Η τελική μορφή του φόρου ακινήτων

Ελαφρύνσεις μόνο για όσους έχουν κτίσματα τα οποία σήμερα ηλεκτροδοτούνται και επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των φορολογουμένων φέρνει ο νέος φόρος ακινήτων.
Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως θα λέγεται ο νέος φόρος, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι το βασικό εργαλείο στήριξης των εσόδων του Προϋπολογισμού για το 2014, καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.Αυτές τις ώρες ολοκληρώνεται και η διαβούλευση του νομοσχεδίου στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και να μπουν οι τελευταίες πινελιές προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το νομοθέτημα θα περάσει χωρίς αναταράξεις από τη Βουλή. Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ο νέος φόρος ακινήτων ουσιαστικά αποτελεί ένα πάντρεμα του «χαρατσιού» –που θα επιβάλλεται ανά τετραγωνικό σε κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα– και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται με προοδευτική κλίμακα στη βάση της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, επέρχονται οι εξής αλλαγές:
- Επιβάλλεται φόρος στα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα) με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Σε σχέση με το «χαράτσι», που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, ο παραπάνω τρόπος φορολόγησης μεταφράζεται σε μεσοσταθμική μείωση του φόρου για μια κατοικία κατά 16%.
- Έρχονται επιβαρύνσεις, και μάλιστα σημαντικές, για όσους έχουν στην κατοχή τους κενά, ξενοίκιαστα και ημιτελή κτίσματα. Με βάση το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων δεν καταβάλλουν «χαράτσι», καθώς απαλλάσσονται τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Με τον ΕΝΦΙΑ και τα μη ηλεκτροδοτούμενα θα επιβαρύνονται με φόρο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος αυτός θα είναι μειωμένος κατά 30% έως 50%.
- Εκτός από τον φόρο ανά τετραγωνικό, στον οποίο δεν υπάρχει ουσιαστικά αφορολόγητο όριο, θα επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος τύπου ΦΑΠ, με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας του φορολογουμένου. Ο φόρος θα επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1% για όσους έχουν περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Από τον συγκεκριμένο πρόσθετο φόρο εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν έσοδα περίπου 650 εκατ. ευρώ.
- Επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, όπως είναι τα αγροτεμάχια, τα χωράφια, οι δασικές εκτάσεις κ.λπ. Ο βασικός φόρος θα είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως είναι η χρήση της και η περιοχή στην οποία βρίσκεται. Από τον φόρο απαλλάσσονται όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, όπως είναι οι στάνες, οι αγροτικές αποθήκες, τα μαντριά κ.λπ.
- Οι εντός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογούνται με κλίμακα που θα ξεκινά από 0,003 ευρώ έως και 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, ο φόρος για ένα στρέμμα εντός σχεδίου εκτάσεων θα βαρύνεται με φόρο από 3 έως 9.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο. Με τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να καταργηθεί ο υφιστάμενος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το «χαράτσι».
Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρόκειται να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί ότι η πληρωμή του θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο και η εξόφλησή του θα γίνει σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Δεκεμβρίου
10 Δεκ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: