Παίρνουν φωτιά οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων
Ξεπερνά το 11% η σωρευτική αύξηση στις τιμές κτιρίων γραφείων από το τέλος του 2017.
 «Βροχή» οι αγοραπωλησίες.
Με γοργούς ρυθμούς βγαίνει από την περίοδο της κρίσης η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, με τα κτίρια γραφείων υψηλής ποιότητας να έχουν ρόλο οδηγού στο ράλι, καθώς καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μια σωρευτική αύξηση των τιμών τους κατά 11,2 από το τέλος του 2017 ως το τέλος α' εξαμήνου 2019, ενώ, την ίδια περίοδο, διψήφιο (10,3%) ήταν και το ποσοστό αύξησης τιμών των καταστημάτων.

Η αγορά στον τομέα των κτιρίων γραφείων έχει αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες φέτος, καθώς για χρόνια η κρίση διατήρησε «παγωμένη» την προσφορά, ενώ η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση και πλέον εισέρχονται σημαντικού ύψους επενδυτικά κεφάλαια, που αναζητούν μεγάλα deal. Πολλοί παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι φέτος θα φθάσουμε σε ρεκόρ αγοραπωλησιών κτιρίων γραφείων, με συναλλαγές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Για παράδειγμα, το κτίριο που στεγάζει την Deloitte πέρασε σε fund της Dromeus Capital για ποσό που ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, το ιστορικό κτίριο γραφείων του πρώην ΔΟΛ πωλήθηκε στην Trastor έναντι 22 εκατ. ευρώ, τα γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ διατέθηκαν στην Orilina Properties, έναντι 25 εκατ. ευρώ, ενώ τέσσερα κτίρια γραφείων από το παλιό χαρτοφυλάκιο της Βωβός πουλήθηκαν για 95 εκατ. ευρώ στο fund Brooklane Capital.

Το ιδιότυπο... μποτιλιάριασμα στα κτίρια γραφείων, που ωθεί όλο και υψηλότερα τιμές και μισθώματα, θα συνεχισθεί με δυναμικούς ρυθμούς ίσως και για δύο ακόμη χρόνια, εκτιμούν αναλυτές, καθώς θα χρειασθεί αρκετός χρόνος ακόμη για να ολοκληρωθούν και να βγουν στην αγορά νέες κατασκευές.

Με 7,2% «τρέχουν» οι τιμές γραφείων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2% στις τιμές των γραφειακών χώρων και κατά 4,2% στα καταστήματα. Οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας κατά 2,0%, στη Θεσσαλονίκη οριακά κατά 0,1% και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 2,9%.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,2%. Ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 9,0%, ενώ για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα ανήλθε στο 5,4%.

Τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής ήταν 0,9% το α΄ εξάμηνο και 0,5% το β΄ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2018 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,0%.

Όσον αφορά στις τιμές των καταστημάτων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το β΄εξάμηνο του 2018. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 4,6% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 5,6% στη Θεσσαλονίκη και 3,0% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018 (προσωρινά στοιχεία). Τα μισθώματα καταστημάτων παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2018 μειώθηκαν οριακά κατά 0,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
times_epaggelmatikon_akiniton
https://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: