Η έγχωμη φωτογραφία και ο σκοτεινός διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες στο μικροσκόπιο της Καθημερινής

 Από τον Ιούλιο του 2018 ο Γιάννης Σουλιώτης με ρεπορτάζ του στην Καθημερινή έκανε λόγο για το παρασκήνιο που έχει στηθεί πίσω από τις νέες ταυτότητες. Τότε το έπαθλο του διαγωνισμού βρισκόταν στα 350 εκατ. ευρώ.
Αίφνης ο Santa Claus του Δεκέμβρη απογείωσε τον διαγωνισμό στα 515 και πλέον δις ευρώ!
Στο μεταξύ αντί της ασπρόμαυρης φωτογραφίας που έχει η πλειοψηφία των ταυτοτήτων ανά τον κόσμο (του Ισραήλ με τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου) επελέγη η έγχρωμη φωτογραφία (που έχουν μόνο οι γερμανικές (!!!!) ταυτότητες!
Αυτό θα μπορούσε τα εξηγεί τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν παραπάνω τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.
Δηλαδή ο Νώντας και η Σούλα από τη Δραπετσώνα. Και αυτός ο διαγωνισμός όπως εξελίσσεται παραπαίμπει στα υποβρύχια του Ακη που έγερναν!
Τελικά αυτό το πελατειακό κράτος δεν αλλάζει ακόμη και όταν έχει καταντήσει περίγελος του Ερντογάν. Δεν υπάρχουν  λέξεις να αποδώσεις την κατάντια.
Το ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι η “συμμετοχική” σιωπή του Σύριζα!
Ιδού τα δύο σχετικά ρεπορτάζ της Καθημερινής. Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 έγραφε ο Βαγγέλης Μανδραβέλης>
Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ο νέος διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο της έκδοσης των αστυνομικών ταυτοτήτων. Η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητείται να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία και η αναθέτουσα αρχή καλεί όποιον θεωρεί η ίδια κατάλληλο για την υλοποίηση του έργου, το οποίο στη 15ετία θα ξεπεράσει τα 515 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που κλήθηκαν να λάβουν τα έγγραφα του διαγωνισμού, είναι οι ίδιες που κλήθηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε.
Αρχικά την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ταυτοτήτων, το νέο σύστημα θα εκδίδει και άλλα πιστοποιητικά έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης (διπλώματα) κ.ά.

Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πράξη, η νέα ταυτότητα θα αποτελέσει για τους Ελληνες, εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου, το κλειδί των συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο (και όχι μόνο).
Ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων αρχικά είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη. Η υποβολή των προσφορών είχε ημερομηνία 23 Ιουλίου 2019, αλλά ακυρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού (18 Ιουλίου 2019), καθώς προέβλεπε ασπρόμαυρη φωτογραφία (όχι έγχρωμη) του κατόχου και επιπλέον δεν υποστήριζε τον κανονισμό eIDAS της Κομισιόν.
Στις 26 επιχειρήσεις που καλούνται να παραλάβουν τη νέα προκήρυξη συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία. Μεταξύ αυτών η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η βελγική Semlex Europe, η επίσης γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική (18 Ιουλίου) Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing κ.ά. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο.
Προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη προσφορά έκδοσης των εγγράφων, αφού βεβαίως περάσει το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.
Το αλά γκρέκα παρασκήνιο
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη που είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή στις 16 Ιουλίου 2018

Παρασκηνιακό «παιχνίδι» για τις νέες ταυτότητες

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου έχουν καθοριστεί και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός των νέων ταυτοτήτων προβλέπει τη σύναψη συμφωνίας με τον ανάδοχο και για την έκδοση διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση «πακέτο» για ταυτότητες και βιομετρικά διαβατήρια.
Κλειστή διαδικασία
Παρά την ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη, η διαγωνιστική διαδικασία αποφασίστηκε να είναι κλειστή, προκειμένου αφενός να μη βγουν στον «αέρα» τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του εγγράφου και αφετέρου επειδή η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τα λεγόμενα «μυστικά» κονδύλια του υπουργείου. Ενδεικτικά, στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (27 Απριλίου 2018), δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και στα χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας. Εγείρουν επομένως ερωτήματα πληροφορίες που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ», σύμφωνα με τις οποίες μέρος, εάν όχι το σύνολο, των «απόρρητων» τεχνικών προδιαγραφών βρίσκεται ήδη στα χέρια υποψήφιων «μνηστήρων» του έργου. Υπάρχουν μάλιστα υπόνοιες ότι η διαρροή των «απόρρητων» προδιαγραφών, πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, έγινε με υπαιτιότητα της ίδιας της επιτροπής που τις καθόρισε.
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι σε γνώση της εφημερίδας, στα μέσα Ιουνίου μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και της ασφάλειας απευθύνθηκε σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, με ειδίκευση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εγγράφων ασφαλείας (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης). Η επικοινωνία μεταξύ των δύο εταιρειών γίνεται μέσω email και αποσπάσματά της βρίσκονται στη διάθεση της «Κ». Οπως προκύπτει, είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα και στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύμπραξης των δύο πλευρών προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το έργο των 350 εκατ. ευρώ. Η ξένη εταιρεία θα έβαζε την τεχνολογία και η ελληνική τη γνώση της εγχώριας πραγματικότητας.
Εως εδώ τίποτα το μεμπτό. Στη συνέχεια όμως, ο διαχειριστής της ελληνικής επιχείρησης επισημαίνει στον συνομιλητή του ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί αποτελεί προνομιακό συνεργάτη της αστυνομίας, καθώς επί σειράν ετών υλοποιεί για λογαριασμό της άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα έργα. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, χάρη σ’ αυτή την «ειδική» σχέση, τα στελέχη της εταιρείας απέκτησαν πρόσβαση στα μέλη της επιτροπής που καθόρισε τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου και, προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, επισυνάπτει αποσπάσματα των προδιαγραφών αυτών ζητώντας από τον αποδέκτη να του απαντήσει εάν η εταιρεία του μπορεί ή όχι να φέρει εις πέρας το έργο. «Σου προωθώ τις προδιαγραφές για τις ελληνικές ταυτότητες, όπως συμφωνήσαμε», του αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα χαρακτηριστικά
Στο κείμενο των προδιαγραφών υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές στα χαρακτηριστικά της νέας ταυτότητας. Διευκρινίζεται, για παράδειγμα, ότι «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται αντίστοιχα ότι στην μπροστινή όψη του νέου εγγράφου θα εκτυπώνεται με οπτικά μεταβλητή μελάνη και την εκτυπωτική μέθοδο της μεταξοτυπίας το σύμβολο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Η επικοινωνία ολοκληρώνεται με την επισήμανση της ελληνικής προς την ξένη εταιρεία ότι «οι προδιαγραφές είναι απόρρητες και ουδείς μπορεί να τις γνωρίζει παρά μόνο εάν έχει πρόσβαση στα μέλη της επιτροπής, όπως εμείς».
Πάντως, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για το αδιάβλητο των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί και τήρησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς και τους ισχυρισμούς των εταιρειών, αποδίδοντάς τους σε «πόλεμο συμφερόντων» ενόψει της διεκδίκησης του αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έργου.
Η έκδοση
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη Απριλίου, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στις αρχές του 2019. Στην μπροστινή πλευρά κάθε εντύπου θα αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και η ιθαγένεια του κατόχου. Θα υπάρχουν ακόμα η φωτογραφία, η υπογραφή και η αρχή έκδοσης του εγγράφου. Στην πίσω πλευρά, αντίστοιχα, θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας καθώς επίσης ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Ακόμα, θα υπάρχουν η ομάδα αίματος, ο ΑΜΚΑ και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ θα υπάρχει και ζώνη μηχανικής ανάγνωσης της νέας ταυτότητας. Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας θα καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ. Το ποσό καλύπτει το αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για άτομα πάνω από 12 ετών. Οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των νέων εγγράφων. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της νέας ταυτότητας περιλαμβάνονται μία φωτογραφία, αίτηση έκδοσης αντικατάστασης, που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, το παλαιό δελτίο ταυτότητας καθώς επίσης μια βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/i-egchomi-fotografia-kai-o-skoteinos-diagonismos-gia-tis-nees-taytotites-thoryvise-tin-kathimerini/

1 σχόλιο:

Κλειδαράς είπε...

μπράβο πολύ κάλο
ο Κλειδαράς της γειτονιάς