Τα 5 σενάρια για την κρίση στην Ευρωζώνη..........


Τα 5 σενάρια για την Ευρωζώνη (από την RBS) (aπό άρθρο του Business Insider):
Σενάριο 1 (35%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται εκ νέου πιέσεις όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF αναβαθμίζεται στο 1τρις ευρώ. Η ΕΚΤ αγοράζει περισσότερα ομόλογα συμπεριλαμβανομένων και των καλυμμένων ώστε να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Το EFSF εκχύει κεφάλαια στις τράπεζες και δανείζει τα χειμαζόμενα κράτη. Η κρίση προκαλεί αστάθεια αλλά δεν υπάρχουν αποχωρήσεις κρατών από την ζώνη.
Σενάριο 2 (20%): Η Ελλάδα τα καταφέρνει με το PSI και δεν παει σε default παρόλο που δεν επιτυγχάνει τους στόχους καθώς η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα δίπλα της. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία χρηματοδοτούνται εκ νέου. Η Ιταλία επανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω προγραμμάτων λιτότητας αποφεύγοντας την ύφεση. Η Ευρωζώνη εισέρχεται σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.
Σενάριο 3 (5%): Πολιτική απάντηση "σοκ και δέος". Ο τραπεζικός τομέας λαμβάνει πρόγραμμα TARP, η περιφέρεια κουρεύεται κατά 50%, και η ΕΚΤ φουλάρει με QE για να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Σενάριο 4 (30%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται εκ νέου πιέσεις, όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF δεν αναβαθμίζεται καθώς απειλούνται τα 3Α. Η ΕΚΤ μπαίνει δυναμικά αγοράζοντας οδηγώντας σε σοβαρή πολιτική κρίση και υψηλό ρίσκο διάλυσης της ζώνης.
Σενάριο 5 (30%): Η Ελλάδα πάει σε default μέχρι τον Δεκέμβρη, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υφίστανται πιέσεις, όπως επίσης και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το EFSF δεν αναβαθμίζεται καθώς απειλούνται τα 3Α. Η ΕΚΤ μπαίνει δυναμικά αγοράζοντας οδηγώντας σε σοβαρή πολιτική κρίση και υψηλό ρίσκο διάλυσης της ζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σώζει την κατάσταση οδηγώντας στην έκδοση κοινού ομολόγου που ευθυγραμμίζεται με νομικούς και πολιτικούς περιορισμούς.

Πηγή: RBS

Δεν υπάρχουν σχόλια: