Τουρισμός για Όλους: Πώς θα πάτε διακοπές με επιδότηση

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.tourism4all.gov.gr, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου του 2020, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού.
Ενώ έως την Τρίτη 23 Ιουνίου μπορούν οι πάροχοι να δηλώσουν συμμετοχή για ένταξη του καταλύματος τους στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:
1. Η ενίσχυση γίνεται με τη χορήγηση Διατακτικής Ταξιδιού, του «e-voucher».
2. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τέσσερις (4) συνεχόμενες διανυκτερεύσεις στον ίδιο πάροχο διαμονής επιλέγοντας μεταξύ των καταλυμάτων του Μητρώου Παρόχων.
3. Οι δικαιούχοι
Ως «δικαιούχοι» του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» έτους 2020 ορίζονται φυσικά πρόσωπα/άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονται εν διαστάσει ή είναι διαζευγμένα, τα οποία έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018.
Υπογραμμίζεται ότι ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του Ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του.

4. Ωφελούμενα μέλη
Με τον όρο «Ωφελούμενα μέλη» των δικαιούχων του προγράμματος θεωρούνται:
-τα άγαμα τέκνα του δικαιούχου με ημερομηνίες γέννησης από 31.12.2002 έως και 31.12.2017,
- τα τέκνα του δικαιούχου, ανεξαρτήτως ηλικίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία,
- ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν,
- οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων με αναπηρία τουλάχιστον 67%, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση.

5. Το e-voucher
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τo e-voucher που έχουν στην κατοχή τους οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών ενσωματώνει μια οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός του είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους.
Το ύψος της οικονομικής αξίας του e-voucher, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων αυτού, είναι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα τοις εκατό (60%) για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% της δηλωθείσας από τον πάροχο τιμής διανυκτέρευσης κατ’ άτομο, όπως αυτή δηλώθηκε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής του στο πρόγραμμα, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) και ανά διανυκτέρευση τα τριάντα ευρώ (30€) και την προϋπόθεση της διαμονής των τεσσάρων (4) διανυκτερεύσεων.

6. Προσωποποιημένο
To e-voucher είναι προσωποποιημένο και εκδίδεται για τον δικαιούχο ενώ αντιστοιχεί στην οικονομική αξία που δικαιούται ανάλογα με τα ωφελούμενα μέλη του, εμπεριέχει δε μοναδικό κωδικό και εκχωρείται στον πάροχο των υπηρεσιών για χρήση.
Η επιδότηση μέσω του e-voucher δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους διαμονής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, και να εκχωρούν το δικαίωμά τους στους παρόχους για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Επιπλέον τo e-voucher:
-Ισχύει αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη αυτού.
-Ενεργοποιείται με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου, στην οποία προσδιορίζονται μεταξύ άλλων: ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής, τα ωφελούμενα μέλη, το είδος του δωματίου, η προσθήκη κλίνης και η παροχή ή όχι πρωινού. Η σύμβαση υπογράφεται από τους δικαιούχους ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη) που συνοδεύει τα ανήλικα ωφελούμενα τέκνα με νόμιμη εξουσιοδότηση του δικαιούχου.
-Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί για συνοδούς χωρίς το άτομο με αναπηρία (δικαιούχο ή ωφελούμενο) που συνοδεύουν, ούτε για ωφελούμενα τέκνα χωρίς τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη). Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι μη δικαιούχος ή ωφελούμενος γονέας που εξουσιοδοτείται από τον δικαιούχο να συνοδεύσει ανήλικα ωφελούμενα τέκνα ενεργοποιεί το e-voucher, υπογράφει τη σύμβαση, ωστόσο δεν δικαιούται το ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο για τον οποίο εκδόθηκε το e-voucher.
-Μετά την 31η.12.2020 (ημερομηνία λήξης του προγράμματος) δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Συνεπώς, οι επιλεγέντες δικαιούχοι οφείλουν να μεριμνήσουν εγκαίρως για την ενεργοποίησή του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια διαμονής τους στο τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να εξαντλείται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος, με τελευταία διανυκτέρευση την 30ή Δεκεμβρίου 2020.
-Μετά την ενεργοποίησή του με την υπογραφή σύμβασης δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: