Αγριο κυνήγι σε όλα τα ακίνητα


Επιθεωρήσεις για παρανομίες σε κάθε κτίριο και επανέλεγχος έπειτα από πέντε χρόνια 
΄Αγριο «σαφάρι» για όλα τα ακίνητα!
Ξαφνικές «επιθεωρήσεις» για παρανομίες σε κάθε κτίριο και επανέλεγχος έπειτα από πέντε χρόνια
Μάριος Ροζάκος
Υπό διωγμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, μετά τα αλλεπάλληλα φορολογικά πλήγματα που έχουν δεχτεί, απειλούνται τώρα και με άγριο διαρκές κυνηγητό, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης...
ο πολεοδομικό νομοσχέδιο, που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθιερώνει ένα νέο σύστημα ελέγχων που ισοδυναμεί με μόνιμο σαφάρι σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Επιπλέον, απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ενοικιάσεις ακινήτων, προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για τα νέα αυθαίρετα και εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες εστίες διαφθοράς.
Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, «εμφανίζονται αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξη συμβολαίων, ακόμα και μισθωτηρίων, και νέες επιθεωρήσεις και έλεγχοι ακινήτων, με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και των περιουσιών τους».
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο:
1 Αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως μόνιμους υπόπτους εκτέλεσης αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Οι διατάξεις του όχι μόνο επιβάλλουν να ελεγχθούν όλα τα κτίρια της χώρας από ιδιώτες μηχανικούς, ώστε να λάβουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, αλλά και να διεξάγεται υποχρεωτικά επανέλεγχος ανά πενταετία! Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποστούν απρόκλητες και απρόσκλητες επισκέψεις και αέναες καταγραφές και ελέγχους.
2 Πλήττει τις ενοικιάσεις ακινήτων με τη διάταξη που απαγορεύει την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης για ακίνητα με πολεοδομικές παρανομίες. «Κάθε ιδιοκτήτης που δεν του αρέσει ο ενοικιαστής του ή κάθε ενοικιαστής που δεν του αρέσει το μίσθιο θα μπορούν με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει αυθαιρεσία, πραγματική ή φανταστική, ο μεν πρώτος να εξώσει τον ενοικιαστή, ο δε δεύτερος να μην ξαναπληρώσει ενοίκιο κ.λπ.».
3 Τα πρόστιμα και οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου 2011 εκτοξεύονται σε δημευτικού χαρακτήρα ύψη: το πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου αυξάνεται από το 1/3 της τιμής ζώνης του ακινήτου στο 100% και το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στο 50%, από 5% σήμερα.

Το χτύπημα του ΕΝΦΙΑ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λίγους μήνες θα αναστενάξουν πάλι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 αναμένεται να αναρτηθεί στο TAXISnet τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το βάρος του θα είναι το ίδιο με πέρυσι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις. Θα υπολογιστεί επί των ιδίων αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκαν στον περσινό ΕΝΦΙΑ, ενώ ελάχιστοι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν, καθώς τα σχετικά κριτήρια δεν βελτιώθηκαν.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: