό!" δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, στέλνοντας τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να ειναι αυτός που θα υποχωρήσει καθώς έχει την λογική με το μέρος του.Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει τον διχασμό, επανέλαβε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός.  Δεν έχουμε λάβει ούτε σχόλια ούτε άλλο κείμενο από τους θεσμούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αιφνιδίασε τους πάντες ο Έλληνας πρωθυπουργός με την δήλωση - μήνυμα προς τους δανειστές λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες όπου θα συαντήσει τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
 «Πάω στις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε πάνω στο σχέδιο συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κείμενο από την πλευρά των δανειστών.Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό, ώστε να επιτευχθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, όπως αυτή που επιθυμεί και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
«Από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει κεταθέσει επισήμως την πρότασή της για έναν έντιμο και αμοιβαία πωφελή συμβιβασμό που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ευρώπη και θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία.Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση αλλά ούτε και κάποιο κείμενο από την πλευρά των εταίρων. Χθες βράδυ, δέχθηκα πρόσκληση να μεταβώ στις Βρυξέλλες και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της κυβέρνησης. Σήμερα είναι απαραίτητο οι θεσμοί να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό που κινείται η ελληνική κυβέρνηση προς όφελος μιας Ενωμένης Ευρώπης.Χρειαζόαμστε την ενότητα και πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Η ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό». Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας ανακοίνωσε πριν λιγο ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος είπε επί λέξη «είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα», προλαμβάνοντας έτσι τη τάση υποχώρησης των δανειστών από τις παράλογες και αδιάλλακτες θέσεις τους. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τόνισε σήμερα από το Παρίσι ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. Ο ίδιος ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα».  Θα απαιτηθεί, συμπλήρωσε, μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά.  H υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκουέρκε, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να εισέλθει σε σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα που «ολοκληρώνονται σήμερα, αύριο ή πάντως πολύ σύντομα»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: