Επίδομα 800 ευρώ: Τα έξι κλικ για να πάρετε τα χρήματα – Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων



10.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μέσα σε λίγες ώρες - Βήμα - βήμα η υποβολή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:24
01/04/2020
Επίδομα 800 ευρώ: Τα έξι κλικ για να πάρετε τα χρήματα - Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων


Έξι βήματα στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr χρειάζεται να κάνουν οι εργαζόμενοι για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης για τον κορονοϊό με την πληρωμή αποζημίωσης 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου 40% για δύο μήνες, την αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για ένα τετράμηνο και το «πάγωμα» των απολύσεων.
Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη από χθες τα μεσάνυχτα της Τρίτης και σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν δήλωση οι εργαζόμενοι σε αναστολή των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Απριλίου είχαν γίνει 10.000 αιτήσεις εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι, στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορονοϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το διάστημα στο οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν την αίτηση είναι από σήμερα 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 Απριλίου. Η υποβολή γίνεται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους οι ασφαλισμένοι των οποίων το νούμερο ΑΦΜ τελειώνει σε 1, στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το 2 στο τέλος κοκ.
Αναλυτικά:
  • 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
  • 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
  • 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
  • 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
  • 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
  • 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
  • 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
  • 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
  • 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
  • 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0
Σημειώνεται, ότι δεν είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του χρήστη δεν αντιστοιχεί με την ημερομηνία εισόδου σύμφωνα μ το πάνω χρονοδιάγραμμα. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα «Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε[...] επιτρέπεται από [...]έως [...]».
Η πρόσβαση στο Μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet.

Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα

Βήμα 1: Είσοδος στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr
Βήμα 2: Ανοίγει η υπηρεσία. Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Επίσης, βλέπει ότι η πρόσβαση θα γίνει με κωδικούς που χρησιμoποιεί στο ΤAXIS.
Βήμα 3: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα (Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε ….. επιτρέπεται από …….. έως …….). Για σήμερα στην εφαρμογή καταχώρισης του ΑΦΜ μπαίνουν όσα λήγουν σε 1. Αύριο 2/4 όσα λήγουν σε 2 κοκ.
Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
Βήμα 5: «Κλικ» στο κουμπί (Υπεύθυνη Δήλωση) και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.
Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται (Ναι) στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.
Συμπληρώνεται (Ναι ή Οχι) στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.
Προσοχή: Στοιχεία επικοινωνίας εργαζόμενου: Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. Η χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.
Στο 5ο βήμα, και στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.
Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.
Βήμα 6: Έλεγχος και τελική υποβολή. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.
Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης αναλυτικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: