Είδες η ΔΕΗ ? Νέες αυξήσεις για τον καταναλωτή - Ελαφρύνσεις στις ψηλές τάσεις για τις Μεγάλες Βιομηχανίες

Οι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν το ραγδαία αυξανόμενο έλλειμμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στον λογαριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο μηδενισμός του οποίου μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με την οποία αυξάνεται το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα προκαλεί σοκ στους απλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατόρας για τους οικιακούς καταναλωτές να εκτοξευτεί καθώς αυξάνεται κατά 118% από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ.



Η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου και πάρθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση της ΡΑΕ.

Μάλιστα, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων στα τέλη είναι ανοιχτό.




Ποιοι επιβαρύνονται
-Η τιμή της κιλοβατόρας για τους οικιακούς καταναλωτές να εκτοξευτεί καθώς αυξάνεται κατά 118% από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ.



-Για λοιπές χρήσεις μέσης τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες κλπ) από 7,76 ευρώ σε 8,87 ανά μεγαβατόρα, δηλαδή αύξηση 14%. Για άλλες χρήσεις χαμηλής τάσης όπως γραφεία, καταστήματα η τιμή θα αυξηθεί από 14,9 ευρώ σε 21,7 ευρώ.



-Η αγροτική χρήση μέσης τάσης θα αυξηθεί από 5,57 ευρώ σε 6,97 ευρώ (αύξηση 25%).


-Ελαφρύνσεις ωστόσο θα σημειωθούν για τις υψηλές τάσεις δηλαδή για τις μεγάλες βιομηχανίες καθώς από 3,5 ευρώ την μεγαβατόρα θα πέσει η τιμή στο 1,79 ευρώ.



Στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού που η κατανάλωση το τετράμηνο φτάνει τις 1.500 κιλοβατώρες τα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν τις αυξήσεις ήταν 10€ μετά τις αυξήσεις θα φτάσου τα 28€ με την ετήσια επιβάρυνση να αγγίζει τα 54€.

Ορατό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων 
Οι αυξήσεις μάλιστα όπως επισημαίνει η ΡΑΕ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς και θα έφταναν κατά μέσο όρο τα 23,5€ ανά μεγαβατώρα έναντι της μεσοσταθμικής άυξησης των 14,96€ που θα επιβληθεί τώρα προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμα στον σχετικό λογαριασμό.

Οι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τέλη απεφεύχθησαν μετά από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που ενημέρωσε τη ΡΑΕ ότι το έλειμμα θα ελεγχθεί τόσο μέσω των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί όσο και με επόμενες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν και την δικαιότερη κατανομή των βαρών μετάξύ καταναλωτών και παραγωγών.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του λειτουργού της αγοράς το έλλειμμα του λογαριασμού θα έφτανε στο τέλος του 2013 στα 617 εκατ. ευρώ, θα εκτινασσόταν στα 1,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ενώ μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 1,15 δισ.

[real.gr]
 http://mynewsfromgreece.blogspot.gr/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: